Κληρίδης: Το πόρισμα θα έπρεπε να δοθεί αυτούσιο στην οικογένεια του Θανάση

«Νομίζω καθαρά από ανθρωπιστικής πλευράς το πόρισμα θα έπρεπε να δοθεί αυτούσιο στον δικηγόρο της οικογένειας»

0D786D31 0198 4DEF 91AC AE273201F4BD

Την απόφαση απομάκρυνσης του κ. Μάτσα από την διερεύνηση της υπόθεση αλλά και κατά πόσο θα έπρεπε να δοθεί το πόρισμα στον δικηγόρο και την οικογένεια του Θανάση κλήθηκε να σχολιάσει ο πρόεδρος του παγκύπριου δικηγορικού συλλόγου, Χρίστος Κληρίδης.

Ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι η συνήθης πρακτική είναι ότι τα πορίσματα των ποινικών ανακριτών αφορούν τις ερευνητικές αρχές και δεν δίδονται στην δημοσιότητα ή στους εμπλεκομένους. Στην συγκεκριμένη υπόθεση όμως επειδή μετά από 17 χρόνια αγώνων της οικογένειάς του Θανάση είχαμε μια ανατροπή των μέχρι σήμερα δεδομένων όπως είχαν δημιουργηθεί από τις ερευνητικές αρχές αφού είχε προηγηθεί και καταδικαστική απόφαση της Κύπρου για την ελλιπή έρευνα σε αυτή την υπόθεση ενώ υπήρχαν στοιχεία που καταδείκνυαν ότι υπήρχε εγκληματική ενέργεια.

«Νομίζω καθαρά από ανθρωπιστικής πλευράς το πόρισμα θα έπρεπε να δοθεί αυτούσιο στον δικηγόρο της οικογένειας. Επειδή ακούστηκε το επιχείρημα ότι υπάρχουν ονόματα και επειδή θα ακολουθήσει περαιτέρω έρευνα για τα συγκεκριμένα άτομα, θεωρώ ότι αυτά θα θέματα θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με μία συναδελφική και δεοντολογική συνεννόηση μεταξύ του δικηγόρου της οικογένειας και θα μπορούσαν να δοθούν οι απαραίτητες δεσμεύσεις οι οποίες είναι δεσμευτικές και καλύπτονται από τους κανόνες δεοντολογίας τω δικηγόρων να μην δοθεί το πόρισμα σε τρίτους. Πιστεύω πως δε εξαντλήθηκαν όλοι οι τρόποι. Ακριβώς επειδή σβήστηκαν ονόματα αφαιρέθηκαν σελίδες δημιούργησε αντιδράσεις, εντάσεις και έχει δημιουργηθεί έως αποπροσανατολισμός από την ουσία τους θέματος που δεν βοηθά την Δικαιοσύνη».

Όσο αφορά τον κ. Μάτσα ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα θεώρησαν ότι επειδή έγιναν κάποιες δηλώσεις από τον κ Μάτσα προ και μετά την παράδοση του πορίσματος όσο αφορά το περιεχόμενο του χωρίς πάντοτε να έχει αποκαλυφθούν ονόματα ή λεπτομέρειες που να καταδεικνύουν ποιοι εμπλέκονται στη δολοφονία. Θεωρώ ότι θα μπορούσε να λυθεί το θέμα αν καλούσαν τον κ. Μάτσα στα γραφεία της Νομικής Υπηρεσίας  για καλύτερη συνεννόηση, θα μπορούσε μεταξύ συναδέλφων θα έπρεπε να βρεθεί μία λύση που να αποφύγει αυτές τι αχρείαστες εντάσεις που αποπροσανατολίζουν από τον κύριο στόχο της προσαγωγής των υπόπτων ενώπιον της κυπριακής δικαιοσύνης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρήστος Ανδρέου, ανέφερε ότι χθες παραλήφθηκε το πόρισμα από το Γενικό Εισαγγελέα και με σχετικές οδηγίες αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα η διερεύνηση της υπόθεσης.

Σημείωσε ότι έχουν οριστεί τέσσερα μέλη της Αστυνομίας, έμπυροι ανακριτές που υπηρετούν χρόνια στα επαρχιακά ΤΑΕ μαζί με τον ποινικό ανακριτή, κ. Αλεξόπουλο που θα συνδράμει στο ανακριτικό έργο.

Ήδη σήμερα θα υπάρξει συνάντηση του ποινικού ανακριτή με τους αστυνομικούς ανακριτές για να ξεκινήσει ο προγραμματισμός και η λήψη καταθέσεων της υπόθεσης.

Κληθείς να απαντήσει εάν σε περίπτωση που κατά την έρευνα βρεθούν παραλήψεις ή αστοχίες, ή δόλος στον τρόπο που λειτούργησαν τότε οι Αστυνομικοί στην υπόθεση, αν μπορεί σήμερα να πάει στο Δικαστήριο και να έχουμε ποινικές διώξεις, ανέφερε ότι φυσικά μπορεί οδηγηθεί ενώπιον Δικαστηρίου αναλόγως και από την μαρτυρία που θα εξασφαλιστεί. Πρόκειται για ποινικές υποθέσεις που χρειάζονται μαρτυρίας που να είναι αποδεκτή από το Δικαστήριο και να τεκμηριώνει το τι ακριβώς διέπραξε το οποιοδήποτε πρόσωπο.

Όσο αφορά την επιστολή από τον ιατροδικαστή Σταυριανό προς την Αστυνομία και την Νομική Υπηρεσία ο οποίος επιρρίπτει ευθύνες στην διαχείριση τότε του προβλήματος από τη Αστυνομία, ο κ. Ανδρέου ανέφερε πως έχει σταλεί επιστολή στην Αρχή παραπόνων προς την Αστυνομία ο οποίος προβάλλει διάφορους ισχυρισμούς χωρίς να γνωρίζει περισσότερες πληροφορίες.