Μαρία Κακογιάννη: 10 χρόνια από την εξαφάνιση – Μυστήριο και ένα γιατί

Η εξαφάνιση της Μαρίας είχε συγκλονίσει το παγκύπριο

7 8

2012. 10 χρόνια πέρασαν από τότε και η Μαρία Κακογιάννη παραμένει εξαφανισμένη, με τους οικείους της να περιμένουν ένα σημάδι, μια εξέλιξη στις έρευνες. Η εξαφάνιση της Μαρίας είχε συγκλονίσει το παγκύπριο τότε.

Η μάνα της, η κυρία Ευαγγελία δεν σταμάτησε στιγμή να αναζητεί την κόρη της και να τροφοδοτεί τις Αρχές με πληροφορίες που έφθαναν κατά καιρούς κοντά της. Η Μαρία Κακογιάννη εξαφανίστηκε απ’ το σπίτι της τον Απρίλιο του 2012.

Το αυτοκίνητό της εντοπίστηκε στην περιοχή του Lady’s Mile στη Λεμεσό. Για τον εντοπισμό της τότε είχε σημάνει παγκύπριος συναγερμός ενώ ενεργοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς επίσης και απλοί πολίτες – εθελοντές που συνέδραμαν στις έρευνες για τον εντοπισμό της. Κατά τις έρευνες είχε βρεθεί ένα σημείωμα, το οποίο παρέδωσε στις αρχές ο σύζυγος της.

Μετά από εξέταση επιβεβαιώθηκε ο γραφικός της χαρακτήρας ενώ η δικαστική γραφολόγος επεσήμανε πως το σημείωμα γράφτηκε κάτω από έντονη ψυχολογική πίεση, πιθανότατα και απειλή.

Η εξαφάνιση της Μαρίας είχε λάβει πανελλήνιες διαστάσεις αφού για την υπόθεση είχε ασχοληθεί τότε και η εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη. Το σημείωμα ήταν, σύμφωνα με δικαστική γραφολόγο την οποία επιστράτευσε η εκπομπή, αντικείμενο εξαναγκασμού.

Σύμφωνα με τα όσα είχαν δει τότε το φως της δημοσιότητας, το σημείωμα έγραφε, «Εγώ φεύγω, σου αφήνω τον άγγελό μου να τον προσέχεις. Σου αφήνω την περιουσία μου και ό,τι έχω. Επειδή με πληγώνεις, γι’ αυτό φεύγω».

Η μητέρα της Μαρίας δεν ζητά τίποτα παράλογο όπως τονίζει. «Να ανακινηθούν οι έρευνες», «να εντοπιστεί ένα νέο στοιχείο». Τελευταία φορά που είχε επανέλθει στη δημοσιότητα η εν λόγω υπόθεση ήταν τον Απρίλιο του 2019 όταν ήρθαν στο φως τα εγκλήματα του κατά συρροή δολοφόνου. Τις πρώτες κιόλας μέρες της υπόθεσης όταν δεν είχαν ταυτοποιηθεί τα πρώτα θύματα του Νίκου Μεταξά η Μαρία όπως και οι υπόλοιπες ελλείπουσες είχαν μπει στο μικροσκόπιο των Αρχών.

Το χρονικό των μαρτυριών της εξαφάνισης

• 1η Μαρτυρία (Κυριακή 6/5/2012): Θεάθηκε κοντά στην εκκλησία Αγίας Τριάδας στην Λεμεσό

• 2η Μαρτυρία (Κυριακή 6/5/2012): Θεάθηκε κοντά στην εκκλησία Αγίας Μαρίνας στην Λεμεσό

• 3η Μαρτυρία (Δευτέρα 7/5/2012): Θεάθηκε στην Οδό Αγίου Ανδρέου στην Λεμεσό

• 4η Μαρτυρία (Δευτέρα 7/5/2012): Θεάθηκε στον δρόμο του Παλιού Νοσοκομείου στην Λεμεσό

• 5η Μαρτυρία (Τετάρτη 9/5/2012): Θεάθηκε κοντά στην υπεραγορά LIDL στην Λεμεσό

• 6η Μαρτυρία (Πέμπτη 10/5/2012): Θεάθηκε κοντά στην εκκλησία Αγίου Αντωνίου στην Λεμεσό