Κωστρίκης: Που θα παιχτεί το παιχνίδι εμβολίων – Το ενδεχόμενο μαζικών rapid τεστ (ΒΙΝΤΕΟ)

"Σταθεροποίηση της επιδημιολογικής κατάστασης - Τα νούμερα παραμένουν ψηλά"

5hcmoqmirae rapid test, Εμβόλια, Κωστρίκης

Στο Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκε ο δρ.Λεόντιος Κωστρίκης. Ο δρ.Κωστρίκης μίλησε για τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας καθώς επίσης και για τα εμβόλια, η πορεία των οποίων, καθημερινά καταγράφει ραγδαίες εξελίξεις.

Σχολιάζοντας εισαγωγικά την εικόνα της πανδημίας στη χώρα είπε ότι είναι μεν σταθεροποιημένη τις τελευταίες βδομάδες αλλά είναι σε υψηλά νούμερα. Εξήγησε ότι τα αποτελέσματα που βλέπουμε είναι απότοκο των μέτρων που επιβλήθηκαν με απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ αλλά και με τη χρήση μάσκας. Για να δούμε είπε τα αποτελέσματα του τελευταίου διατάγματος πρέπει να περιμένουμε ακόμη μια βδομάδα. Αυτό που επιτεύχθηκε ωστόσο είναι σταθεροποίηση, επιθυμούμε όμως να δούμε κρούσματα της τάξης των 30 με 40 τη μέρα, ανέφερε.

Αναφορικά με τα rapid τεστ, ο δρ.Κωστρίκης είπε ότι δεν πρέπει να συγχύζουμε τα τεστ αυτά (αντιγόνου) με τεστ αντισωμάτων. Τα αντιγόνα εντοπίζουν πρωτεΐνες του ιού, την κατασκευή δηλαδή του ιού. Tα αντιγονικά τεστ ανιχνεύουν πρωτεΐνη αλλά δεν μπορούμε με αυτά να πολλαπλασιάσουμε πρωτεΐνη, όπως κάνουμε με τα PCR (μοριακά).

Ο δρ. Κωστρίκης έκανε αναφορά και στην «μαζικοποίηση» της χρήσης των τεστ αυτών. «Πρέπει αυτά τα τεστ να χρησιμοποιηθούν σε μεγάλους αριθμούς, όπως 50 ή 100 χιλιάδες. Έχει μεγάλη σημασία αυτό για μένα. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό που εισήγαγε η Δημοκρατία γίνεται με τον ίδιο τρόπο με το PCR (μπατονέτα στη μύτη και στο στόμα δηλαδή). Υπάρχει διαδικασία εδώ που πρέπει να μάθω, αν δηλαδή ο ασθενής που εντοπιστεί θετικός στο αντιγονικό θα πρέπει να κάνει με την ίδια διαδικασία το μοριακό», είπε.

Στη συνέχεια έκανε αναφορά και στην πρόταση του δρ. Πάνου για καθολικά τεστ.

«Η πρόταση του Γιώργου Πάνου είναι εξαιρετική, έγινε στη Σλοβακία με μεγάλη επιτυχία. Η διαφορά που εξηγούσε ο δρ.Πάνος ήταν ότι τα μαζικά τεστ θα μπορούσαν να γίνουν στο σπίτι από τον καθένα. Η διαδικασία που είχε υπόψιν του ήταν να γίνονται χιλιάδες τεστ για να εντοπίσουμε τους περισσότερους θετικούς και να τους απομονώσουμε».

Και εμένα με προβληματίζει αυτό το τοπικό lockdown, ανέφερε ο δρ.Κωστρίκης. Τόνισε όμως ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μην γίνει το φαινόμενο του κρουαζιερόπλοιου στη Λεμεσό. «Είναι έγκλειστοι και αν δεν γίνεται απομόνωση και γίνονται αχρείαστες συγκεντρώσεις κόσμου τότε σε ένα κλειστό χώρο όπου έχει υψηλό επιπολασμό μάλλον δεν θα γίνει μείωση φορτίου αλλά αύξηση.Ευελπιστώ ότι έστω και με ταλαιπωρία θα λειτουργήσει αυτό το μέτρο».

Εξελίξεις με εμβόλια

Χαρακτήρισε ως εξαιρετικά τα νέα για εμβόλια Moderna και Pfizer. «Όταν σκεφτόμουν για πιθανά αποτελέσματα των κλινικών μελετών, στην καλύτερη εγώ δεν σκεφτόμουν περισσότερο από 85% – 90%. Τα δυο εμβόλια έχουν σχεδόν παρόμοια φιλοσοφία», είπε αρχικά.

Σημείωσε ότι τα πιο πάνω εμβόλια είναι τελευταίας γενιάς. Χρησιμοποιούν RNA, γενετικό υλικό. Αυτό που ο οργανισμός κατασκευάζει λίγο πριν κατασκευάσει τις πρωτεΐνες, είπε. «Αυτό το RNA (αγγελιαφόρο) χρησιμοποιείται από το κύτταρο για να κατασκευάσει την πρωτεΐνη αλλά είναι ευτελές, καταστρέφεται πολύ γρήγορα. Άρα είναι μεγάλης ασφαλείας. Μόλις χορηγηθεί στον οργανισμό και κατασκευάσει την πρωτεΐνη του ιού, καταστρέφεται». Τα εμβόλια των πιο πάνω εταιρειών προστατεύουν 95% και 94.5%. «Το RNA είναι πολύ ευαίσθητο όμως και χρειάζεται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αποθήκευσης κάτω των 80 βαθμών δηλαδή, χρειάζεται πολλή εξειδίκευση.

Όλο το παιχνίδι όμως που θα παιχτεί: Το εμβόλιο της Moderna βρήκε τρόπο που ακόμη δεν διατυπώθηκε επιστημονικά, να αποθηκεύεται σε κανονικό ψυγείο, στους 4 βαθμούς. Αυτό είναι εξαιρετικό πλεονέκτημα γιατί μπορεί να διανεμηθεί σε πάρα πολλές χώρες», επισήμανε ο δρ.Κωστρίκης. Καταληκτικά είπε ότι και για τα τρία εμβόλια, των πιο πάνω εταιρειών δηλαδή και της Astrazeneca, έγινε προσυμφωνία αγοράς από την ΕΕ. Η ΕΕ λοιπόν θεωρητικά θα μπορεί να αγοράσει το καλύτερο εμβόλιο για τις ευρωπαϊκές χώρες, είπε τέλος.

Πηγή: Sigmalive