ΚΥΠΡΟΣ: Κολαστήριο για 20χρονη σε οίκο ευγηρίας – Τη βίαζαν τρεις εργαζόμενοι

Την έβαλαν σε γηροκομείο για να την «προστατέψουν»

28361 abuse 660 20χρονη, βιασμός, οίκος ευγηρίας

Καταδικάστηκε για τρεις βιασμούς και τέσσερις περιπτώσεις σεξουαλικών επιθέσεων… και αμφισβήτησε τόσο την καταδίκη όσο και το ύψος της ποινής, καθώς θεώρησε πως τα 11 χρόνια φυλάκισης ήταν πολλά. Προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο, εφεσιβάλλοντας την ποινή και την καταδίκη και απέτυχε, ενώ δεν επέδειξε ίχνος μεταμέλειας ή συμπάθειας για το θύμα, το οποίο είναι νεαρή γυναίκα, μειωμένης αντίληψης και πρώην σύντροφός του. Το Ανώτατο Δικαστήριο, με απόφαση των δικαστών Κ. Σταματίου, Χ. Μαλαχτού και Λ. Δημητριάδου – Ανδρέου, επικύρωσε την καταδίκη και την ποινή, επισημαίνοντας ότι τέτοιας μορφής εγκλήματα τιμωρούνται έως και με ισόβια κάθειρξη.

Οικογενειακή υπόθεση

Η νεαρή κοπέλα διατηρούσε σχέση με τον δράστη, ο οποίος εργαζόταν σε στέγη ευγηρίας, ιδιοκτησίας της αδελφής του, ενώ διευθυντής ήταν ο πατέρας του. Οι βιασμοί συνέβησαν όταν ήταν 20 ετών, και την κηδεμονία της είχε αναλάβει από τα 18 της, η μητέρα του δράστη. Όπως σημειώνεται στη δικαστική απόφαση, η κοπέλα από τα 13 ως τα 18 διέμενε σε στέγη νεανίδων, με «νοημοσύνη στο κατώτερο όριο του φυσιολογικού και πάσχουσα από χρόνια ψυχωσική διαταραχή και διπολική διαταραχή».

Όσο διατηρούσε σχέση με τον δράστη, έκαναν χρήση ναρκωτικών, ενώ είχε σταματήσει να παίρνει και τα φάρμακα που της είχαν συστήσει οι γιατροί. Για τον λόγο αυτό, την τοποθέτησαν στη στέγη ευγηρίας ώστε να μπορεί να ελέγχεται και να παίρνει τα φάρμακά της.

Βιασμοί στο μπάνιο

Στον οίκο ευγηρίας είχε παραχωρηθεί στην κοπέλα το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το μπάνιο του προσωπικού. Ο δράστης δούλευε νύχτα κάθε δύο εβδομάδες και φαίνεται πως εκμεταλλευόταν αυτά τα βράδια για να βιάζει την κοπέλα. Στην καταδικαστική απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου περιγράφηκαν με λεπτομέρεια τα περιστατικά βιασμού της κοπέλας, τόσο από τον συγκεκριμένο δράστη, όσο και από ακόμα δύο πρόσωπα, τα οποία ήταν συγκατηγορούμενοί του. Και οι τρεις εργάζονταν στον οίκο ευγηρίας. Ο ένας καταδικάστηκε επίσης, ενώ ο άλλος απεβίωσε πριν ανακοινωθεί η ποινή του. Όπως προκύπτει από τη μαρτυρία που ακούστηκε στο δικαστήριο, ο δράστης «είχε κτυπήσει αρκετές φορές την κοπέλα, δηλαδή τη χαστούκιζε και την έπιανε από τον λαιμό όταν η ίδια αντιδρούσε και δεν ήθελε να έλθει σε σεξουαλική επαφή μαζί του ή να του κάνει στοματικό έρωτα». Πέραν του οίκου ευγηρίας, περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης καταγράφηκαν και σε άλλες περιπτώσεις, σε άλλους χώρους.

Θα σε κάνω ζόμπι

Η κοπέλα μέσα στην απελπισία της ζητούσε να φύγει από τη στέγη και ο δράστης «την απείλησε ότι αν άνοιγε το στόμα της θα της έδινε φάρμακα για να γίνει όπως το ζόμπι και δεν θα θυμόταν ούτε το όνομά της».

Στις 10 Φεβρουαρίου 2017 κατάφερε να φύγει από την πίσω αυλή και πήγε με τα πόδια στο σπίτι της μητέρας του δράστη, η οποία είχε αναλάβει την κηδεμονία της. Έφυγε γιατί «είχε ακούσει τον δράστη να λέει ότι θα την εξαφανίσουν και δεν θα την άφηνε να φύγει, βγάζοντας από την πρίζα το τηλέφωνο, εμποδίζοντάς τη να τηλεφωνήσει στους δικούς της».

Όπως κατέθεσε κλινικός ψυχολόγος στο δικαστήριο, η κοπέλα «παρουσίαζε συμπτώματα μετατραυματικού στρες, τα οποία ήταν πιο έντονα τον πρώτο καιρό και είχαν εκδηλωθεί ως ακολούθως:

Φοβίες, ιδιαίτερα όταν είναι στο μπάνιο ή μόνη.
Θλίψη.
Αίσθηση ντροπής κι ενοχής (επαναλαμβάνει πόσο «βρωμιασμένη» αισθάνεται).
Επίμονη υπερδιέγερση (συνεχές ψάξιμο για πιθανόν κίνδυνο), αίσθηση απειλής.
Συμπτώματα επαναβίωσης, εφιάλτες, υπνολαλία, συχνές αναδρομές στο παρελθόν.
Αγωνιώδης ανάγκη να συζητά το θέμα, ψάχνοντας απαντήσεις και, μέσω αυτού, αναζήτηση της ψυχικής λύτρωσης».

Διπλός βιασμός

Ο δράστης, στην έφεσή του παραπονέθηκε γιατί αντιμετώπισε κατηγορίες για δύο βιασμούς για μια από τις περιπτώσεις. Επρόκειτο για βιασμό στο μπάνιο του οίκου ευγηρίας, κατά τον οποίο ο δράστης ήρθε διά τη βίας σε σεξουαλική επαφή με το θύμα, αρχικώς κολπικά και στη συνέχεια πρωκτικά. Το δικαστήριο έκρινε ότι επρόκειτο για δύο βιασμούς και συνεπώς ο δράστης έπρεπε να τιμωρηθεί δύο φορές. Ο ίδιος στην έφεση είχε υποστηρίξει ότι θα έπρεπε να κατηγορηθεί και να τιμωρηθεί για ένα βιασμό, αφού ήταν το ίδιο συμβάν, στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα. Κατατέθηκε επίσης μαρτυρία ότι ο ένας εκ των δύο άλλων δραστών, την καλούσε στο δωμάτιό του στον οίκο ευγηρίας, την υποχρέωνε να βλέπει ταινίες πορνό και χρησιμοποιούσε ομοιώματα ανδρικών γεννητικών οργάνων.

Προσπάθεια απαξίωσης

Κατά την έφεση, αλλά και στη διαδικασία στο Κακουργιοδικείο, η υπεράσπιση κατέβαλλε προσπάθεια να πλήξει την αξιοπιστία του θύματος, δημιουργώντας σκιές για την πνευματική διαύγεια της κοπέλας αλλά και για το ότι έκανε μια φορά χρήση ναρκωτικών το 2018. Στην απόφαση του Ανωτάτου σημειώνεται πως «όπως δε ορθά εντόπισε το Πρωτόδικο Δικαστήριο, η παραπονούμενη «ήταν ξεκάθαρη ότι η όποια χρήση έγινε με τον πρώην συμβίο της, ‘ψευδοχρήση’ ως την ανέφερε, ήταν στην προσπάθειά της, σε συνεννόηση με το Γραφείο Ευημερίας και την ΥΚΑΝ, να γίνει καταγγελία στην ΥΚΑΝ εναντίον του συμβίου της, για να τον σταματήσει από του να κάνει χρήση ναρκωτικών και να χρησιμοποιεί βία εναντίον της, στην παρουσία του βρέφους της».

Επιεικής η ποινή

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε όλους του λόγους έφεσης κατά της καταδίκης, ενώ για την ποινή φυλάκισης των 11 χρόνων ανέφερε πως «δεν μπορεί με κανένα τρόπο να θεωρηθεί υπερβολική, ούτε καν αυστηρή».

Το Ανώτατο Δικαστήριο σημειώνει στην απόφασή του ότι ο δράστης «εκμεταλλευόμενος τη θέση ισχύος που είχε στη Στέγη ως υπεύθυνο πρόσωπο και το ευάλωτο του ατόμου της παραπονούμενης, για να ικανοποιήσει τις ανώμαλες σεξουαλικές του ορέξεις και τα ζωώδη ένστικτά του διέπραξε σε βάρος της, σε βάθος χρόνου, βιασμούς και άσεμνες επιθέσεις, προκαλώντας της με αυτό τον τρόπο σοβαρά προβλήματα στην ψυχική της υγεία. Θεωρούμε δε ως άκρως επιβαρυντικό το γεγονός ότι η παραπονούμενη έπεσε θύμα βιασμού, σε ίδρυμα όπου είχε εισαχθεί για φροντίδα και προστασία, από πρόσωπο που εργαζόταν στο ίδρυμα με καθήκοντα φροντίδας των τροφίμων».

politis.com.cy