Κορωνοϊός/Κύπρος: Τι ισχύει για κρούσματα και στενές επαφές

Αναθεωρημένες οδηγίες εξέδωσε στις 23 του Δεκέμβρη το Υπουργείο Υγείας

Αναθεωρημένες οδηγίες εξέδωσε στις 23 του Δεκέμβρη το Υπουργείο Υγείας αναφορικά με τη διαχείριση των κρουσμάτων και των στενών επαφών τους.

Διαχείριση θετικών περιστατικών:

Με την ανακοίνωση του θετικού αποτελέσματος μετά από rapid test αντιγόνου ή PCR test (μοριακή εξέταση), το θετικό στον ιό άτομο οφείλει να:

• τεθεί άμεσα σε αυτοαπομόνωση

• ενημερώσει τον Προσωπικό του Ιατρό

• ενημερώσει τις στενές του επαφές, τον εργοδότη, το σχολείο, το στρατόπεδο κτλ.,

• εξέλθει από τον αυτοπεριορισμό μόνο με την πάροδο των ημερών που προβλέπονται από το πρωτόκολλο αποδέσμευσης και αφού λάβει sms αποδέσμευσης.

Απαγορεύεται η μετακίνηση με οποιοδήποτε μέσο μαζικής μεταφοράς (λεωφορείο, ταξί, αεροπλάνο και πλοίο) για λόγους πρόληψης της διασποράς.

Τα θετικά περιστατικά που έχουν προγραμματισμένο ταξίδι δεν επιτρέπεται να το πραγματοποιήσουν πριν την επίσημη αποδέσμευσή τους από τον Προσωπικό τους Ιατρό ή την ομάδα αποδέσμευσης του Υπουργείου Υγείας. Για πολίτες ή τουρίστες που διαμένουν σε ξενοδοχεία και για άτομα που δεν μπορούν να τηρήσουν την απομόνωση στο σπίτι τους υπάρχει πρόνοια δωρεάν κρατικής καραντίνας και μεταφοράς τους με μέσο που εξασφαλίζει το Υπουργείο Υγείας.

Εάν δεν επιθυμούν να φιλοξενηθούν στην κρατική καραντίνα, τα άτομα αυτά μπορούν να επιλέξουν να ενοικιάσουν με δικά τους έξοδα κάποιο ιδιωτικό κατάλυμα (διαμέρισμα, σπίτι, βίλα) και να μεταφερθούν με ιδιωτικό όχημα για να περάσουν την περίοδο αυτοπεριορισμού τους εκεί, μετά από συνεννόηση με τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου των Λοιμωδών Νοσημάτων (ΜΕΕ&ΕΛΝ), αλλά για κανένα λόγο δεν μπορούν να συνεχίσουν να διαμένουν σε ξενοδοχείο.

Να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα από τα σημεία δειγματοληψίας των rapid test κοινοποιούνται στη ΜΕΕ&ΕΛΝ μετά την ολοκλήρωση των τεστ και εντός 24 ωρών τα άτομα με θετικό αποτέλεσμα λαμβάνουν γραπτό μήνυμα (sms) με τις Οδηγίες αυτοαπομόνωσης για επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID19 στο κινητό τηλέφωνο που δήλωσαν κατά την εξέτασή τους.

Το θετικό στον ιό άτομο οφείλει να ακολουθήσει τις οδηγίες αυτοαπομόνωσης που λαμβάνει. Σε περίπτωση που το άτομο είναι ανήλικο θα πρέπει να δηλωθεί κινητό τηλέφωνο κηδεμόνα και όχι του παιδιού. Στο ίδιο sms, το θετικό περιστατικό λαμβάνει κωδικούς πρόσβασης και έναν σύνδεσμο (link) για να επιβεβαιώσει τα στοιχεία του, να δηλώσει τις επαφές του και τον Προσωπικό του Ιατρό ώστε να μπορεί να τον παρακολουθεί και να τον αποδεσμεύσει και να έχει τη δυνατότητα να εκδώσει τα απαραίτητα πιστοποιητικά αποδέσμευσης, όταν ολοκληρωθεί η καραντίνα του. Οι κοινωνικές και οικογενειακές επαφές του κρούσματος δηλώνονται αμέσως μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, αφού δηλωθούν από το θετικό κρούσμα και ακολούθως λαμβάνουν οδηγίες αυτοπεριορισμού και προγραμματίζονται οι δειγματοληψίες τους από τον συντονισμό των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας. Στις οδηγίες που λαμβάνει το θετικό περιστατικό υπάρχει και σχετικός πίνακας που μπορεί το κρούσμα να δηλώσει επιπλέον στενές επαφές του και μετά τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας και να τις αποστείλει με email στο contacttracing@moh.gov.cy. Ο Προσωπικός Ιατρός είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση της υγείας των ασθενών/δικαιούχων του και την αποδέσμευση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, σύμφωνα με το πρωτόκολλο αποδέσμευσης και όχι νωρίτερα από τις 10 ημέρες από τη διάγνωση ή την εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Τα άτομα που δεν έχουν Προσωπικό Ιατρό αποδεσμεύονται από την Ομάδα Αποδέσμευσης της ΜΕΕ&ΕΛΝ. Με την αποδέσμευσή τους, όλα τα κρούσματα λαμβάνουν γραπτό μήνυμα που αναγράφει την ημερομηνία αποδέσμευσης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς Safe Pass. Παράλληλα με την αποδέσμευσή τους (10 ημέρες μετά το θετικό αποτέλεσμα), τα άτομα που ήταν θετικά στον κορωνοϊό μπορούν να εκδίδουν Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Ανάρρωσης για να ταξιδέψουν εντός της Ευρωπαϊκής ένωσης μέσω της πύλης https://www.eudcc.gov.cy/. Άδεια ασθενείας δίνεται από τον Προσωπικό Ιατρό. Όλα τα στοιχεία που μαζεύει η ΜΕΕ&ΕΛΝ τα χρησιμοποιεί αποκλειστικά για τον εντοπισμό της πηγής μόλυνσης του θετικού κρούσματος, εντοπισμό των επαφών του και κατανόησης της συμπεριφοράς του ιού.

Για γενικές πληροφορίες, τα θετικά κρούσματα μπορούν να καλούν το 1474 (Δευτέρα με Κυριακή 08:00-20:00), ενώ για αναφορά επιδείνωσης συμπτωμάτων, ιατρική εκτίμηση ή ανάγκη μεταφοράς σε νοσηλευτικό ίδρυμα μπορούν να καλούν το 1420 όλο το 24ώρο. Εάν κάποιος έχει διαγνωστεί θετικός στον κορωνοϊό και δεν έχει λάβει γραπτό μήνυμα με τις οδηγίες εντός 24 ωρών θα πρέπει να επικοινωνήσει με το εργαστήριο ή τον ιδιώτη που του έκανε την εξέταση και να βεβαιωθεί ότι δηλώθηκε το θετικό του αποτέλεσμα και ότι τα στοιχεία επικοινωνίας που διατηρεί το εργαστήριο είναι τα ορθά (π.χ. λάθος αριθμός τηλεφώνου).

Νοείται ότι εάν δεν δηλωθούν τα θετικά αποτελέσματα από το εργαστήριο ή το άτομο που διενήργησε την εξέταση στο Υπουργείο Υγείας δεν θα μπορεί το θετικό περιστατικό να λάβει τις απαιτούμενες οδηγίες, να παρακολουθηθεί η πορεία της υγείας του, να δηλώσει τις επαφές του, αλλά και να λάβει όλα τα δικαιολογητικά που δικαιούται με την αποδέσμευσή του (π.χ. SafePass, EU Digital Covid Certificate). Για θέματα αποδέσμευσης τα θετικά κρούσματα μπορούν να επικοινωνούν με την Ομάδα Αποδέσμευσης στην ηλεκτρονική διεύθυνση covidfollowup@moh.gov.cy ή στο τηλέφωνο 22605306. Τα περιστατικά με θετικό τεστ κορωνοϊού, τα οποία έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους ή έχουν αναρρώσει σε διάστημα πέραν των 3 μηνών, ακολουθούν τη διαδικασία κανονικά και δεν εξαιρούνται του αυτοπεριορισμού. Τα τεστ αντισωμάτων και τα αποτελέσματα self-test δεν είναι αποδεκτές μεθοδολογίες διάγνωσης θετικού περιστατικού.

Διαχείριση στενών επαφών κρουσμάτων

Οι στενές επαφές καθορίζονται από συγκεκριμένα κριτήρια σύμφωνα με τα πιο κάτω:

• Άτομο που συγκατοικεί με επιβεβαιωμένο κρούσμα• Άτομο που είχε άμεση σωματική επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα (π.χ. χειραψία)

• Άτομο που είχε απροφύλακτη επαφή με μολυσματικές εκκρίσεις επιβεβαιωμένου κρούσματος (π.χ. σάλιο)• Άτομο που είχε επαφή πρόσωπο με πρόσωπο με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων και με διάρκεια μεγαλύτερη των 15 λεπτών

• Άτομο που βρέθηκε σε κλειστό χώρο (π.χ. αίθουσα διδασκαλίας, σινεμά, χώρους αναμονής νοσοκομείων, κλπ με επιβεβαιωμένο κρούσμα για πάνω από 15 λεπτά και σε απόσταση κάτω από 2 μέτρα.• Επαγγελματίας υγείας ή άλλο άτομο που παρείχε φροντίδα υγείας σε κρούσμα COVID-19 ή εργαστηριακό προσωπικό που χειρίστηκε δείγμα επιβεβαιωμένου κρούσματος χωρίς να χρησιμοποιεί τον ενδεδειγμένο προστατευτικό εξοπλισμό ή εάν υπάρχει ρήξη στην ακεραιότητα του.

• Συνταξιδιώτης σε αεροσκάφος, άτομα που ταξίδευαν μαζί ή φρόντιζαν τον ασθενή, μέλη πληρώματος που εξυπηρέτησαν το τμήμα του αεροπλάνου που καθόταν ο ασθενής (πιθανά όλοι οι επιβάτες που κάθονταν στο ίδιο τμήμα του αεροπλάνου ακόμα και όλοι οι επιβάτες της πτήσης μπορούν να θεωρηθούν ως στενές επαφές, αν λόγω ύπαρξης σοβαρών συμπτωμάτων του ασθενή και μετακινήσεων του ασθενούς εντός του αεροσκάφους συνεπάγεται περισσότερο εκτεταμένη έκθεση).

Τι ισχύει ανά περίπτωση σε στενές επαφές:

• Ενισχυτική δόση εμβολίου (booster), σε ισχύ από την ίδια ημέρα από την ενισχυτική δόση: Δεν υποχρεούται να αυτοπεριοριστεί, νοουμένου ότι τηρούνται τα Μέτρα Ατομικής Προστασίας (μάσκα, υγιεινή των χεριών, τήρηση απόστασης από άλλα άτομα, μείωση των επαφών, αυτοέλεγχος για συμπτώματα).

Σύσταση για PCR test το συντομότερο δυνατόν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης. Προγραμματίζεται ένα δωρεάν τεστ μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας.

• Πλήρης εμβολιασμός με οποιοδήποτε εμβόλιο αναγνωρισμένο από την Κυπριακή Δημοκρατία (2 δόσεις εμβολίου ή 1 δόση μονοδοσικού εμβολίου + 14 ημέρες) και δεν έχει παρέλθει το διάστημα των 7 μηνών από την τελευταία δόση: Δεν υποχρεούται να αυτοπεριοριστεί, νοουμένου ότι τηρούνται τα Μέτρα Ατομικής Προστασίας (μάσκα, υγιεινή των χεριών, τήρηση απόστασης από άλλα άτομα, μείωση των επαφών, αυτοέλεγχος για συμπτώματα). Υποχρεωτικό PCR test το συντομότερο δυνατόν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης. Προγραμματίζεται ένα δωρεάν τεστ μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας.Σύσταση για Rapid test αμέσως αφού ενημερωθεί για την επαφή και κάθε 48 ώρες μετά την επαφή με το θετικό κρούσμα για περίοδο μιας εβδομάδας ΚΑΙ PCR την έβδομη ημέρα από την επαφή .

• Άτομα που έχουν διαγνωστεί/νοσήσει παλαιότερα ως θετικά κρούσματα με PCR ή Rapid Test Αντιγόνου και δεν έχει παρέλθει διάστημα 90 ημέρων από την αποδέσμευσή τους: Δεν υποχρεούται να αυτοπεριοριστεί, νοουμένου ότι τηρούνται τα Μέτρα Ατομικής Προστασίας (μάσκα, υγιεινή των χεριών, τήρηση απόστασης από άλλα άτομα, μείωση των επαφών, αυτοέλεγχος για συμπτώματα). Υποχρεωτικό PCR test το συντομότερο δυνατόν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης. Προγραμματίζεται ένα δωρεάν τεστ μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας. Σύσταση για Rapid test αμέσως αφού ενημερωθεί για την επαφή και κάθε 48 ώρες μετά την επαφή με το θετικό κρούσμα για περίοδο μιας εβδομάδας ΚΑΙ PCR την έβδομη ημέρα από την επαφή .

• Πλήρης εμβολιασμός με οποιοδήποτε εμβόλιο αναγνωρισμένο από την Κυπριακή Δημοκρατία (2 δόσεις εμβολίου ή 1 δόση μονοδοσικού εμβολίου + 14 ημέρες) αλλά έχει παρέλθει το διάστημα των 7 μηνών από την τελευταία δόση. Υποχρεούται να αυτοπεριοριστεί για 14 ημέρες από την επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Αποδέσμευση νωρίτερα από τις 14 ημέρες μπορεί να γίνει με PCR test (με αρνητικό αποτέλεσμα) την 7η ημέρα από την επαφή ή αργότερα με κόστος που πληρώνει ο ενδιαφερόμενος. Υποχρεωτικό PCR test το συντομότερο δυνατόν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης. Προγραμματίζεται ένα δωρεάν τεστ μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας.

• Άτομα χωρίς ιστορικό εμβολιασμού ή νόσησης: Υποχρεούται να αυτοπεριοριστεί για 14 ημέρες από την επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Αποδέσμευση νωρίτερα από τις 14 ημέρες μπορεί να γίνει με PCR test (με αρνητικό αποτέλεσμα) την 7η ημέρα από την επαφή ή αργότερα με κόστος που πληρώνει ο ενδιαφερόμενος. Υποχρεωτικό PCR test το συντομότερο δυνατόν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης.Προγραμματίζεται ένα δωρεάν τεστ μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας. Για εξακρίβωση των πιο πάνω η αστυνομία Κύπρου ενδέχεται να ζητήσει πιστοποιητικά εμβολιασμού ή πιστοποιητικά αποδέσμευσης. Για προσωπικό Νοσηλευτηρίου μπορεί οι οδηγίες επιστροφής στην εργασία τους να είναι διαφορετικές και με υπό όρους που θα θέσει η Επιτροπή Λοιμώξεων του Νοσηλευτηρίου.

Για όλες τις πιο πάνω κατηγορίες στενών επαφών νοείται ότι όταν παρουσιάσουν συμπτώματα συμβατά με COVID-19 θα πρέπει να επικοινωνούν με τον Προσωπικό τους Ιατρό για εκτίμηση και προγραμματισμό δωρεάν PCR test μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας. Για τις στενές επαφές που χαρακτηρίστηκαν επαφές κάποιας παραλλαγής ανησυχίας (πχ. παραλλαγή «όμικρον» ή άλλης) ίσως τροποποιηθούν οι οδηγίες.

Σε τέτοια περίπτωση, θα ενημερωθούν τηλεφωνικώς από κάποιο κρατικό λειτουργό για τυχόν διαφοροποιήσεις στις διαδικασίες. Όσοι υποχρεούνται αυτοπεριορισμού μπορούν να παραμείνουν σε αυτοπεριορισμό στον χώρο διαμονής τους όπως ορίζεται πιο κάτω.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει δυνατότητα εφαρμογής των πιο κάτω, υπάρχει πρόνοια καραντίνας – με επιπρόσθετο κόστος το οποίο καλύπτει ο ενδιαφερόμενος – σε ενδεδειγμένο ξενοδοχείο καραντίνας και μπορεί να διευθετηθεί τηλεφωνικώς στο 22691345 (Το κόστος αυτό καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το Υφυπουργείο Τουρισμού, εάν η στενή επαφή ήταν συνεπιβάτης κρούσματος σε αεροπλάνο και τηλεφωνήθηκε για οδηγίες από λειτουργό του Υπουργείου Υγείας).

Σε κάθε περίπτωση ο αυτοπεριορισμός σε οποιοδήποτε ξενοδοχείο πέρα από το ενδεδειγμένο απαγορεύεται λόγω κίνδυνου διασποράς. Θα πρέπει να διευθετηθεί ιδιωτική διαμονή ή να μεταφερθεί η στενή επαφή στο ενδεδειγμένο ξενοδοχείο.