Μαρτυρίες μεταναστών για το πώς φτάνουν παράνομα στην Κύπρο (ΒΙΝΤΕΟ)

Εκατοντάδες μετανάστες εισέρχονται παράνομα στο νησί καθημερινά

007BA27A DAFB 4FDC 8C20 07848A78FC67 Κύπρος, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Στη μέση του κυκλώνα του μεταναστευτικού προβλήματος που κατάντησε εφιάλτης η Κύπρος. Εκατοντάδες μετανάστες εισέρχονται παράνομα στο νησί καθημερινά.

Στο κέντρο πρώτης υποδοχής Πουρνάρα φθάνουν καθημερινά δεκάδες μετανάστες που περνούν είτε από την Πράσινη Γραμμή είτε από τα θαλάσσια χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το κέντρο υποδοχής ασφυκτιά από τον υπερπληθυσμό κάτι για το οποίο έχει σημάνει τις καμπάνες εδώ και καιρό ο Υπουργός Εσωτερικών.

Στο κέντρο στεγάζονται τριπλάσιοι αιτητές ασύλου από την χωρητικότητα του με τους αριθμούς να φτάνουν τις 2500 από τους 1000 που είναι ο προβλεπόμενος αριθμός.

Στο έλεος της Τουρκίας και των παράνομων διακινητών μεταναστών βρίσκονται τα ανατολικότερα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος ανέφερε ότι «Για τους πρώτους 10 μήνες του 2021 καταγράφονται παράτυπες ροές 10,868 προσώπων από τις οποίες οι 9,270 έχουν διέλθει παράνομα από την πράσινη γραμμή σε μια ξεκάθαρη πολιτική εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου από την Τουρκία, με βάση μια προδιαγεγραμμένη και συνειδητή πολιτική».

Μαρτυρίες μεταναστών στο ΣΙΓΜΑ αποτυπώνουν τον τρόπο διακίνησης μέσω του παράνομου αεροδρομίου στα κατεχόμενα και τις ακριβές ταρίφες των δουλεμπόρων.

Σκοπός των διακινητών είναι να θησαυρίζουν πάνω στον ανθρώπινο πόνο ενώ υπόσχονται στους ανθρώπους αυτούς Γη της Επαγγελίας. Πριν τους περάσουν παράνομα από την πράσινη γραμμή τους παίρνουν τα διαβατήρια και για να τους τα επιστρέψουν ζητούν εκβιαστικά περισσότερα χρήματα.

Στα δόντια των διακινητών και τα γυναικόπαιδα που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο μακριά από πολέμους και κακουχίες.

Δείτε το ρεπορτάζ: