Κωστρίκης: Τι λαμβάνεται υπόψη για άνοιγμα σχολείων – Η μελέτη για μεταλλάξεις (ΒΙΝΤΕΟ)

Σχέδιο χωρίς τίτλο 2021 01 26T090412.907 Coronavirus

Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν μια σημαντική πτώση των λοιμώξεων από τη νόσο COVID19, ανέφερε ο Δρ. Λεόντιος Κωστρίκης, μιλώντας στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Πρωτοσέλιδο».

Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης χθες στο Προεδρικό, συζητήθηκε και κατατέθηκαν στοιχεία για τη νοσηρότητα και την κατάσταση στα νοσοκομεία.
Πρόσθεσε πως υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση μεταξύ κρουσμάτων και νοσηλειών ενώ σημείωσε πως αναμένεται πτώση των ασθενών που θα νοσηλευτούν, αλλά προς το παρόν οι αριθμοί είναι υψηλοί.

Όσον αφορά τη συζήτηση για το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Κωστρίκης ανέφερε πως δόθηκε μεγάλη έμφαση και στην ψυχολογική κατάσταση των παιδιών ενώ δόθηκε σημασία και στο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού, το οποίο φαίνεται να προκαλεί αρκετές λοιμώξεις και σε παιδιά.

Ενδεχόμενο ανοίγματος των σχολείων θα συζητηθεί και στο Υπουργικό και θα ληφθεί η σωστή απόφαση, σημείωσε.

Για το Σχέδιο «Νίκη» που κατέθεσε ο Δρ. Πάνος, ο κ. Κωστρίκης είπε πως η φιλοσοφία του είναι τα rapid τεστ να χρησιμοποιούνται με πολύ ειδικό τρόπο κυρίως σε εργαζομένους και υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να συζητηθούν.

Παράλληλα, ανέφερε ότι το εργαστήριό του διεξήγαγε μια μεγάλη μελέτη όσον αφορά τις συνεχείς μεταλλάξεις και λήφθηκε δείγμα από 750 άτομα.

Οι μεταλλάξεις, ανέφερε, είναι αναμενόμενες και οι ιοί έχουν τη φυσική τάση να πολλαπλασιάζονται και να μεταδίδονται πιο εύκολα.

Η γενετική μετάλλαξη των ιών θα δημιουργήσει αντιγονικές διαφοροποιήσεις σε κάποια φάση, ελπίζω να μην γίνει αυτό κατά την περίοδο του πρώτου εμβολιασμού του πληθυσμού, κατέληξε.