Λευτέρης Χριστοφόρου: “Να ληφθούν μέρα για τη διακίνηση γεωργικών προϊόντων από τα κατεχόμενα”

2016 10 05 cdp Christoforou 12 Γεωργία, Κατεχόμενα, Λευτέρης Χριστοφόρου

Ο Λευτέρης Χριστοφόρου καταγγέλλει στην Ε.Ε τις σοβαρές παρατυπίες που παρατηρούνται με την διακίνηση Αγροτικών Προϊόντων από τα κατεχόμενα.

O Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου, παρεμβαίνει προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θέτει το ζήτημα της διακίνησης γεωργικών προϊόντων από τα κατεχόμενα, σύμφωνα με τον κανονισμό της πράσινης γραμμής, επισημαίνοντας τις σοβαρές παρατυπίες που παρουσιάζονται, με αποτέλεσμα να διακινούνται προϊόντα που είναι επικίνδυνα για την υγεία των καταναλωτών καθώς και γεωργικά προϊόντα που προέρχονται από τη Τουρκία.

Ο Λευτέρης Χριστοφόρου ζητά επιτακτικά, από την Επιτροπή, να λάβει μέτρα και να εφαρμοσθούν αυστηρά οι κανόνες για τη διακίνηση γεωργικών προϊόντων από τα κατεχόμενα.

Ως προς τούτο με παρέμβαση του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει τα κάτωθι:

Ως γνωστόν με την εφαρμογή του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, από το 2006, οι Τουρκοκύπριοι έχουν την δυνατότητα να μεταφέρουν από τα κατεχόμενα, Γεωργικά Προϊόντα, στις Ελεύθερες Περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι ακόμη γνωστό ότι στα κατεχόμενα είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση σχετικά με τον τρόπο γεωργικής καλλιέργειας και φροντίδας των παραγόμενων γεωργικών προϊόντων.

Συγκεκριμένα επισημαίνω ότι στα κατεχόμενα υφίσταται ανεξέλεγκτη εισαγωγή επικίνδυνων κι απαγορευμένων φυτοφαρμάκων τα οποία διατίθενται και χρησιμοποιούνται στις γεωργικές καλλιέργειες. Η μη δυνατότητα πρόσβασης των υπηρεσιών ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας στα κατεχόμενα, θέτει υπό αμφισβήτηση την ποιότητα και την ασφάλεια των γεωργικών προϊόντων που παράγονται στα κατεχόμενα. Ουσιαστικά όμως αυτά τα αμφιβόλου ποιότητας και ασφάλειας αγροτικά προϊόντα, μέσω του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, διαχέονται στην ίδια την ΕΕ.

Πέραν τούτων υπήρξαν επανειλημμένες καταγγελίες ότι σημαντικές ποσότητες αγροτικών προϊόντων στα κατεχόμενα είναι τουρκικής παραγωγής προϊόντα, που βαφτίζονται τουρκοκυπριακά, και διοχετεύονται στην Αγορά της ΕΕ.

Ως εκ τούτου ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Τι μέτρα λαμβάνει για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που εμπερικλείουν τα τουρκοκυπριακά προϊόντα για την υγεία των Ευρωπαίων Καταναλωτών.
  2. Πως αντιμετώπισε τις συχνές καταγγελίες των Αγροτικών Οργανώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ακαταλληλότητα των τουρκοκυπριακών προϊόντων καθώς και για την είσοδο Τουρκικών προϊόντων μέσω των κατεχομένων.

Πηγή: ΚΥΠΕ