Κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες – 4 οι «κυπριακές» περιπτώσεις

Τί θα γίνει με τα διαβατήρια των Ρώσων Ολιγαρχών

cache 1500x3000 Analog medium 1420532 580347 1132022

Τί θα γίνει με τα διαβατήρια των Ρώσων Ολιγαρχών, το βίντεο του Βρετανικού ΥΠΑΜ με την τριχοτομημένη Κύπρο καθώς και την γενικότερη στάση της Τουρκίας, κλήθηκε να σχολιάσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως η πρώτη ενημέρωση από τις έρευνες που είχαν γίνει, έκανε αναφορά για ένα πρόσωπο. Φαίνεται όμως πως σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση εντοπίζονται τέσσερις περιπτώσεις προσώπων που περιλαμβάνονται στην λίστα των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόσθεσε επίσης πως, οι έρευνες συνεχίζονται και πως στη λίστα των κυρώσεων δεν είναι ένα στατικό έγγραφο και δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να προστεθούν και άλλα ονόματα. «Είναι μια υπόθεση που καλούμαστε να βρισκόμαστε σε εγρήγορση και να διεξάγουμε τις κατάλληλες έρευνες ώστε να λαμβάνουμε και τα δέοντα μέτρα για να εφαρμόζουμε τις κυρώσεις».

Ο κ. Πελεκάνος ανέφερε ότι όσο αφορά το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων αυτών των προσώπων, αυτό προκύπτει άμεσα, δηλαδή μόλις εντοπιστεί μια συγκεκριμένη περίπτωση λαμβάνονται όλα τα δέοντα μέτρα είτε αυτό αφορά τις τράπεζες, είτε το κτηματολόγιο. Όσο αφορά την ανάκληση των διαβατηρίων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε πως αυτό δεν μπορεί να γίνεται αυτόματα γιατί υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν, ώστε να μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσει και να υλοποιήσει την ανάκληση των διαβατηρίων.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κλήθηκε να σχολιάσει και τον χάρτη με την τριχοτομημένη Κύπρο που δημοσιεύτηκε σε βίντεο του Βρετανικού ΥΠΑΜ.  «Πρόκειται για ένα θέμα που από την πρώτη στιγμή που εντοπίστηκε η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προβεί σε όλα τα δέοντα μέτρα και έχει προβεί σε συγκεκριμένα διαβήματα, είχαμε και χθες μέσω τη Ύπατης Αρμοστείας εδώ στην Κύπρο την απολογία της βρετανικής Κυβέρνησης για το συγκεκριμένο ζήτημα και είχαμε την επανάληψη της πάγιας θέσης της Βρετανικής Κυβέρνησης για το Κυπριακό ζήτημα», σημείωσε.

Όσο αφορά την προσπάθεια του Ερντογάν να αναλάβει ειρηνευτικό ρόλο του Ερτογάν, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως η Τουρκία διαδραματίζει τον ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου να προσπαθεί να παρουσιάσει τον εαυτό της ως τον ειρηνοποιό και φυσικά να αποκομίζει σημαντικά πολιτικά και οικονομικά οφέλη.

Κλείνοντας, ο κ. Πελεκάνος ανέφερε ότι είναι γι’ αυτόν τον λόγο που και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την διάρκεια της Συνόδου ευρωπαίων ηγετών την περασμένη βδομάδα είχε αναδείξει το συγκεκριμένο ζήτημα, δηλαδή ότι η Τουρκία είναι μια χώρα η οποία έχει εισβάλει στην Κύπρο και συνεχίζει να κατέχει παράνομα το σχεδόν 40% των εδαφών της και η οποία αρνείται να επιβάλει τις κυρώσεις που εφαρμόζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αυτά έχει αναδείξει ο Πρόεδρος και έχει σημειώσει προς του ομολόγους του πως δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή η στάση της Τουρκίας και μάλιστα να αποκομίζει πολιτικό και οικονομικό όφελος», κατέληξε.

sigmalive.com