Την επείγουσα ανάγκη αποκλιμάκωσης και δημιουργίας πολιτικού ορίζοντα για επίτευξη λύσης δύο κρατών τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος αναφερόμενος στη συζήτηση που θα έχει με τους ομολόγους του για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, στο πλαίσιο της συνάντησης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ που πραγματοποιείται τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.
Ο κ. Κόμπος σημείωσε ακόμα, ενόψει και της συζήτησης για την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, στην ανάγκη οι σχέσεις ΕΕ και Αζερμπαϊτζάν να βρίσκονται υπό ενεργή και συνεχή παρακολούθηση.
Στην ατζέντα της συνάντησης βρίσκεται επίσης η συζήτηση για τις δεσμεύσεις της ΕΕ έναντι της Ουκρανίας για θέματα ασφάλειας, ενώ μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου οι ΥΠΕΞ της ΕΕ θα έχουν υπουργική συνάντηση με τους ομολόγους τους από τις χώρες της Κεντρικής Ασίας (Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν και Ουζμπεκιστάν).
Κατά την άφιξή του στη συνάντηση, ο κ. Κόμπος αναφέρθηκε στις συζητήσεις μεταξύ των ΥΠΕΞ για την κατάσταση στην Αρμενία και τη Μέση Ανατολή.
Σε σχέση με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, επανέλαβε πως «καταδικάζουμε ανεπιφύλακτα και απερίφραστα τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς» και τόνισε πως «η τρομοκρατία δεν έχει καμία απολύτως δικαιολογία».
«Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, και αυτό περιλαμβάνει την προστασία των αμάχων» πρόσθεσε.
«Ζητάμε την άμεση απελευθέρωση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων και την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους ανθρώπους στην περιοχή. Ταυτόχρονα, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για αποκλιμάκωση. Πρέπει να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της δημιουργίας του πολιτικού ορίζοντα που θα οδηγήσει σε λύση δύο κρατών. Μέσα στην ομίχλη του πολέμου, πρέπει να αναζητήσουμε το φως» τόνισε.
Όσον αφορά την Αρμενία, δήλωσε πως «η δέσμευση της Ένωσης για την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία όλων των κρατών θα πρέπει να μεταφραστεί σε συγκεκριμένη και απτή υποστήριξη προς την Αρμενία και τον λαό της. Δηλαδή πολιτική, οικονομική και ανθρωπιστική υποστήριξη».
«Ταυτόχρονα, η σχέση μας με το Αζερμπαϊτζάν πρέπει να παραμείνει υπό ενεργό και συνεχή επανεξέταση» υπογράμμισε.
Πηγή: ΚΥΠΕ