Κωστρίκης: Αναγκαίο κακό η καραντίνα εδώ που φθάσαμε – Η πρόβλεψη για εμβόλια (BINTEO)

Σχέδιο χωρίς τίτλο 2021 01 11T091508.754 Coronavirus, ΔΡ.ΚΩΣΤΡΙΚΗΣ

Αναγκαίο κακό είναι η καραντίνα στην οποία τέθηκε η Κύπρος από τις 10 Ιανουαρίου. Αυτό ανέφερε το πρωί της Δευτέρας 11/1 ο δρ.Λεόντιος Κωστρίκης μιλώντας στο Πρωτοσέλιδο. Ο δρ.Κωστρίκης αναφέρθηκε και στο «ασιατικό μοντέλο» διαχείρισης της πανδημίας ενώ ανέλυσε και τις προβλέψεις στη βάση μαθηματικών μοντέλων, για το πώς οι μαζικοί εμβολιασμοί θα φέρουν μειώσεις τόσο στα κρούσματα όσο και στις εισροές στα Νοσοκομεία.

«Σε αυτό το σημείο που βρισκόμαστε η καραντίνα είναι «αναγκαίο κακό». Η κατάσταση στα Νοσοκομεία είναι ασφυκτική. Τώρα βλέπουμε το κύμα των εισροών/λοιμώξεων που μολύνθηκαν τα Χριστούγεννα, την περίοδο των Γιορτών», σημείωσε ο δρ.Κωστρίκης.

«Το ολικό lockdown επιβλήθηκε από την Κυβέρνηση για να αποσυμφορήσει ουσιαστικά αυτήν την επιδημιολογική εικόνα», συμπλήρωσε.

Η διαφορά Ασίας με Ευρώπη είναι η πειθαρχία και ο ρυθμός του εμβολιασμού. «Σημαντική μείωση κρουσμάτων και εισαγωγών θα δούμε όταν φθάσουμε να έχουμε περίπου το 20% εμβολιασμένους. Σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε μειώσεις των κρουσμάτων περίπου στο 65%. Στο 40% των εμβολιασμών η μείωση θα είναι πέραν του 85%», είπε ο δρ.Κωστρίκης.

«Προσωπική μου ερμηνεία είναι ότι δεν έχουμε κύματα αλλά εξάρσεις του πρώτου κύματος. Κύμα έχουμε όταν δεν υπάρχει ιός και εισέρχεται ιός από άλλη γεωγραφική περιοχή», είπε κληθείς να απαντήσει για το αν θα δούμε και άλλο κύμα της πανδημίας.

«Τώρα το λεγόμενο τρίτο κύμα έχει να κάνει με τις εξάρσεις της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων αλλά και με την επιδείνωση του χειμώνα ειδικά στην Ευρώπη», σημείωσε.

Καταληκτικά ανέφερε ότι φέτος φαίνεται ότι δεν έχουμε έξαρση του ιού της γρίπης και αυτό οφείλεται κυρίως στη χρήση μάσκας όπως είπε ενώ επανέλαβε ότι η μετάδοση covid19 είναι διαφορετική από τον ιό της γρίπης. Μεταδίδεται και με αερολύματα κατά τη διάρκεια της ομιλίας, είπε.
Στο βίντεο πιο κάτω η παρέμβαση του δρ.Λεόντιου Κωστρίκη.