«Μάμα Άννα», τραγούδια και ένας γάμος στις Φυλακές

Νερό στο όνομα της διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών πίνουν οι κατάδικοι

αννα ΓΑΜΟΣ, ΦΥΛΑΚΕΣ

Νερό στο όνομα της διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών πίνουν οι κατάδικοι, καθώς το μοντέλο σωφρονισμού που εφαρμόζει, εστιάζει πρωτίστως στις ανάγκες των ανθρώπων. αποφεύγοντας τα μέτρα τιμωρητικού χαρακτήρα που εφαρμόζονταν στο παρελθόν. Χθες ο «Π» βρέθηκε ενώπιον πρωτοφανών εικόνων στις Κεντρικές Φυλακές. Δεκάδες αλλοδαποί κρατούμενοι, οι οποίοι βρισκόντουσαν στον προαύλιο χώρο δίπλα στο γήπεδο των Φυλακών, μόλις εμφανίστηκε η κ. Αριστοτέλους άρχισαν να χειροκροτούν ρυθμικά και να τραγουδάνε «Μάμα Άννα».

Η κ. Αριστοτέλους πλησίασε τους κρατούμενους, χαιρετώντας τους έναν προς έναν, γνωρίζοντας ακόμα και τα ονόματά τους. Πρόκειται για αλλοδαπούς από την Αφρική, οι οποίοι το μόνο «έγκλημα» που διέπραξαν ήταν αυτό της παράνομης εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η ποινή που επιβάλλουν τα δικαστήρια σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αυτή της φυλάκισης 10 μηνών, κάτι που έχει επιβαρύνει ιδιαιτέρως τις Φυλακές, αφού ο υπερπληθυσμός δυσκολεύει εκ των πραγμάτων τη διαβίωση των κρατουμένων.

anna aristotelous kongolezoi ΓΑΜΟΣ, ΦΥΛΑΚΕΣ

Ευγνωμοσύνη

Αξιωματικός των Φυλακών ο οποίος μίλησε στον «Π» ανέφερε πως οι εκδηλώσεις των κρατουμένων είναι σχεδόν καθημερινές, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την ευγνωμοσύνη τους στη διευθύντρια Άννα Αριστοτέλους και την υποδιευθύντρια Αθηνά Δημητρίου. Ο ίδιος αξιωματικός ανέφερε πως η αλλαγή κλίματος στις Φυλακές έχει επηρεάσει θετικά και το προσωπικό. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «κάποτε ντρεπόμασταν να πούμε ότι δουλεύουμε στις Φυλακές, ενώ σήμερα είμαστε υπερήφανοι».

Οι αλλοδαποί θεωρούν πως είναι «τυχεροί» που βρίσκονται στις Φυλακές και όχι στο «Πουρνάρα», στο οποίο οι συνθήκες που επικρατούν είναι άθλιες. Στις Φυλακές η διεύθυνση φρόντισε να τους εφοδιάσει με καινούργια ρούχα, με υλικά προσωπικής υγιεινής, προσφέροντας ταυτόχρονα αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης με θέρμανση στα κελιά, αίθουσες γυμναστικής και καλή ποιότητα και ποσότητα φαγητού.

Τα δεσμά και τα «δεσμά»

Χθες στις Φυλακές τελέστηκε ακόμα ένας γάμος μεταξύ κρατουμένων. Πρόκειται για τον γάμο του Μαρίνου και της Νικολέτας από τη Λεμεσό. Όπως ανέφεραν στον «Π» οι νεόνυμφοι, γνωρίζονταν από παιδιά και διατηρούν σχέση τα δυόμισι τελευταία χρόνια. Είχαν αποφασίσει να παντρευτούν, αλλά δεν υπολόγισαν ότι θα πιάνονταν από την τσιμπίδα του νόμου. Είναι και οι δύο υπόδικοι και αναμένουν την επιβολή ποινής στις 7 Ιανουαρίου. Γνωρίζουν ότι θα παραμείνουν για κάποιο χρονικό διάστημα στις Φυλακές για να εκτίσουν την ποινή τους και για αυτό τον λόγο αποφάσισαν να κάνουν τον γάμο τους χθες.

Άλλωστε, δεν έλειπε τίποτα. Το νυφικό ήταν έτοιμο από τις γυναίκες της πτέρυγας 3 και χρειάστηκε να γίνουν μόνο κάποιες προσαρμογές. Το μακιγιάζ και το χτένισμα της νύφης ανέλαβαν οι συγκρατούμενες της Νικολέτας. Το κοστούμι του Μαρίνου ήταν το δώρο της διεύθυνσης των Φυλακών.

γαμος1 2 ΓΑΜΟΣ, ΦΥΛΑΚΕΣ γαμος 1 ΓΑΜΟΣ, ΦΥΛΑΚΕΣ

Γλέντι με ορχήστρα

Οι νεόνυμφοι, μετά την τελετή στην εκκλησία των Φυλακών, πήγαν στο θέατρο που βρίσκεται δίπλα όπου τους ανέμενε η ορχήστρα των κρατουμένων. Στο γλέντι και η διευθύντρια των Φυλακών, ενώ κατάδικοι που βρισκόντουσαν στο προαύλιο φώναζαν ρυθμικά το όνομα της νύφης χειροκροτώντας. Ο Μαρίνος και η Νικολέτα, μιλώντας στον «Π» ευχαρίστησαν την κ. Αριστοτέλους η οποία διευκόλυνε την τέλεση του γάμου οργανώνοντας το γλέντι.

268933206 1291453744669251 1391232871221228601 n 1 ΓΑΜΟΣ, ΦΥΛΑΚΕΣ

Το ζευγάρι θα μπορεί να βρίσκεται κάθε Τρίτη στο πλαίσιο επισκεπτηρίου, ενώ ιδιωτικές οι στιγμές θα αναμένουν μέχρι την ημέρα που θα δικαιούνται άδεια. Επίσης, θα μπορούν να βρίσκονται στις κοινωνικές εκδηλώσεις των Φυλακών στις οποίες συμμετέχουν τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες.

politis.com.cy