Μαίνεται σε δύο μέτωπα η πυρκαγιά στην Πάφο

48 κάτοικοι κοινοτήτων που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά διανυκτέρευσαν σε ξενοδοχεία της Πάφου

Screenshot 1 7 Πάφος, ΠΥΡΚΑΓΙΑ, φωτιά

Κάπως καλύτερη χαρακτηρίζεται η κατάσταση στο μέτωπο της καταστροφικής πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης και συνεχίζεται μεταξύ των κοινοτήτων ανατολικά της Γιόλου, Ψάθι, Πολεμίου, Άγιο Δημητριανό, Χούλου, Κούρδακα σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ωστόσο ακόμη μαίνεται σε δύο μέτωπα βορειοανατολικά της Χούλου προς Φάλια και νοτιοανατολικά του Πολεμίου.

Οι επίγειες δυνάμεις, που έχουν ενισχυθεί, συνεχίζουν το έργο κατάσβεσης ενώ οι άνεμοι έχουν κοπάσει. Σε λίγο το έργο της πυρόσβεσης θα ενισχυθεί και από τις εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης.

Την περιοχή και συγκεκριμένα το Συντονιστικό Κέντρο στον Άγιο Δημητριανό επισκέφτηκε χΘες αργά το βράδυ ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Μάριος Χαρτσιώτης ο οποίος επιθεώρησε την κατάσταση. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις ενέργειες των υπηρεσιών και τμημάτων του Κράτους, σημειώνοντας πως το πρώτιστο ήταν να διασφαλιστεί ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο καμία ανθρώπινη ζωή.

Επιπρόσθετα απέρριψε τις επικρίσεις για ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού και των δυνάμεων πυρόσβεσης, σημειώνοντας ότι αεροσκάφος του τμήματος δασών που περιπολούσε στην περιοχή εντόπισε έγκαιρα τη φωτιά, πραγματοποίησε ρίψη και κάλεσε ενισχύσεις.

Η ένταση του ανέμου ήταν τέτοια, όμως είπε, που η φωτιά επεκτάθηκε αστραπιαία προκαλώντας αυτή την ανυπολόγιστη καταστροφή. Σε σχέση με την διερεύνηση του σημείου από όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως το νεότερο είναι όπως ενημερώθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου είναι ότι έχει δοθεί γραπτή μαρτυρία από συγκεκριμένο άτομο, το οποίο είδε την φωτιά να ξεκινά από το σημείο του σκυβαλότοπου. Ο πρόεδρος του Κ.Σ. Πολεμίου Χαράλαμπος Ιωάννου σημείωσε πως ο σκυβαλότοπος στον οποίο απορρίπτουν πολίτες διάφορα αδρανή υλικά δεν ανήκει στο έδαφος Πολεμίου αλλά στη Δρύμου.

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως «έχουμε ζήσει μια κατάσταση που είναι πρωτοφανή για την περιοχή» προσθέτοντας πως οι ζημιές είναι τεράστιες και λέγοντας πως τρεις με τέσσερις κατοικίες έχουν καεί ολοσχερώς και άλλα υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές. Επίσης ζημιές έχουν υποστεί γεωργικά μηχανήματα, σιτηρά και αμπέλια. Ο κόσμος είπε, βρίσκεται σε μια απελπιστική κατάσταση, σημειώνοντας πως η πυροσβεστική προσπαθεί με όσα μέσα διαθέτει αλλά λόγω της μορφολογίας του εδάφους και των ανέμων της χθεσινής ημέρας το έργο της κατάσβεσης κατέστη δύσκολο. Αναφέρθηκε επίσης στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ΠτΔ κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος του ανέφερε να μην ανησυχεί ο κόσμος και πως όποιες ζημιές έχουν προκληθεί θα καλυφτούν από το Κράτος.

Ο Αρχιπύραρχος Νίκος Λογγίνος είχε αναφέρει πως οι άνεμοι χτες ήταν 4- 5 μποφόρ ωστόσο και η ίδια η πυρκαγιά δημιουργεί επιπρόσθετα κάποια μποφόρ για αυτό εξελίχτηκε με τόσο γρήγορους ρυθμούς. Πρόσθεσε πως ύστερα από ενημέρωση της οποίας έτυχε, και σήμερα Τετάρτη οι άνεμοι θα πνέουν 3- 4 μποφόρ.

Στο μεταξύ 48 κάτοικοι κοινοτήτων που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά διανυκτέρευσαν σε ξενοδοχεία της Πάφου. Τιτάνιες προσπάθειες καταβλήθηκαν και για την απομάκρυνση ζώων που φέρονται να είχαν τραυματιστεί από την πύρινη λαίλαπα.

Στο έργο κατάσβεσης συνέδραμαν κάτοικοι των κοινοτήτων ενώ βοήθεια εναέρια στάλθηκε από την Ελλάδα και την Ιορδανία.

Πηγή Εικόνας: ΚΑΙΡΟΦΙΛΟΙ ΚΥΠΡΟΥ