Γραπτώς διά του Κυριάκου Κούσιου απαντά η Κυβέρνηση στον ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο οποίος νωρίτερα το πρωί σχολιάζονταςτα αποτελέσματα της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε είπε μεταξύ άλλων ότι η τακτική που ακολουθήσαμε δεν έχει αποδώσει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.
“Λυπούμαστε διότι το ΑΚΕΛ επέλεξε για άλλη μια φορά, την κρίσιμη ώρα πριν τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπου θα συζητηθούν οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, να επιτεθεί με μηδενιστικούς όρους κατά της Κυβέρνησης, χωρίς να βρίσκει μια αρνητική λέξη να πει για τη στάση και τη συμπεριφορά της Τουρκίας, την ώρα που η Κυπριακή Δημοκρατία ζητεί από τους εταίρους της στην ΕΕ να καταδικάσουν με πράξεις τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας.
Ταυτόχρονα, ενώ το ΑΚΕΛ δηλώνει ότι θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα μας η επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, δεν βρήκε και πάλι μια λέξη να πει για το γεγονός ότι μετά τη δήλωση του ΓΓ των ΗΕ ότι προτίθεται να συγκαλέσει νέα Διάσκεψη για το Κυπριακό, τόσο το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών όσο και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών με δηλώσεις τους, προσπάθησαν να τορπιλίσουν τη νέα προσπάθεια στην οποία επιθυμεί να προβεί ο ΓΓ των ΗΕ, σε αντίθεση με την αντίδραση της Κυβέρνησης που χαιρέτισε την πρόθεση αυτή.
Εν πάση περιπτώσει η Κυβέρνηση, αναφορικά με τη χθεσινή Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και τους ανυπόστατους ισχυρισμούς του ΑΚΕΛ, θέλει να αποκαταστήσει την αλήθεια με τα πραγματικά γεγονότα, που έχουν ως ακολούθως:
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης για την Τουρκία, εκτός από την Ελλάδα που με επιμονή και με απόλυτο τρόπο στήριξε τις θέσεις της Κύπρου, το ίδιο έπραξε και αριθμός άλλων χωρών. Την ίδια ώρα άλλες χώρες μέλη υποστήριξαν την άποψη ότι για την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων κατά της Τουρκίας το θέμα θα έπρεπε να παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο πλαίσιο της συζήτησης που θα γίνει για ολόκληρο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων.
Συνεπώς, η Κύπρος ουδόλως απομονώθηκε αφού όλες οι χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, συμφώνησαν επί της αρχής για την ανάγκη επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας, αλλά η Κύπρος σημείωσε κατά τη συζήτηση ότι από τη στιγμή που δεν εφαρμόζεται η πολιτική συμφωνία του Βερολίνου, το θέμα των κυρώσεων τόσο έναντι της Λευκορωσίας αλλά και έναντι της Τουρκίας, θα πρέπει να παραπεμφθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στους ηγέτες των κρατών μελών.
Αυτή είναι η αλήθεια.
Οι δηλώσεις του Άντρου Κυπριανού – «Απογοητευτικά αποτελέσματα»
Ο κ.Κυπριανού προέβη σε δηλώσεις στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Επαρχία Αμμοχώστου.
“Ήταν απογοητευτικά τα αποτελέσματα της Συνόδου των ΥΠΕΞ. Πρώτα, αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά δυστυχώς, ότι η ΕΕ τοποθετείται στη βάση δύο μέτρων και σταθμών. Κάτι που μας ενοχλεί. Βέβαια, λέμε ότι αυτά θα έπρεπε να τα γνωρίζει η κυβέρνηση γιατί έχει τώρα εμπειρία οκτώ ετών.
Διαβάστε επίσης: Άντρος Κυπριανού για επ. Αμμοχώστου: “Η στήριξη στις επιχειρήσεις από την Κυβέρνηση είναι περιορισμένη” (ΒΙΝΤΕΟ)
Δεν σας κρύβω ότι ανησυχούμε πάρα πολύ. Όλο αυτό το τελευταίο διάστημα, δηλαδή από πέρσι τον Αύγουστο που ξεκίνησε αυτή η συζήτηση για το θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, η κυβέρνηση υποσχόταν πάρα πολλά πράγματα. Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, είχε πει ότι θα επιβληθούν κυρώσεις οι οποίες θα κάμψουν την τουρκική αδιαλλαξία και θα υποχρεώσουν την Τουρκία να συνεργαστεί σε ό,τι αφορά την προσπάθεια επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.
Λυπούμαστε να πούμε ότι τα χθεσινά αποτελέσματα είναι απογοητευτικά. Και με την έννοια ότι, δυστυχώς, έχουμε απομονωθεί. Δεν είδαμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας να μας στηρίζουν στη θέση την οποία είχαμε διατυπώσει και για την οποία εκφράζαμε απόλυτη βεβαιότητα όλο το τελευταίο διάστημα, ότι θα είχαμε την πλήρη υποστήριξη της ΕΕ. Μας ανησυχεί και το γεγονός ότι, δυστυχώς, πλέον όλα αυτά που συζητιούνται σε ό,τι αφορά την Κύπρο έχουν να κάνουν αποκλειστικά και μόνο με τις κυρώσεις. Εμείς θεωρούμε ότι το σημαντικό ζήτημα και η προτεραιότητα για την Κύπρο είναι η λύση του Κυπριακού. Ο στόχος θα πρέπει να είναι επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων σε μια προσπάθεια να καταλήξουμε σε συμφωνία πάνω στη συμφωνημένη βάση, δηλαδή στη βάση του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου και των σχετικών Ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Αντί τούτου, διαπιστώνουμε ότι η όλη προσπάθεια επικεντρώνεται αποκλειστικά και μόνο στις κυρώσεις.
Ανησυχούμε πάρα πολύ για το τι θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και για το γεγονός ότι έχουμε βρεθεί, επαναλαμβάνω, για ακόμη μια φορά απομονωμένοι και σε ένα αδιέξοδο. Είναι κρίσιμες οι στιγμές, δεν θα ήθελα να επεκταθώ σε ότι αφορά την εκτίμηση μας για τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Θα αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής και θα τοποθετηθούμε αναλόγως.
Νομίζω ότι επιβεβαιώνεται ότι η τακτική που ακολουθήσαμε δεν έχει αποδώσει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Θα περιμένουμε μέχρι την Πέμπτη, επαναλαμβάνω, είναι πολύ κρίσιμη στιγμή και θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Έχουμε απόψεις, επιφυλάσσομαι όμως να τα πούμε εκτενέστερα μετά από τη σύνοδο κορυφής.
Δεν σας κρύβω ότι ανησυχούμε για το γεγονός ότι ούτε η Ελλάδα μας στήριξε στις θέσεις τις οποίες διατυπώσαμε στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ. Αυτό θα πρέπει να χτυπήσει ένα καμπανάκι στη κυβέρνηση για τους χειρισμούς στους οποίους προβαίνουν και θα μείνω ως εδώ. Δεν θέλω να πω οτιδήποτε περισσότερο αυτή τη στιγμή λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης”.
Πηγή: Sigmalive