Κόλλησε COVID σε νοσοκομείο και πέθανε – Συγγενείς σε θαλάμους ενώ απαγορευόταν

3C05DCAB E135 4155 8EF1 DA2972C7B73C Coronavirus, νοσοκομεια, ΟΚΥπΥ

Επιστολή στον ΟΚΥπΥ απέστειλε γυναίκα η οποία έχασε τον 77χρονο πατέρα της, που μπήκε αρνητικός από τον ιό στο Νοσοκομείο, ωστόσο, προσβλήθηκε από Covid -19 και υπέκυψε.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου», ο ΟΚΥπΥ απαντώντας στην επιστολή, παραδέχεται έμμεσα ότι συγγενείς ασθενών μπαίνουν στους θαλάμους του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας από μη καθορισμένες εισόδους.

Η θυγατέρα του 77χρονου, αναφέρει στην επιστολή της προς τον Υπουργό Υγείας πως ο πατέρας της, μετέβη στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας στις 24.12.2020, καθώς υπέφερε από εντερικές διαταραχές και πόνο στην κοιλιακή χώρα.

Αφού υποβλήθηκε σε μοριακό τεστ για την COVID19, το οποίο ήταν αρνητικό, μεταφέρθηκε στο Παθολογικό Α για να διενεργηθούν περαιτέρω εξετάσεις, καθώς διαπιστώθηκαν με υπέρηχο αλλοιώσεις στο συκώτι.

Στις 02.01.2021, ένας από τους άλλους τρεις ασθενείς που νοσηλεύονταν στο ίδιο δωμάτιο με τον πατέρα της, διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό.

«Ο ασθενής αυτός, όπως μου είχε αναφέρει αμέσως μετά τηλεφωνικά ο πατέρας μου, είχε δεχθεί τις προηγούμενες μέρες επίσκεψη από συγγενικό του πρόσωπο. Στη συνέχεια ο πατέρας μου υποβλήθηκε σε διαδοχικά τεστ αντιγόνου με αρνητικά αποτελέσματα, αλλά τέσσερις μέρες μετά, στις 06.1.2021, διαγνώστηκε θετικός στον ιό μετά από μοριακό τεστ. Απομονώθηκε σε δωμάτιο εντός του Παθολογικού, όπου παρέμεινε για τέσσερις μέρες, μέχρι και το μεσημέρι της Κυριακής 10.1.2021, οπόταν μεταφέρθηκε στον ειδικό θάλαμο Covid (Ουρολογικό). Το βράδυ της ίδιας μέρας κρίθηκε αναγκαία η διασωλήνωσή του και στις 1 τα ξημερώματα της Δευτέρας 11.01.2021 απεβίωσε», αναφέρει η θυγατέρα του.

Η ίδια διερωτάται πώς είναι δυνατόν να επιτράπηκε η είσοδος συγγενών σε θάλαμο ασθενών, κατά παράβαση των διαταγμάτων.

Επικαλείται μάλιστα φήμες ότι κάποιοι συγγενείς ασθενών είχαν εξασφαλίσει τον κωδικό του θαλάμου και εισέρχονταν σ’ αυτόν ανενόχλητοι.

Την ίδια ώρα, διερωτάται γιατί ο πατέρας της και οι άλλοι δύο ασθενείς δεν απομονώθηκαν, αφού ήταν στενές επαφές κρούσματος. Κατά την ίδια, προκύπτει και το ερώτημα γιατί όταν ο πατέρας της εντοπίσθηκε θετικός στον ιό δε μεταφέρθηκε άμεσα στον ειδικό θάλαμο COVID, αλλά και με ποια λογική ανακοινώθηκε στις ειδήσεις ότι στις 11.01.2021 απεβίωσε λόγω Covid 77χρονος που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, αφού είχε μεταφερθεί εκεί μόλις λίγες ώρες προηγουμένως.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ο ΟΚΥπΥ απάντησε στην επιστολή έξι μήνες μετά, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως «το επισκεπτήριο κατά τη νοσηλεία του πατέρα σας απαγορευόταν. Δυστυχώς υφίστανται αναφορές για την είσοδο συγγενών στα τμήματα, από μη καθορισμένες εισόδους. Όταν εντοπίζονταν γίνονταν συστάσεις για άμεση αποχώρηση από την κλινική. Σε κάποιες περιπτώσεις έχει κληθεί και η αστυνομία».

Μιλώντας στο SigmaLive για την υπόθεση, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου, ανέφερε «θεωρούμε ότι χειριστήκαμε τα θέματα ενδονοσοκομειακής λοίμωξης πολύ καλά, γι΄ αυτό δεν είχαμε αρκετά περιστατικά. Με την εισαγωγή ενός ασθενή στο νοσοκομείο γίνεται PCR, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να θετικοποιηθεί τις επόμενες μέρες και να είναι ασυμπτωματικός. Αυτό ισχύει και για επισκέπτες που μπορεί να έχουν Safe Pass, αλλά να θετικοποιηθούν τις επόμενες μέρες και να είναι ασυμπτωματικοί. Το ίδιο ισχύει και για το προσωπικό».

«Σίγουρα η προσπάθεια ήταν να μην έχουμε καθόλου τέτοια περιστατικά. Είναι λυπηρό. Το να βρίσκει κάποιος τρόπους να ξεγελάσει το σύστημα για να μπει μέσα στο Νοσοκομείο, είναι καταδικαστέο», ανέφερε.

Πηγή: Sigmalive