Κυριακού: Ειδωλολατρία οι «άγιες» παντόφλες – Σκοπός η συγκέντρωση χρημάτων

Τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Γεωργίου για τις «άγιες παντόφλες» σχολίασε ο Θεολόγος, Θεόδωρος Κυριακού

E06AC8D4 7D64 4035 9F90 6542A836A20E

Τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Γεωργίου για τις «άγιες παντόφλες» σχολίασε στο Πρωτοσέλιδο ο Θεολόγος, Θεόδωρος Κυριακού.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ο προκαθήμενος της Εκκλησίας αναφερόμενος στην περιφορά λειψάνων και αντικειμένων, δήλωσε ότι  «είμαι αντίθετος. Όταν λένε η παντόφλα του τάδε, κάτι που βλέπει κι σκωπτικά, δεν είναι ορθό, δεν είναι η παντόφλα που φορούσε ο Άγιος. Παίρνουν μια παντόφλα την βάζουν στο λείψανο για να αγιασθεί. Ούτε ορθό είναι ούτε θα επιδιώξω.  Η θρησκεία μας είναι πνευματική, αλλά όχι να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης».

Ο Κυριακού επεσήμανε ότι «εφόσον ο Αρχιεπίσκοπος είναι αντίθετος, γιατί δεν το θέτει το θέμα στη Σύνοδο; Επειδή γνωρίζει πολύ καλά ότι ο σκοπός της περιφοράς είναι η συγκέντρωση χρημάτων για τον Α ή τον Β λόγο. Νομίζω ότι οι ναοί και κάποιοι από τους επισκόπους πιέζουν γι αυτό, επειδή είναι ο πιο ασφαλής και συνηθισμένος τρόπος για την Εκκλησία για να συγκεντρώσει λεφτά. Χρειάζεται τόλμη να θέσει αυτό το θέμα στη Σύνοδο ο Αρχιεπίσκοπος και να ζητήσει να ισχύσει για όλους».

Εκτίμησε ότι δύσκολα θα τεθεί τέτοιο θέμα, επειδή «το να κάνουμε εξαγγελίες είναι ένα και να τις υλοποιούμε είναι άλλο. Για παράδειγμα, είχα ακούσει ότι θα έθετε το θέμα του Μητροπολίτη Μόρφου στη Σύνοδο. Ακούστηκε κάτι; Υπάρχει θέμα ότι ολισθαίνουμε συνέχεια προς τον φανατισμό και τον συντηρητισμό. Έρχονται ομιλητές εξ Ελλάδος, κουβαλώντας μεσαιωνικές ιδέες και δυστυχώς περιφέρονται και αυτοί σε μητροπόλεις και μιλούν και εκφράζουν τον φανατισμό και τον συντηρητισμό».

Για τις «Άγιες παντόφλες» σημείωσε ότι είναι ειδωλολατρία, δεν έχει σχέση με τον Χριστιανισμό. Η προσκύνηση των λειψάνων είναι παράδοση για την εκκλησία. Αλλά εκεί που βρίσκονται αλλά όχι εκεί που περιφέρονται με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων».

Πηγή: Sigmalive