Κόκκινα 3 στα 4 δάνεια που δόθηκαν με εγγύηση Κεντρικού Φορέα

Καμία προνομιακή μεταχείριση στους πρόσφυγες που ευνοήθηκαν, λέει ο Υπ. Οικονομικών

FE3DA694 7CFF 4A16 9CA1 4626312FBB91

Σε ποσοστό 70,5% ανέρχονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που παραχωρήθηκαν σε δικαιούχους πρόσφυγες με εγγύηση του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών (ΚΦΙΚΒ).

Συγκεκριμένα, το ποσό ανέρχεται σε €78.935.515 και αντιστοιχεί σε 967 δάνεια, την ώρα που σήμερα βρίσκονται σε ισχύ 2,622 συνολικά δάνεια με εγγύηση του ΚΦΙΚΒ με συνολικό υπόλοιπο €117.957.088.

Τις πληροφορίες γνωστοποίησε ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, με επιστολή που απέστειλε στον Βουλευτή Αμμοχώστου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκο Γεωργίου, παραθέτοντας στοιχεία που, όπως αναφέρει, έλαβε από το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας, και τα οποία αφορούν την περίοδο μέχρι την 31η Μαρτίου.

Ο κ. Γεωργίου είχε αποστείλει στον Υπουργό Οικονομικών επιστολή, θέτοντας σειρά ερωτημάτων, μετά τις αναφορές του τελευταίου τον Μάιο ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, ότι ζητήθηκε από τις τράπεζες η ενεργοποίηση κρατικής εγγυήσεως, ύψους €45 εκατομμυρίων για δάνεια τα οποία παραχωρήθηκαν σε δικαιούχους πρόσφυγες μέσω του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών.

Ειδικότερα, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ είχε ζητήσει να ενημερωθεί ποιες τράπεζες ενεργοποίησαν την κρατική εγγύηση, καθώς και το ύψος του ποσού από τα 45 εκατ. που αναλογεί σε κάθεμία ξεχωριστά.

Στην απάντησή του, ο Υπ. Οικονομικών αναφέρει πως τα εν λόγω δάνεια βρίσκονται σε τρεις Οργανισμούς:

  • στην Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ),
  • στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης (ΟΧΣ) και
  • στην Ελληνική Τράπεζα.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως κατά μέχρι το τέλος Μαρτίου ήταν σε ισχύ 19,761 δάνεια με κεφάλαια του ΚΦΙΚΒ με υπόλοιπο €330.779.660 εκ των οποίων 3,383 δάνεια με υπόλοιπο €78.624.413 ή 23,8% να έχουν κατηγοριοποιηθεί ως μη εξυπηρετούμενα.

Γύρω στα €42 εκατ. οι αιτήσεις για κρατικές εγγυήσεις

Σύμφωνα με το Μητρώο Εγγυήσεων που διατηρείται στο Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας οι εγγυήσεις που έχουν αιτηθεί πιστωτικά ιδρύματα ανέρχονται σε €41.782.246 και αφορούν 317 περιπτώσεις δανείων και όχι στα €45 εκατομμύρια που αναφέρονται στην επιστολή.

Οι κρατικές εγγυήσεις έχουν ενεργοποιηθεί από:

4CA04241 8588 403D B23F 67ACEC763DC0

Υπήρξε διαπραγμάτευση με τράπεζες;

Στο ερώτημα για το αν έγινε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση μέχρι σήμερα με τις τράπεζες από πλευράς Υπ. Οικονομικών για ενδεχόμενο κούρεμα της απαίτησης των €45 εκατομμυρίων, ο κ. Κεραυνός απάντησε πως για σκοπούς μετριασμού των επιπτώσεων από τις εν λόγω μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις, η Κυπριακή Δημοκρατία έθεσε σε εφαρμογή το Σχέδιο διαχείρισης τερματισμένων/ληγμένων/μη εξυπηρετούμενων δανείων, που παραχωρήθηκαν μετά από έγκριση του ΚΦΙΚΒ.

Ακολούθως, εξήγησε πως τα δάνεια που ενέπιπταν στο Σχέδιο ανέρχονται συνολικά στα 4,790 με υπόλοιπο περίπου €155 εκ. και εμπλεκόμενους οργανισμούς την ΚΕΔΙΠΕΣ, τον ΟΧΣ και την Ελληνική Τράπεζα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Υπουργός Οικονομικών, αναφέρει πως ποσό ύψους €79,5 εκατ. αφορά 3,781 δάνεια με κυβερνητικά κεφάλαια τα οποία χειρίζεται ο ΟΧΣ , ενώ ποσό €75 εκατ. αφορά 1,009 δάνεια με κυβερνητική εγγύηση.

Με το πέρας του χρονοδιαγράμματος υποβολής αιτήσεων έχουν υποβληθεί με βάση ενημέρωση που λήφθηκε από τους εμπλεκόμενους οργανισμούς, συνολικά 2,700 αιτήσεις (57% των επιλέξιμων δανείων) συνολικού υπολοίπου περίπου €75,4 εκατ. (48% του συνολικού υπολοίπου).

Όπως επισημαίνει, ήδη έχουν υποβληθεί στο Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας για έγκριση 2,422 αιτήσεις συνολικού υπολοίπου €55,4 εκ. εκ των οποίων εκκρεμεί η έγκριση/απόρριψη 361 αιτήσεων.  Περαιτέρω αναμένεται η υποβολή προς το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας από τον ΟΧΣ ακόμη περίπου 278 αιτημάτων (εκ των οποίων τα 23 αιτήματα είναι για αξιολόγηση από τον ΚΦΙΚΒ).

Επιπρόσθετα σημειώνεται ότι είναι προς υλοποίηση των λύσεων (μετά την έγκριση που λήφθηκε από το Γενικό Λογιστήριο) 250 αιτήσεις περίπου.

Άγνωστο αν έγιναν προσπάθειες για αναδιαρθρώσεις ΜΕΔ με κρατική εγγύηση

Στην επιστολή του, ο κ. Γεωργίου έθετε το ερώτημα για το εάν έγιναν προσπάθειες από πλευράς των τραπεζών για αναδιαρθρώσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων που φέρουν κρατική εγγύηση και εάν πρόκειται για ΜΕΔ για τα όποια εκδόθηκαν δικαστικές αποφάσεις.

Εντούτοις, ο Υπουργός στην απάντησή του δεν ξεκαθαρίζει το κατά πόσο καταβλήθηκε τελικά κάποια προσπάθεια από πλευράς χρηματοπιστωτικών οργανισμών, αφού αρκέστηκε να απαντήσει ότι:

«Η ΚΕΔΙΠΕΣ και Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης έχουν προχωρήσει στη βάση των συμφωνιών κυβερνητικής εγγύησης στη λήψη όλων των απαραίτητων δικαστικών/διαιτητικών μέτρων εναντίον των πρωτοφειλετών και εγγυητών πριν την υποβολή των σχετικών απαιτήσεών τους για ενεργοποίηση των εγγυήσεων».

«Όχι» σε εξαγορά δανείων λέει το ΥΠΟΙΚ

Παραθέτοντας τη «Γενική Θέση» του Υπουργείου, ο κ. Κεραυνός εξηγεί στην επιστολή του ότι ως προς το επίμαχο θέμα της χρήσης του τέλους 0,4%, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά το μόνο θέμα για το οποίο υπάρχει διαφορά μεταξύ του Υπ. Οικονομικών και ΚΦΙΚΒ, το Υπ. Οικονομικών δεν συμφωνεί όπως παρέχεται η δυνατότητα σοτν ΚΦΙΚΒ για την εξαγορά δανείων των αιτητών που αποδεδειγμένα αδυνατούν να τα εξυπηρετήσουν παίρνοντας την κυριότητα των υποθηκευμένων κατεχόμενων περιουσιών τους.

Όπως εξηγεί κάτι τέτοιο «θα δημιουργήσει κίνητρα αθέτησης των υποχρεώσεων των δανειοληπτών και αφετέρου θα αποδυναμώσει την θέση της ΚΔ στα πλαίσια των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος».

Εντός τριών ετών η αποπληρωμή

«Η θέση του Υπουργείου Οικονομικών», προσθέτει, «είναι όπως το εν λόγω τέλος χρησιμοποιηθεί για την σταδιακή αποπληρωμή (με βάση τις ενδείξεις θα χρειαστεί μια περίοδος 3 ετών) των δανείων για τα οποία έχει ήδη ενεργοποιηθεί η κυβερνητική εγγύηση.  Με το πέρας της τριετούς περιόδου και με την πλήρη αποπληρωμή των εγγυήσεων που έχουν ενεργοποιηθεί σε συνεργασία με τον ΚΦΙΚΒ θα συμφωνηθεί ο τρόπος χρήσης του τέλους προς όφελος των ατόμων που έχουν πληγεί από την τούρκικη εισβολή».

Εναντίον πρωτοφειλετών και εγγυητών θα κινηθεί η Δημοκρατία

Ακολούθως, ο Υπουργός σημειώνει ότι «στην περίπτωση που η Δημοκρατία προχωρήσει στην καταβολή της εγγύησης στους Χρηματοοικονομικούς Οργανισμούς τότε υποχρεούται με βάση το εν ισχύ νομικό πλαίσιο όπως στραφεί νομικά εναντίον των πρωτοφειλετών και των εγγυητών τους για την ανάκτηση των ποσών που θα καταβάλει η Δημοκρατία. Στην περίπτωση αυτή δυνατόν οι οποιεσδήποτε χορηγίες, επιδόματα και άλλα χρηματικά ποσά λαμβάνονται από την Δημοκρατία από τους πρωτοφειλέτες και εγγυητές να παγοποιηθούν και να χρησιμοποιηθούν έναντι της οφειλής».

Καμία προνομιακή μεταχείριση

Ο κ. Κεραυνός τονίζει πως θέση του Υπουργείου Οικονομικών παραμένει όπως οι εκτοπισθέντες που έχουν επωφεληθεί από την χρηματοδότηση με πολύ ευνοϊκούς όρους μέσω του ΚΦΙΚΒ, έχουν υποχρέωση όπως ο κάθε δανειζόμενος και φορολογούμενος πολίτης να αποπληρώσουν τα δάνειά τους σύμφωνα με τους όρους δανειοδότησης.

«Σε περίπτωση αθέτησης πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα νομικά μέτρα για την είσπραξη των οφειλών τους», αναφέρει.

Καταλήγοντας, υπογραμμίζει πως οποιαδήποτε απαλλαγή των υποχρεώσεων των αναφερόμενων δανειοληπτών και ουσιαστικά η αποπληρωμή των δανείων τους από τους φορολογούμενους θα αποτελεί προνομιακή μεταχείριση έναντι των άλλων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας περιλαμβανομένων και των εκτοπισθέντων που αποπληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους.

Πηγή: Economytoday