Kibris: Πουλούν τουρκοκυπριακές περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές

"Ελληνοκύπριοι έρχονται σε επαφή με τους Τουρκοκύπριους ιδιοκτήτες ζητώντας να αγοράσουν τουρκοκυπριακές περιουσίες που βρίσκονται στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές"

872e10830644adb480b806a1e8046ea6 2

Κάτω από τον τίτλο «Οι τουρκικές περιουσίες στον νότο», ο αρθρογράφος της Kıbrıs (04.05.22), Αχμέτ Τολγκάι αναφέρεται στις τουρκοκυπριακές περιουσίες που βρίσκονται στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές και γράφει ότι μια επιστολή που έλαβε από αναγνώστη, το όνομα του οποίου δεν αποκαλύπτει, του επιβεβαιώνει το γεγονός ότι Ελληνοκύπριοι έρχονται σε επαφή με τους Τουρκοκύπριους ιδιοκτήτες ζητώντας να τις αγοράσουν.

Σύμφωνα με ανασκόπηση του Τ/Κ Τύπου από το ΓΤΠ, η εν λόγω αναγνώστης αναφέρει ότι είναι ιδιοκτήτης περιουσίας 44 στρεμμάτων που βρίσκεται κοντά στο «Ίδρυμα Μπεκίρπασα» στην Λάρνακα και ότι τον προσέγγισε ένας Ελληνοκύπριος ονόματι «κύριος Λάζαρος», ζητώντας να αγοράσει την εν λόγω περιουσία. Υποστηρίζει ότι τα 38 από αυτά τα 44 στρέμματα έχουν απαλλοτριωθεί από την κυβέρνηση, έγιναν οικόπεδα και μεταβιβάστηκαν σε Ελληνοκύπριους, οι οποίοι έκτισαν σπίτια πάνω σε αυτή την γη.

Ο Τουρκοκύπριος αναφέρει ότι ο «κ. Λάζαρος» έκτισε μιαν εκκλησία κοντά στην εν λόγω τουρκοκυπριακή περιουσία και ζητά χώρο και από τα τουρκοκυπριακά χωράφια για να κτίσει υπόστεγο το οποίο θα είναι καταφύγιο στο οποίο θα παρέχεται φαγητό τις Κυριακές σε άπορες οικογένειες. «Θα πει ότι ‘υπάρχει άδεια από τον ιδιοκτήτη για μιαν έκταση 400 τετραγωνικών μέτρων’ που αναφέρεται στον χάρτη στο σχέδιο που θα υποβάλει στην ελληνοκυπριακή κυβέρνηση και ζητά από εμάς ένα έγγραφο που θα προσθέσει στην αίτησή του», σημειώνει ο Τουρκοκύπριος, ο οποίος αναφέρει ότι ο Ελληνοκύπριος τον πήρε και στην εκκλησία που έκτισε και του είπε ότι σε περίπτωση που του δώσει το έγγραφο που ζητά, θα δοθεί το όνομα του πατέρα του Τουρκοκύπριου στην οδό που οδηγεί προς την εκκλησία.

Ο Τουρκοκύπριος αναφέρει ότι απάντησε στον Ελληνοκύπριο ότι θα συζητούσε το θέμα με τους υπόλοιπους τρεις κληρονόμους της περιουσίας, αλλά δεν το έκανε ούτε και έχει πρόθεση να το κάνει και να απαντήσει στον Ελληνοκύπριο, διότι δεν θέλει να πουλήσει την περιουσία.
Σημείωσε μάλιστα ότι ένας άλλος Ελληνοκύπριος του ζήτησε να του πουλήσει ένα οικόπεδο αξίας 300 χιλιάδων ευρώ για να κτίσει σπίτι στην κόρη του, αλλά ο Τουρκοκύπριος απέρριψε και αυτή την προσφορά.

«Ενώ εμείς σκεφτόμαστε και συμπεριφερόμαστε έτσι, ακόμα έχουμε στα χέρια μας βαθμούς που δεν βρήκαν αντίκρισμα», αναφέρει στην επιστολή του ο Τουρκοκύπριος παραπονούμενος για το γεγονός ότι δεν του δόθηκε περιουσία στα κατεχόμενα σε αντάλλαγμα με την περιουσία που άφησε στις ελεύθερες περιοχές.

Ο αρθρογράφος καταλήγει ως εξής:

«Ναι, ενώ αυτός ο Τουρκοκύπριος αδελφός μας σκέφτεται έτσι ευγενικά, δεν πρέπει φυσικά να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι ανάμεσά μας υπάρχουν πολλοί που συμπεριφέρονται πολύ διαφορετικά. Υπάρχουν δυστυχώς κάποιοι που αφού παραιτήθηκαν υπέρ του κράτους της ΤΔΒΚ από τις περιουσίες που άφησαν στον νότο και πήραν περιουσίες στον βορρά, ύστερα επέστρεψαν και πούλησαν αυτές τις περιουσίες σε Ελληνοκύπριους. Πόσο συνάδει αυτή η κατάσταση με το πνεύμα του αγώνα ύπαρξης που διεξάγουμε στην Κύπρο; Ποια είναι η σημερινή αξία αυτών των περιουσιών που πουλήθηκαν υπογείως σε Ελληνοκύπριους, παρά το παραχωρητήριο υπέρ της ΤΔΒΚ και τις περιουσίες που λήφθηκαν έναντι αυτού του παραχωρητηρίου; Στην τσέπη πόσων ατόμων είναι τώρα αυτή η αξία; Πόσοι από εμάς αντιλαμβάνονται ότι θα πληρώσει ο τουρκοκυπριακός λαός, έστω και έμμεσα, την αποζημίωση αυτών των περιουσιών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε πιθανή λύση μια μέρα; Να σκεφτούμε λίγο και πάνω σε αυτά τα ερωτήματα».