Κίνδυνος χρεοκοπίας μικρών αεροπορικών – Αναφορά και για εταιρεία στην Κύπρο

Οι εταιρείες πιέζονται από το διαρκώς αυξανόμενο κόστος σε καύσιμα και αμοιβές

b aeroporikes

Αντιμέτωπες με τον κίνδυνο της χρεοκοπίας βρίσκονται φέτος τον χειμώνα οι αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης, καθώς ενεργειακή κρίση και πληθωρισμός αναγκάζουν τις κυβερνήσεις να κατευθύνουν τα μέτρα στήριξης προς πολίτες και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με αναλυτές της Sanford C. Bernstein, οι πιο αδύναμες αεροπορικές εταιρείες της Γηραιάς Ηπείρου αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης αυτόν τον χειμώνα, αφού τα κράτη που διέσωσαν τους αερομεταφορείς κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης πλέον επικεντρώνονται στη στήριξη άλλων κλάδων, αλλά και των νοικοκυριών που πλήττονται από τον καλπάζοντα πληθωρισμό.

Σύμφωνα με το Bloomberg, εν μέσω πανδημίας και περιορισμών στις μεταφορές, λίγες ήταν οι αεροπορικές εταιρείες που οδηγήθηκαν στην κατάρρευση καθώς επωφελήθηκαν από τα κρατικά μέτρα στήριξης. Τώρα, όμως, το σκηνικό φαίνεται να αλλάζει, αφού όχι μόνον αναθεωρούνται οι κυβερνητικές προτεραιότητες, αλλά και οι ίδιες οι εταιρείες πιέζονται από το διαρκώς αυξανόμενο κόστος σε καύσιμα και αμοιβές. Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η εποχική μείωση των ταξιδιών, ανέφερε η επενδυτική εταιρεία σε σημείωμά της τη Δευτέρα. Αυτά συμβαίνουν ακριβώς τη στιγμή που οι κυβερνήσεις αγωνίζονται προκειμένου να ανακουφίσουν τους πολίτες από τους φουσκωμένους λογαριασμούς. Οι μικρότεροι αερομεταφορείς στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη θα είναι πιο ευάλωτοι, επισήμαναν οι αναλυτές της Sanford C. Bernstein, επικαλούμενοι ένα νέο μοντέλο για την αξιολόγηση του κινδύνου χρεοκοπίας ανάλογα με τα επίπεδα ανταγωνισμού και χωρητικότητας, τα δίκτυα δρομολογίων και το πιθανό κόστος από τη μίσθωση και την αντικατάσταση αεροπλάνων.

Οι έξι κορυφαίες αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν αμελητέο κίνδυνο, ανέφεραν οι αναλυτές, με τις εταιρείες χαμηλού κόστους Ryanair Holdings, ΕasyJet και Wizz Air Holdings να διατηρούν την πιστοληπτική τους ικανότητα και τους ομίλους, όπως Air France-KLM, IAG και Deutsche Lufthansa, να μπορούν να βασιστούν στην κρατική βοήθεια εφόσον χρειαστεί. Στις πιο εκτεθειμένες αεροπορικές εταιρείες συγκαταλέγονται μία από την Κύπρο και δύο από την Αλβανία, καθώς και εταιρείες με έδρα τη Λευκορωσία, τη Βουλγαρία, την Τσεχία, τη Γεωργία, τη Μολδαβία και τη Ρουμανία. Αυτό θα ευνοήσει τους ισχυρότερους παίκτες στην Ανατολική Ευρώπη, κυρίως τη Wizz και τη Ryanair με έδρα τη Βουδαπέστη, καταλήγει η Bernstein, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να εξαπλωθούν σε αγορές που θα μείνουν «ορφανές».

kathimerini.gr