Με την Ελβετική Φρουρά του θα έρθει στην Κύπρο ο Πάπας

Γιατί ο Πάπας φυλάσσεται από την Ελβετική Φρουρά

25b2916b5c49db617f52fa5ea48efee7 406 ελβετική φρουρά, ΠΑΠΑΣ

Με τον ειδικό στρατό γνωστό και ως Ελβετική Φρουρά θα έρθει στην Κύπρο ο Πάπας Φραγκίσκος, ενώ οι λεπτομέρειες της επίσκεψής του θα αποφασιστούν την ερχόμενη Πέμπτη, όταν αξιωματούχοι από το Βατικανό θα έρθουν για δεύτερη φορά στην Κύπρο.

Παράλληλα, η Αστυνομία θα χρησιμοποιήσει 350 και πλέον αστυνομικούς που θα σχηματίσουν ομπρέλα προστασίας στον Πάπα, αφού θεωρείται για πολλούς ως ο υπ’ αριθμόν ένα στόχος τρομοκρατών. Τα μέτρα θα είναι αδιαπέραστα και όσοι θα θελήσουν να δουν έστω και από μακριά τον Ποντίφικα θα περάσουν από κλιμακωτά μέτρα ασφάλειας. Όπως έγραψε χθες ο «Φ», οι σκέψεις που γίνονται είναι όπως ο Πάπας Φραγκίσκος τελέσει λειτουργία στο στάδιο ΓΣΠ εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, αλλά αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε ο κόσμος θα μπορεί να συγκεντρωθεί σε κλειστό στάδιο τηρουμένων των μέτρων ασφαλείας αλλά και για την πρόληψη της πανδημίας.

Το ενδιαφέρον που εκφράζεται για την άφιξη καθολικών από χώρες της Μέσης Ανατολής είναι μεγάλο, ενώ και οι χιλιάδες οικιακές βοηθοί που βρίσκονται και εργάζονται στην Κύπρο μαζί με άλλους καθολικούς αλλά και χριστιανούς θα συρρεύσουν για να πάρουν την ευλογία του. Είναι γι’ αυτό που το έργο της ασφάλειάς του αλλά και της Αστυνομίας καθίσταται δύσκολο, όμως ο ίδιος επιθυμεί να έχει επαφή με τους πιστούς, όπως κάνει σε κάθε επίσκεψή του. Κατά την άφιξη υψηλόβαθμων αξιωματούχων του Βατικανού στην Κύπρο αύριο, θα κλειδώσει το πρόγραμμά του από τις 2-4 Δεκεμβρίου καθώς και το εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που τα χαλάσει ο καιρός.

Όπως και ο Πάπας Βενέδικτος το 2010, έτσι και ο Πάπας Φραγκίσκος, θα διαμένει στη Μονή Φραγκισκανών, όπου είναι η πρεσβεία της Αγίας Έδρας, δίπλα από την Καθολική Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, παρά την Πύλη Πάφου στη Λευκωσία. Εκεί διατηρούνται διαμερίσματα τα οποία θα παραχωρηθούν στον Ποντίφικα. Η εκκλησία αυτή χρονολογείται από το 1900 και εξυπηρετεί την Ρωμαιο-Καθολική κοινότητα ντόπιων και ξένων. Ο Πάπας θα φέρει μαζί του μάγειρα και άλλο προσωπικό για τη φροντίδα του, ενώ για τις διακινήσεις του ιδίου και της συνοδείας του θα παραχωρηθούν ειδικά οχήματα.

Σημειώνεται ότι τα μέλη της Ελβετικής Φρουράς του Βατικανού, είναι πολίτες της Ελβετίας, αλλά δεν ανήκουν στον ελβετικό στρατό. Πρόκειται στην ουσία για μια ξεχωριστή ομάδα που απαντά στον Πάπα και αυτός ο μικρός στρατός έχει δεσμευτεί να τον προστατεύει με κάθε κόστος. Η συγκεκριμένη φρουρά παρακολουθεί τον ηγέτη της Καθολικής Εκκλησίας για αιώνες, με την ειδική συμφωνία μεταξύ Ελβετών στρατιωτών και του Πάπα να χρονολογείται από το 1506. Εκείνη τη χρονιά, 150 άνδρες πήγαν στο Βατικανό για να υπηρετήσουν τον Πάπα Ιούλιο Β’. Αξιοσημείωτο, μάλιστα, είναι και το γεγονός ότι οι ειδικές στολές των φρουρών -με τους έντονα χρωματιστούς χειτώνες με τα βολάν και τα μεταλλικά κράνη με φτερά- χρονολογούνται από την εποχή της Αναγέννησης.

philenews.com