Κολιού: Αυτό θα είναι το κριτήριο για ολικό lockdown στην Κύπρο – Είμαστε στα όρια του συστήματος

Σχέδιο χωρίς τίτλο 78 Coronavirus, Δρ. Κολιού

Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες στην Κύπρο στόχο έχουν να περιορίσουν τον κίνδυνο από τις διάφορες συγκεντρώσεις οι οποίες αν γίνονταν θα ήταν καταστροφικές, δήλωσε στο OMEGA και στην εκπομπή ΕΝΜΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΡΑ, το μέλος της επιστημονικής ομάδας Μαρία Κολιού.

Σε σχέση με το ενδεχόμενο ενός νέου ολικού lockdown η κυρία Κολιού επισήμανε πως αυτό θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στις εντατικές.

Όσο αφορά τα αυξημένα κρούσματα των τελευταίων ημερών η κυρία Κολιού επισήμανε πως  δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα εάν αυτό οφείλεται στη συμπεριφορά του κόσμου ή έχει να κάνει όπως είπε με τη μετάλλαξη του ιού από τη Βρετανία η οποία  είναι πολύ πιο μεταδοτική.

Αναλυτικά η κ. Κολιού είπε ότι:

Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα πού οφείλονται οι αυξήσεις που παρατηρήθηκαν τελευταία.

Υπάρχει ο κίνδυνος να είναι οι διάφορες συγκεντρώσεις, αλλά διερευνάται και η πιθανότητα να έχουμε να κάνουμε και με το στέλεχος από τη Βρετανία το οποίο είναι εξαιρετικά μεταδοτικό. Γίνεται γενετική ανάλυση στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής.  Πραγματικά θα πρέπει να δούμε αυτή τη παράμετρο.

Για τα νέα μέτρα

¨Όλα ξεκινούν από το γεγονός ότι θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις μεταξύ των ανθρώπων. Ο κανόνας των δέκα ατόμων μπορούσε να τύχει παρερμηνείας και να έκαναν συγκεντρώσεις με δέκα διαφορετικούς κάθε φορά. Αυτό θα ήταν καταστροφικό.  Για αυτό το λόγο η Κυβέρνηση αποφάσισε την αυστηροποίηση. Όσο αφορά τη πτυχή για τις δύο οικογένειες ο κανονισμός έγινε για να είναι πιο ασφαλείς.

Τα πράγματα έχουν επιδεινωθεί. Είμαστε στα όρια του συστήματος υγείας και ειδικά όσο αφορά τους αναπνευστήρες.

Το ολικό lockdown είναι επιλογή εάν επιδεινωθούν και άλλο τα πράγματα. Το βασικό κριτήριο θα είναι οι εντατικές. Εάν τελειώσουν οι δυνατότητες να τύχουν νοσηλείας και άλλοι τότε αυτό θα είναι το κριτήριο  για να αποφασίσουμε κάτι πιο σοβαρό.

Πηγή: Omega