Κλείνουν τα οδοφράγματα για υπηκόους τρίτων χωρών

Κατεχόμενα, Οδοφράγματα, Υπήκοοι Τρίτων Χωρών

Τέρμα στην ελεύθερη διέλευση από τα οδοφράγματα για τους αλλοδαπούς από τρίτες χώρες, σε μια κίνηση να ελεγχθεί η κατάσταση και να κλείσει η μαύρη τρύπα για μείωση των μεταναστευτικών ροών από τις χώρες αυτές.

Ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης θα παρουσιάσει στο αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο πρόταση με την οποία διαφοροποιείται ο κώδικας εφαρμογής του Κανονισμού της πράσινης γραμμής, ώστε ν’ απαγορευθεί η είσοδος στις ελεύθερες περιοχές ατόμων από τρίτες χώρες που έρχονται στην Κύπρο από παράνομα λιμάνια ή αεροδρόμια. Όπως δήλωσε στον «Φ» ο κ. Πετρίδης, κάθε μήνα έρχονται στις ελεύθερες περιοχές μέσω κατεχομένων εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες πρόσωπα από τρίτες χώρες και επειδή εξασφαλίζουν βίζα Σένγκεν περνούν χωρίς έλεγχο. Αυτή, συνέχισε, είναι μια νέα διαδρομή για μετανάστες που εκμεταλλεύονται την πρακτική της πράσινης γραμμής, η οποία δεν υπήρχε παλαιότερα.

Ο ΥΠΕΣ εξήγησε ότι το 2004, όταν θεσπιζόταν ο Κανονισμός της πράσινης γραμμής, δεν υπήρχαν αυτές οι μεταναστευτικές ροές που υπάρχουν σήμερα από χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Τώρα, πολλοί από τις χώρες αυτές, έρχονται στα κατεχόμενα μέσω Τουρκίας και είτε εξασφαλίζοντας βίζα Σένγκεν είτε με άλλους τρόπους, περνούν ως μετανάστες στις περιοχές που ελέγχει η Δημοκρατία. Μάλιστα, τα άτομα αυτά περνούν από τα οδοφράγματα χωρίς έλεγχο, ενώ για παράδειγμα οι Τουρκοκύπριοι ελέγχονται. Το πρόβλημα διογκώθηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όπου παρατηρείται μαζική ροή υπηκόων τρίτων χωρών.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον κανονισμό, δικαιούται η Δημοκρατία αν εντοπίσει εντός 90 ημερών τα άτομα αυτά να τα υποχρεώσει να επιστρέψουν πίσω στη χώρα τους στην περίπτωση που φανεί ότι είναι εδώ παράνομα, αλλά είναι αδύνατον να γίνει κάτι τέτοιο, αφού ουδείς γνωρίζει πού καταλήγουν και τι κάνουν.

Για ν’ αντιμετωπιστεί η κατάσταση, το υπουργείο Εσωτερικών έχει επεξεργαστεί πρόταση για λόγους δημόσιας τάξης, πρόληψης της τρομοκρατίας και για έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης, να αλλάξει ο κώδικας εφαρμογής της πράσινης γραμμής, ώστε να γίνονται καλύτεροι έλεγχοι στα οδοφράγματα ή να κλείσουν για όσους έρχονται παράνομα.

Το θέμα με την έλευση μεταναστών από τρίτες χώρες συζητήθηκε και στο πρόσφατο έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο όπου αναφέρθηκε ότι είναι εκτός ελέγχου η κατάσταση, γι’ αυτό και άναψε το πράσινο φως στον υπουργό Εσωτερικών να ετοιμάσει πρόταση για διαφοροποίηση της πολιτικής στα οδοφράγματα. Από ενδεχόμενη αλλαγή στάσης δεν θα επηρεαστούν οι υπήκοοι από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Ρωσία και τη Μεγάλη Βρετανία, όταν αυτή φύγει από την ΕΕ.

Πηγή: philenews