Κωστρίκης: Ο ψηλός αριθμός λοιμώξεων βάζει πίεση στο σύστημα υγείας

Οι τελικές αποφάσεις και ανακοινώσεις θα γίνουν την Παρασκευή, σύμφωνα με τον Λεόντιο Κωστρίκη

viber image 2020 11 25 13 39 46 Coronavirus, Κωστρίκης

Ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει ο Λεόντιος Κωστρίκης τα σενάρια που κυκλοφορούν για τα νέα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού που θα εξαγγείλει η Κυβέρνηση μεθαύριο Παρασκευή, ωστόσο θεωρεί δεδομένο ότι αυτά θα έχουν ισχύ και για την περίοδο των εορτών. Μιλώντας στον Active ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου περιορίστηκε να πει ότι με απαρτία της Επιστημονικής Ομάδας και στην παρουσία Υπουργών, αλλά και του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας, έγινε μία ενδελεχής συζήτηση επί πολλών θεμάτων, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν και θα ανακοινωθούν την προσεχή Παρασκευή.

Ερωτηθείς για την επιδημιολογική εικόνα ο κ. Κωστρίκης ανάφερε ότι κατά την προσωπική του άποψη η κατάσταση είναι σταθερή, αλλά σοβαρή. «Γίνονται πολύ περισσότερες διαγνωστικές εξετάσεις – ίσως οι διπλάσιες από αυτές που γίνονταν προηγουμένως – και είναι λογικό να βρίσκουμε πιο πολλές λοιμώξεις», ανέφερε ο Καθηγητής. Αυτό που πρέπει να προβληματίσει, σύμφωνα με τον κ. Κωστρίκη, είναι το γεγονός ότι τα νούμερα των λοιμώξεων είναι υψηλά και ένα ποσοστό από αυτές τις λοιμώξεις θα καταλήξει στα νοσοκομεία και στις μονάδες εντατικής θεραπείας, γεγονός που βάζει πίεση στο σύστημα υγείας.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τον Καθηγητή, αναμένεται να επιδεινωθεί και λόγω της εποχικής γρίπης που ξεκινά συνήθως στα μέσα Δεκεμβρίου αν και εξέφρασε αισιοδοξία ότι λόγω της εφαρμογής του μέτρου της γενικής χρήσης της μάσκας ενδεχομένως η γρίπη να είναι φέτος πιο ήπια.

Ο κ. Κωστρίκης ανέφερε επίσης ότι τα κρεβάτια των νοσοκομείων δεν πρέπει να διοχετεύονται μόνο σε ασθενείς με Covid-19. «Έχουμε μεγάλη έγνοια και γίνονται πολλές συζητήσεις για το πώς μπορούν να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ, προκειμένου να είναι σε θέση να χειρίζονται και άλλα περιστατικά πέραν του κορωνοϊού», ανέφερε ο κ. Κωστρίκης.

Σε σχέση με τα μέτρα που αναμένεται να εξαγγελθούν ο κ. Κωστρίκης θεωρεί δεδομένο ότι θα ισχύουν και για τη διάρκεια των εορτών. «Πρέπει να έχουμε έγνοια ώστε να καταφέρουμε να διατηρήσουμε μια επιδημιολογική εικόνα όχι εκρίζωσης του ιού, αλλά μια καλά διαχειρίσιμη εικόνα μέχρι να καταστεί δυνατή η έλευση του εμβολίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τα εμβόλια ανέφερε ότι ενδεχομένως τα πρώτα θα φθάσουν στην Κύπρο τον Δεκέμβριο, όμως οι εμβολιασμοί θα γίνουν με το νέο χρόνο και το εμβολιαστικό πρόγραμμα θα πάρει κάποιους μήνες καθώς τα εμβόλια θα χορηγούνται σε δύο δόσεις.

Πηγή: philenews