Κωστρίκης: Βρισκόμαστε στο τέλος της πανδημίας; (ΒΙΝΤΕΟ)

«Είμαστε στο τέλος του κύματος της πανδημίας - Να κηρυχθεί ενδημικός ο ιός»

134fd658ba2a9dbe177d71e34a2709c6 11 Covid-19, Κωστρίκης, πανδημία, ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Φαίνεται να βρισκόμαστε στο τέλος του τρέχοντος κύματος της πανδημίας σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον Active και στην εκπομπή Ατζέντα ο καθηγητής μοριακής ιολογίας και γενετικής Λεόντιος Κωστρίκης, αφού όπως είπε, είμαστε στην κορύφωση των επιδημιολογικών δεικτών. Οι δείκτες αναπαραγωγής του ιού βρίσκονται κοντά στο 1 και ολοένα και κατεβαίνουν ανέφερε, ενώ στις επόμενες δυο εβδομάδες η καμπύλη αυτή θα κατέβει κι άλλο.

Από την πλευρά του ο κ. Κωστρίκης σημείωσε πως η πολιτεία, σταδιακά θα πρέπει ν’ αρχίσει να αποδραματοποιεί την κατάσταση με την πανδημία, αφού μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων και δεν υφίστανται αυξημένη πίεση τα νοσοκομεία. Είναι μια καλή ευκαιρία, είπε, να σκεφτούν όλοι μαζί, συλλογικά, η πολιτεία, οι υγειονομικές αρχές, οι επιστήμονες, να κηρυχτεί ενδημικός ο ιός. Είναι, είπε, μεγάλη απόφαση. Δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Την ίδια ώρα, ο κ. Κωστρίκης, αναφέρθηκε και στην μελέτη που διεξάγεται στο εργαστήριο του σε ότι αφορά την Deltacron, εξηγώντας πως αποτέλεσε ακαδημαϊκή πρωτοβουλία από το Πανεπιστήμιο Κύπρου προς το Υπουργείο Υγείας το οποίο την υιοθέτησε για σκοπούς δημόσιας υγείας. Ακολούθησε όπως είπε, διαγωνισμός και επιλέχθηκε συγκεκριμένη εταιρεία από το Υπουργείο Υγείας για να διεξάγει τις αλληλουχίες από τα δείγματα, τα οποία σε συντονισμό του Υπουργείου Υγείας συλλέγονται από δειγματοληπτικά κέντρα, νοσοκομεία, αεροδρόμια σε εβδομαδιαία βάση  και η αλληλούχηση γίνεται με τεχνολογία τελευταίας γενεάς. Ακολούθως, οι τελικές αλληλουχίες εξήγησε στέλνονται στο εργαστήριο του πανεπιστημίου Κύπρου για ενδελεχή  φυλογενετική, φυλογεωργαφική και γενετική ανάλυση των αλληλουχιών και συγγράφεται εβδομαδιαία έκθεση προς το Υπουργείο Υγείας.

Ο κ. Κωστρίκης αναφέρθηκε στην διαδικασία εντοπισμού της Deltacron, ενώ απάντησε στα όσα του καταλογίζει ο καθηγητής Μαγιορκίνης, από τον οποίο, όπως είπε, αφού γνωρίζει και προσωπικά, θα ανέμενε να του ζητούσε τα στοιχεία της μελέτης που διεξάγεται σε ότι αφορά την  Deltacron.