Η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) δίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη δυνατότητα να διασφαλίσει πως βασικά φάρμακα και ιατροτεχνολογικά προϊόντα θα βρίσκονται στη διάθεση των πολιτών ανά πάσα στιγμή, δήλωσε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου με αφορμή την έγκριση της του σχετικού κανονισμού από το Συμβούλιο της ΕΕ την Τρίτη.
«Με έναν ενισχυμένο Οργανισμό, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι βασικά φάρμακα και ιατροτεχνολογικά προϊόντα βρίσκονται στη διάθεση των πολιτών μας ανά πάσα στιγμή και ότι τα νέα φάρμακα που έρχονται για να αντιμετωπίσουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης μπορούν να εγκρίνονται ταχύτερα» ανέφερε σχετικά η κ. Κυριακίδου.
«Η οικοδόμηση μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας είναι ένα όραμα που μοιραζόμαστε όλοι και θα ήθελα να ευχαριστήσω τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και τα κράτη μέλη για τη δέσμευση και την προσήλωσή τους στην υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου» πρόσθεσε η κ. Κυριακίδου.
Μετά την ενίσχυση της εντολής του, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Μαρτίου, ο ΕΜΑ θα συνεισφέρει στον συντονισμό στην αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων σε επίπεδο ΕΕ μέσω:
– της παρακολούθησης και μετριασμού του κινδύνου ελλείψεων σε κρίσιμα φάρμακα και ιατροτεχνολογικά προϊόντα,
– της παροχής επιστημονικών συμβουλών για φάρμακα και ιατρικά προϊόντα τα οποία μπορούν να συνεισφέρουν στη θεραπεία, την πρόληψη ή τη διάγνωση σε σχέση με τις ασθένειες που προκαλούν την συγκεκριμένη υγειονομική κρίση,
– του συντονισμού μελετών για την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας φαρμάκων και ιατρικών προϊόντων που σχετίζονται με την συγκεκριμένη υγειονομική κρίση,
– του συντονισμού κλινικών δοκιμών για φάρμακα και ιατρικά προϊόντα που σχετίζονται με την συγκεκριμένη υγειονομική κρίση και
– τη μεταφορά των ομάδων εμπειρογνωμόνων η δουλειά των οποίων αφορά τις πρόνοιες του κανονισμού για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα στην αρμοδιότητα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.
Με τη νομοθεσία δημιουργούνται επίσης επίσημα οι ομάδες εργασίες που θα αναλάβουν τις πιο πάνω ενέργειες.
Οι διατάξεις του νέου κανονισμού που αφορούν την παρακολούθηση των ελλείψεων ιατροτεχνολογικών προϊόντων (εκτός από τη μεταφορά των ομάδων εμπειρογνωμόνων) τίθενται σε εφαρμογή 12 μήνες μετά την έναρξη ισχύος του κανονισμού.