To Κράτος επέστρεψε στην Εκκλησία φόρους €2,9 εκατ.

a

Εκτός της τσιμπίδας του Τμήματος Φορολογίας, βρέθηκε η Εκκλησία της Κύπρου, στην οποία το κράτος επέστρεψε φόρους ύψους €2,9 εκατομμυρίων. Μάλιστα, οι επιστροφές φόρων προς την Εκκλησία και συγκεκριμένα ΦΠΑ, δεν φαίνεται να σταματούν εδώ.

Τα αιτήματα που στάλθηκαν από την Εκκλησία στο υπουργείο Οικονομικών αφορούν την επιστροφή φόρων ύψους €5,5 εκατ. Τον Μάρτιο του 2012, την ώρα που η οικονομική κρίση έτριζε για τα καλά τα δόντια της, το τότε Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία μεταξύ Εκκλησίας και Κράτους για φορολογικά θέματα.

Σύμφωνα με τον Χάρη Γεωργιάδη, «το ποσό που έχει επιστραφεί από την ημέρα εφαρμογής της απόφασης του Υπουργικού μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2017 ανέρχεται στα €2,9 εκατ. από συνολικό ποσό αιτημάτων €5,5 εκατ.».

Τότε, το Υπουργικό, είχε αποφασίσει να επιστρέψει το ΦΠΑ στην Εκκλησία στις περιπτώσεις οικοδομικών και άλλων εργασιών που γίνονται σε εκκλησίες. Όταν το 2012 το κράτος έδωσε τα χέρια με την Εκκλησία, περιλήφθηκε πρόνοια και συγκεκριμένα το σημείο 13, σύμφωνα με το οποίο «η Εκκλησία της Κύπρου απαλλάσσεται από την καταβολή ΦΠΑ για την ανέγερση και συντήρηση ναών και ακινήτων που βρίσκονται στον περίβολο του ναού και χρησιμοποιούνται για την επιτέλεση του θρησκευτικού της έργου».

Το Τμήμα Φορολογίας είχε εκδώσει εγκύκλιο με την οποία διευκρινιζόταν πως στον όρο συντήρηση περιλαμβάνονταν «υπηρεσίες ανακαίνισης και επισκευής που πραγματοποιούνται από υποκείμενο στον φόρο πρόσωπο, και συνίστανται σε εργασίες υδραυλικού, ηλεκτρολόγου, ξυλουργού, ελαιοχρωματιστή και οικοδομικές εργασίες». Πάντως, στη συμφωνία διευκρινίστηκε πως η συγκεκριμένη απαλλαγή θα γίνεται με την παραχώρηση κατά χάριν κρατικής χορηγίας έναντι του καταβληθέντος ΦΠΑ.

Πηγή: Φιλελεύθερος