Κύπρος: «Παρατημένα οκτώ παιδάκια με ειδικές ανάγκες»

«Τα πλείστα παιδιά έχουν ζήτημα ακόμα και για να πάνε τουαλέτα, οπόταν αντιλαμβάνεστε το πρόβλημα που δημιουργείται»

1 Copy Copy 84

Αποδέκτρια σοβαρών καταγγελιών ότι παιδιά με ειδικές ανάγκες που φοιτούν σε ειδική μονάδα στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού έχουν αφεθεί στο έλεος του Θεού, έγινε ο Φιλελεύθερος.

Όπως υποστήριξε επηρεαζόμενο άτομο, στην μονάδα αυτή συμμετέχουν οκτώ παιδάκια διαφορετικών ηλικιών, τα οποία αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα. Το ίδιο πρόσωπο υποστηρίζει ότι αν και δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι θα υπήρχαν τουλάχιστον τρεις συνοδοί στην μονάδα, εντούτοις τα παιδιά αυτά «δεν έχουν καμιά βοήθεια και είναι παρατημένα».

Χαρακτηριστικά, μας αναφέρθηκε: «Δεν υπάρχει κανένας μόνιμος συνοδός από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Οι γονείς στηρίζονται μόνο στην καλή διάθεση της δασκάλας της ειδικής μονάδας και μιας συνοδού, η οποία εκτελεί καθήκοντα σε άλλο χώρο και εκτάκτως καλείται να δώσει λύσεις. Τα πλείστα παιδιά έχουν ζήτημα ακόμα και για να πάνε τουαλέτα, οπόταν αντιλαμβάνεστε το πρόβλημα που δημιουργείται».

Εντός της χθεσινής ημέρας θέσαμε τις καταγγελίες που μας έγιναν ενώπιον αρμόδιων ατόμων του Υπουργείου Παιδείας. Αφού πρώτα το ζήτημα διερευνήθηκε, μας αναφέρθηκε από το  Eπαρχιακό Γραφείο Παιδείας Λεμεσού (Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης) ότι πράγματι υπάρχει θέμα, για το οποίο γίνονται ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστεί.

Μας ειπώθηκε, ακόμη, ότι η υπόθεση απασχολεί από την περασμένη εβδομάδα αρμόδιους λειτουργούς, ενώ δόθηκε η διαβεβαίωση ότι «αύριο (σ.σ. σήμερα) το πρωί μια συνοδός θα αναλάβει καθήκοντα». Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν, το όλο ζήτημα θα διευθετηθεί με τρόπο που θα ικανοποιεί και τους γονείς.

Μας υποδείχθηκε ακόμη ότι από πλευράς Υπουργείου έχουν ληφθεί αρκετά μέτρα προκειμένου να στηριχθούν παιδιά τα οποία αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες συνθήκες, παραπέμποντας στην σύσταση Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης, η οποία αποτελείται από προσωπικό που είναι σε θέση να χειριστεί ειδικά περιστατικά με μαθητές.

Εξάλλου, από το Υπουργείο Παιδείας προβλήθηκε η θέση στον «Φ», ότι οι γονείς έχουν δίκαιο και πως «το Υπουργείο θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να επιλύονται τέτοια ζητήματα». Αναφέρθηκε και στην πρόσληψη 96 προσώπων στις 6 Σεπτεμβρίου, τα οποία θα εκτελούν χρέη συνοδών παγκυπρίως.

Πηγή: Φιλελεύθερος