Εννιά συντεχνίες, μέλη της τ/κ συνδικαλιστικής πλατφόρμας, κατέρχονται αύριο, Τρίτη σε απεργία λόγω της οικονομικής κατάστασης.
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, πρόκειται για τις συντεχνίες των δασκάλων, των καθηγητών, των «δημοσίων υπαλλήλων» KTAMS και ÇAĞ-SEN, την DEV-İŞ, τους εργαζόμενους στις συνεργατικές δομές, το «τμήμα φόρου και εσόδων», το «τμήμα τελωνείων» και τους εργαζόμενους στους «δήμους».
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με πορεία από διάφορα και διαφορετικά σημεία εκκίνησης και θα καταλήξουν όλοι στη «βουλή» στις 11 το πρωί. Η κάθε συντεχνία θα πραγματοποιήσει στάση εργασίας εκεί που έχει οργανωμένα μέλη της.
Σε διάσκεψη Τύπου για την ανακοίνωση της εκδήλωσης τονίσθηκε ότι «θα είμαστε στο δρόμο για να προστατεύσουμε την αγοραστική δύναμη, ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, ένα νόμισμα που θα προστατεύει την αγοραστική δύναμη, να δώσουμε πίσω ό,τι έκλεψαν από την κοινωνία μας, να μιλήσουμε για τον φόρο περιουσίας και να αποτρέψουμε την κλοπή του μέλλοντος των παιδιών μας».
Ο Σενέρ Ελτζίλ είπε ότι θα συνεχίσουν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και επέκρινε το γεγονός ότι η «κυβέρνηση» δεν πήρε έγκαιρα μέτρα για να προστατέψει μισθούς και συντάξεις έναντι της πτώσης της ΤΛ. Βασικό τους αίτημα, πρόσθεσε, η ακρίβεια της ζωής (ΑΤΑ) να αντικατοπτρισθεί στους μισθούς και τα μεροκάματα.
Η συντεχνία των δασκάλων (KTÖS) ανακοίνωσε σήμερα πως θα στηρίξει την αυριανή εκδήλωση διαμαρτυρίας της πλατφόρμας με στάσεις εργασίας σε διαφορετικές ώρες σε διαφορετικά σχολεία.
Η συντεχνία αναφέρει ότι ιδιαίτερα οι ηλικίες μεταξύ 20 και 35 ετών έχουν φτωχοποιηθεί κατά 50% μέσα σε 10 χρόνια. Σημείωσε δε ότι ένας νεοδιοριζόμενος δάσκαλος στα κατεχόμενα παίρνει τον χρόνο μεικτά 5.7750 ευρώ (με τη σημερινή συναλλαγματική αξία της ΤΛ) ενώ στον «νότο», μεικτά 23.885.
Κατηγορεί γι’ αυτό τον «προσφυγικό νόμο», όπως αναφέρεται στον «νόμο» για τα δικαιώματα και τις κλίμακες των νεοδιοριζόμενων στο «δημόσιο» τομέα. Υποστηρίζει τέλος ότι στα κατεχόμενα θα πρέπει να περάσουν σε μια σταθερή νομισματική μονάδα, εννοώντας το ευρώ.
(ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΓΒΑ)