Μαζικές επιθέσεις από χάκερς στην Πύλη εμβολιασμού – Από εξωτερικό αλλά και Κύπρο

Μαζικές επιθέσεις από χάκερς στην Πύλη εμβολιασμού - Από εξωτερικό αλλά και Κύπρο

DDD86051 8AE2 466F BB6C B2F58B03B59A ΠΥΛΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ, ΧΑΚΕΡΣ

Σε ύψιστο συναγερμό βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσιές του κράτους, μετά απο κυβερνοεπιθέσεις που δέχεται εδώ και αρκετό καιρό η πύλη εμβολιασμού.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Omega, η κυβερνοεπίθεση ή κυβερνοπιθέσεις προήλθαν απο 138 χώρες, με την κατάσταση ωστόσο μέχρι στιγμής να είναι διαχειρίσιμη. Το γεγονός επιβεβαιώνει ο υφυπουργός έρευνας και καινοτομίας Κυριάκος Κόκκινος

«Κυβερνοεπιθέσεις, πάντοτε υπάρχουν, είτε επιπόλαιες είτε απο άτομα είτε οργανωμένα. Τις τελευταίες ημέρες είναι πάρα πολύ έντονες, αλλά διαχειρίσιμες. Δεν μπορώ να πώ παραπάνω πράγματα δίοτι δεν είναι σωστό.  Έχουμε διαβιβάσει σε όλες τις αρμόδιες αρχές και ευρωπαϊκές και κυπριακές για διερέυνηση» είπε ο κ. Κόκκινος.

Χαρακτηριστική και η αναφορά του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πύλη εμβολιασμού, χωρίς ωστόσο να αποδίδει τα προβλήματα στις κυβερνοεπιθέσεις.

«Τραβώ αρκετό κουπί με το αναλαμβάνω τις ευθύνες για τα θέματα της πύλης. Καταλαβαίνετε τώρα και τη σιωπή μου μέχρι σήμερα», είπε χαρακτηριστικά.

Απο την πρώτη στιγμή η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας που προσβλέπει στην προστασία των κρίσιμων υποδομών πληροφοριών του κράτους και στη σωστή λειτουργία των τεχνολογιών επικοινωνιών και πληροφορικής, έχει προχωρήσει σε καταγγελίες στις ευρωπαικές εποπτικές αρχές, ενώ διερευνάται το ενδεχόμενο εάν οι συγκεκριμένες επιθέσεις έγιναν και σε άλλες Ευρωπαικές χώρες.

«Ναί. Τις τελευταίες μέρες υπήρχε κυβερνοεπίθεση ή κυβερνοεπιθέσεις, στη πύλη. Αυτό είναι υπο διερεύνηση, όπου τυγχάνουν διαχείρισης απο την αρμόδια αρχή. Εμείς έχουμε εμπλέξει τα αρμόδια όργανα του κράτους, όπως επίσης και Ευρωπαίκά όργανα που είμαστε μέλη», είπε ο Προϊστάμενος Αρχής ψηφιακής Ασφάλειας Γιώργος Μιχαηλίδης.

«Επειδή είναι πολύ οργανωμένες επιθέσεις και θέλει πάρα πολλούς πόρους για να γίνουν, συνήθως γίνονται απο κράτη ή είναι κράτη που τα πληρώνουν για να γίνουν. Δεν μπορούμε να πούμε εάν είναι κάτι τέτοιο, αλλά το διερευνούμε», είπε ο κ. Μιχαηλίδης.

Tη τελευταία βδομάδα μετά απο τις συνεχείς κυβερνοεπιθέσεις στη πύλη εμβολιασμού, το λογισμικό προχώρησε στον αποκλεισμό δικαιούχων που διαμένουν στις τρίτες χώρες, με αποτέλεσμα κυβερνοεπίθεση να εντοπιστεί απο το εσωτερικό και συγκεκριμένα απο Λάρνακα και Λευκωσία.

Και είναι αυτό που ανησυχεί και προβληματίζει τη κυβέρνηση, καθώς όπως μας λέχθηκε απο έγκυρες πηγές απο το Προεδρικό, πίσω απο τις επιθέσεις διαφάινεται οργανωμένη ενέργεια, αν αναλογιστεί κανείς τους τεράστιους πόρους και τις διασυνδέσεις που κάποιος πρέπει να διαθέτει για να ενεργοποιήση τέτοιους μηχανισμούς, μπορεί να αντιληφθεί τη σοβαρότητα.

Ωστόσο στη γενική εικόνα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα προβλήματα στη πύλη εμβολιασμού σε καμία περίπτωση και επι σύνολο δεν αφορούν σε κυβερνοεπιθέσεις και δεν χρησιμοποιούνται ως άλλοθι.

Για αυτό και η πύλη δέχθηκε πρόσφατα αλλαγές για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ωστόσο για την μεγάλη ταλαιπωρία και καθυστέρηση που παρατηρήθηκε την περασμένη Τρίτη και Πέμπτη ήταν λόγω αυτών των επιθέσεων.

Αυτό που κρατάμε μέχρι στιγμής, είναι αυτό που ειπώθηκε απο τον ανώτατο εκτελεστικό διευθυντή της Cyta, ότι η προστασία είναι αποτελεσματική, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια.

Πηγή: Omega