Σημαντικό ποσοστό των κυπριακών επιχειρήσεων – μεγαλύτερο από ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη- φαίνεται ότι δεν καταφέρνει να λάβει τη χρηματοδότηση που χρειάζεται, όπως καταδεικνύουν στοιχεία που περιλαμβάνει η πρόσφατη έρευνα «EIB Investment Survey 2021: European Union Overview».
Η Κύπρος και η Ελλάδα καταγράφουν τα μεγαλύτερα ποσοστά «χρηματοοικονομικά περιορισμένων» εταιρειών, σύμφωνα με την έρευνα.
Οι χρηματοοικονομικά περιορισμένες επιχειρήσεις, περιλαμβάνουν όσες δεν είναι ικανοποιημένες με τα ποσά χρηματοδότησής τους (έλαβαν λιγότερα), επιχειρήσεις που αναζήτησαν εξωτερική χρηματοδότηση και δεν την έλαβαν (απορρίφθηκαν) και αυτές που δεν ζήτησαν εξωτερική χρηματοδότηση, επειδή θεώρησαν ότι το κόστος δανεισμού ήταν πολύ ψηλό (μεγάλο κόστος), ή θα απορρίπτονταν (αποθαρρύνθηκαν).
Τα αντίστοιχα ποσοστά ανέρχονται στο 16% για την Ελλάδα και στο 14% για την Κύπρο και είναι τα ψηλότερα που καταγράφονται ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ.
Τα χαμηλότερα ποσοστά χρηματοοικονομικά περιορισμένων εταιρειών, σημειώνουν η Αυστρία (1%), η Γαλλία και η Γερμανία (2% και οι δύο).
Για την Κύπρο, το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσεων με χρηματοοικονομικούς περιορισμούς, αφορά εταιρείες που ζήτησαν χρηματοδότηση αλλά απορρίφθηκαν, μικρότερο ποσοστό αυτές που έλαβαν λιγότερα από όσα ζήτησαν και ακόμα μικρότερο, αυτές που αποθαρρύνθηκαν από την αναζήτηση εξωτερικής χρηματοδότησης.
Σε ότι αφορά την πηγή χρηματοδότησης επενδύσεων στην ΕΕ, η EIB σημειώνει ότι διαφέρει αναλόγως μεγέθους επιχειρήσεων, με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν ενδο-ομιλική χρηματοδότηση για μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεών τους, απ’ ότι οι μικρές επιχειρήσεις.
Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις στον τομέα υποδομών, είχαν μεγαλύτερο ποσοστό εξωτερικής χρηματοδότησης επενδύσεων, σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις του τομέα υπηρεσιών που βασίζονταν ως επί το πλείστο, σε εσωτερική χρηματοδότηση.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων που βασίζονταν σε εξωτερική χρηματοδότηση, καταγράφηκε στη Γαλλία (53%), το Βέλγιο (43%) και την Ισπανία (42%), ενώ το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στην Ολλανδία (19%) και στην Κύπρο (20%).
Παράλληλα, ο τύπος εξωτερικής χρηματοδότησης που χρησιμοποιήθηκε από επιχειρήσεις για επενδυτικές δραστηριότητες στην Κύπρο, ήταν σε μεγαλύτερο βαθμό τα τραπεζικά δάνεια, σε μικρότερο βαθμό άλλη τραπεζική χρηματοδότηση, ενώ ακολουθούν η ενοικιαγορά, το factoring και οι επιδοτήσεις.
Αύξηση χρέους επιχειρήσεων ως αποτέλεσμα του Covid-19
Σύμφωνα με την έρευνα, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων που συμμετείχαν, ανέφεραν ότι αύξησαν το χρέος τους ως αποτέλεσμα της πανδημίας του Covid-19.
Η ίδια εικόνα να ισχύει για την Κύπρο, όπου το αντίστοιχο ποσοστό, ανέρχεται περίπου στο 15%.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ως ανταπόκριση στην πανδημία, 16% των επιχειρήσεων αύξησαν το χρέος τους, 5% αύξησαν το μετοχικό τους κεφάλαιο μέσω υφιστάμενων ιδιοκτητών και 2% αύξησαν το μετοχικό τους κεφάλαιο μέσω νέων πηγών.
Τα ψηλότερα ποσοστά επιχειρήσεων που αύξησαν το χρέος τους, σημειώθηκαν στην Ισπανία, την Ιταλία, την Ρουμανία, την Πορτογαλία, τη Μάλτα και τη Λιθουανία.
stockwatch.com.cy