Λοϊζίδου: Καμία υποχρέωση να δείχνεις πιστοποιητικά σχετικά με Covid-19 σε εργοδότη – Τι λέει για Αστυνομία

Τι αναφέρει για ελέγχους της Αστυνομίας - Η ανακοίνωση της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

b b eirini Ειρήνη Λοïζίδου Νικολαΐδου, ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Πολίτες που κατέχουν πιστοποιητικά ότι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικό rapid test ή PCR ή ότι έχουν προσβληθεί και αναρρώσει από Covid-19, εφόσον τους ζητηθεί, έχουν υποχρέωση να τα επιδεικνύουν σε αρμόδιους Επιθεωρητές ή Αστυνομικούς, στα πλαίσια ελέγχων συμμόρφωσης με τα ισχύοντα Διατάγματα και σε κανένα άλλο πρόσωπο, λέει η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοïζίδου Νικολαΐδου, τονίζοντας ότι αυτά αποτελούν δεδομένα υγείας και προστατεύονται.

Σε ανακοίνωση της, αναφέρει ότι εξ’ αφορμής ερωτημάτων που δέχεται για το πότε ένας πολίτης έχει υποχρέωση να επιδεικνύει τα πιστοποιητικά αυτά, διευκρινίζει πως αυτά αποτελούν δεδομένα υγείας και με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων, πρέπει να τυγχάνουν αυξημένης προστασίας.

Εργοδοτούμενοι, σημειώνει, που έχουν υποχρέωση να κατέχουν πιστοποιητικά αρνητικού rapid test ή PCR, στα πλαίσια των Διαταγμάτων για τους χώρους εργασίας, ουδεμία υποχρέωση έχουν να τα προσκομίζουν ή να τα επιδεικνύουν στον εργοδότη τους αλλά, τον ενημερώνουν για το αποτέλεσμα.

Στο παρόν στάδιο, αναφέρει, εργοδοτούμενος που έχει εμβολιασθεί και εξαιρείται από την υποχρέωση να υποβάλλεται σε rapid test ή PCR, για κάποιο χρονικό διάστημα, ενημερώνει τον εργοδότη του σχετικά, αλλά δεν υποχρεούται να προσκομίσει οποιοδήποτε πιστοποιητικό.

Σε κάθε περίπτωση, προσθέτει, την ευθύνη απόδειξης την έχει το πρόσωπο που υποχρεούται να κατέχει τέτοιο πιστοποιητικό.

Πολίτες, διευκρινίζει, που κατέχουν τέτοια πιστοποιητικά, εφόσον τους ζητηθεί, έχουν υποχρέωση να τα επιδεικνύουν σε αρμόδιους Επιθεωρητές ή Αστυνομικούς, στα πλαίσια ελέγχων συμμόρφωσης με τα ισχύοντα Διατάγματα.

«Εκτός από τον αρμόδιο Επιθεωρητή ή τον Αστυνομικό, κανένα πρόσωπο δικαιούται να ζητά από πολίτη, οποιοδήποτε πιστοποιητικό, είτε για να του επιτραπεί η είσοδος σε ένα χώρο, είτε για οποιοδήποτε άλλο σκοπό», συμπληρώνει.

Αναλυτικά η ανακοίνωση
Εξ’ αφορμής ερωτημάτων που δέχομαι για το πότε ένας πολίτης έχει υποχρέωση να επιδεικνύει πιστοποιητικό ότι, έχει εμβολιαστεί ή έχει αρνητικό rapid test ή PCR ή ότι έχει προσβληθεί και αναρρώσει από COVID-19, επιθυμώ να διευκρινίσω τα εξής:
Τα πιστοποιητικά αυτά αποτελούν δεδομένα υγείας και με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων, πρέπει να τυγχάνουν αυξημένης προστασίας.
Εργοδοτούμενοι που έχουν υποχρέωση να κατέχουν πιστοποιητικά αρνητικού rapid test ή PCR, στα πλαίσια των Διαταγμάτων για τους χώρους εργασίας, ουδεμία υποχρέωση έχουν να τα προσκομίζουν ή να τα επιδεικνύουν στον εργοδότη τους, αλλά να τον ενημερώνουν για το αποτέλεσμα.
Στο παρόν στάδιο, εργοδοτούμενος που έχει εμβολιασθεί και εξαιρείται από την υποχρέωση να υποβάλλεται σε rapid test ή PCR, για κάποιο χρονικό διάστημα, ενημερώνει τον εργοδότη του σχετικά, αλλά δεν υποχρεούται να προσκομίσει οποιοδήποτε πιστοποιητικό.
Σε κάθε περίπτωση, την ευθύνη απόδειξης την έχει το πρόσωπο που υποχρεούται να κατέχει τέτοιο πιστοποιητικό.
Πολίτες που κατέχουν τέτοια πιστοποιητικά, εφόσον τους ζητηθεί, έχουν υποχρέωση να τα επιδεικνύουν σε αρμόδιους Επιθεωρητές ή Αστυνομικούς, στα πλαίσια ελέγχων συμμόρφωσης με τα ισχύοντα Διατάγματα.
Εκτός από τον αρμόδιο Επιθεωρητή ή τον Αστυνομικό, κανένα πρόσωπο δεν δικαιούται να ζητά από πολίτη, οποιοδήποτε πιστοποιητικό, είτε για να του επιτραπεί η είσοδος σε έναν χώρο, είτε για οποιοδήποτε άλλο σκοπό.