Κλειδώνει σήμερα, αλλιώς «πάει παράταση» ο διάλογος για τον Κατώτατο Μισθό

Συνεδριάζει εκ νέου σήμερα η Ζέτα Αιμιλιανίδου με τους εκπροσώπους των Συνδικαλιστικών και των Εργοδοτικών Οργανώσεων για ανοικτά εργασιακά ζητήματα

14c4f060c15a2cc12f3fb310aaee9df7 8 Ζέτα Αιμιλιανίδου, Κατώτατος μισθός

Συνέρχεται σήμερα εκ νέου το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα προκειμένου να συζητήσει μια σειρά από «ανοικτά» εργασιακά ζητήματα.

Η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, θα υποδεχτεί εκπροσώπους των Συνδικαλιστικών και Εργοδοτικών Οργανώσεων που απαρτίζουν το ΕΣΣ προκειμένου να συνεχίσουν τη συζήτηση και ενδεχομένως να κλειδώσουν ανοικτά κεφάλαια σχετικά με τη θέσπιση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού.

Ωστόσο στη σημερινή συνάντηση δεν αποκλείεται να συζητηθούν και άλλα ζητήματα όπως η νομοθετική ρύθμιση της τηλεργασίας και το πλαίσιο απασχόλησης εργατών από τρίτες χώρες.

Σε ότι αφορά τη θέσπιση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, η κυβέρνηση δια της Ζέτας Αιμιλιανίδου είχε θέσει ως «άτυπο» χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των συζητήσεων με τους κοινωνικούς εταίρους το τέλος του χρόνου, προκειμένου από το 2022 σχετικό νομοσχέδιο να πάρει τον δρόμο για τη ψήφισή του από την Ολομέλεια της Βουλής.

Παρά τα βήματα που έγιναν από τις αρχές Σεπτεμβρίου, οπόταν και η πανδημία «επέτρεψε» την διεξαγωγή συνεδριάσεων του ΕΣΣ, μέχρι τώρα παραμένουν αναπάντητα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη θέσπιση του ΕΚΜ: το ύψος του και ο τρόπος υπολογισμού του, αν θα είναι ένας ΕΚΜ ή αν θα έχει κάθε κλάδος τον δικό του, αν θα καλύπτει όλα τα επαγγέλματα ή αν θα υπάρχουν εξαιρέσεις κ.α. Κάτι που συνεπάγεται πως δεν αποκλείεται να υπάρξει παρέκκλιση από το χρονοδιάγραμμα και ο διάλογος να παραταθεί και για το 2022.

Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις συμμετεχόντων στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα που μίλησαν στο Economy Today, όλα αυτά τα σημαντικά ανοικτά ζητήματα, «δεν αποκλείεται να κλειδώσουν στη σημερινή συνάντηση».

Τηλεργασία 

Παράλληλα ανοικτά μένουν και τα ζητήματα της Τηλεργασίας που και για αυτά είχε τεθεί χρονοδιάγραμμα στο τέλος του 2021. Για το ζήτημα της νομοθετικής ρύθμισης της τηλεργασίας,  φαινόταν να υπάρχει συναίνεση εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων και ότι το θέμα θα «κλείδωνε» χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες. Προ εβδομάδων ωστόσο με επιστολή του το ΚΕΒΕ γνωστοποίησε στην Υπ. Εργασίας την αντίθεσή του στη νομοθετική ρύθμιση της τηλεργασίας επειδή θα αφαιρέσει όπως αναφέρει η επιστολή, το εργαλείο της ευελιξίας από τις επιχειρήσεις. Επικαλέστηκε εξάλλου και σχετική Ευρωπαϊκή Συμφωνία πλαίσιο της οποίας βασική αρχή είναι η οικειοθελής εφαρμογή του μοντέλου της τηλεργασίας, το οποίο αποφασίζεται κατόπιν συμφωνίας εργοδοσίας και εργαζομένων.

Απασχόληση εργατών από τρίτες χώρες

Η πίεση του χρόνου υπάρχει και για το ζήτημα του επαναπροσδιορισμού του πλαισίου εργοδότησης ατόμων από τρίτες χώρες. Και αυτό συμβαίνει επειδή οι εργοδοτικές οργανώσεις «καίγονται» όπως υποστηρίζουν για να στελεχώσουν τις επιχειρήσεις που έχουν έλλειψη εργατικού δυναμικού, προκειμένου να λειτουργούν απρόσκοπτα. Μάλιστα το ζήτημα είναι εντονότερο στον τουριστικό τομέα όπου η έλλειψη προσωπικού μπορεί να αφήσει εκτεθειμένες μια σειρά από επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, εστιατόρια κ.α.) που χρειάζονται προσωπικό άμεσα προκειμένου να το εκπαιδεύσουν για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της τουριστικής σεζόν. Αυτό που αποφασίστηκε στις τελευταίες συναντήσεις του ΕΣΣ κατά τις οποίες συζητήθηκε το εν λόγω ζήτημα, είναι να γίνουν οι δέουσες ενέργειες προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι και πόσοι από τους εγγεγραμμένους Κύπριους και κοινοτικούς ανέργους δύνανται να στελεχώσουν τις κενές θέσεις εργασίας, και ακολούθως να γίνει ότι χρειάζεται για να προσληφθούν όσοι και όπου είναι αναγκαίο εργάτες από τρίτες χώρες.