Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Καταναλωτών Μάριο Δρουσιώτη, στα επόμενα ένα με δύο χρόνια «οι αεροπορικές δε θα έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν τα λεφτά στους πελάτες τους» από τα εισιτήρια των πτήσεων που ακυρώθηκαν λόγω πανδημίας. Ακόμη και αν έχουν τη δυνατότητα θα πουν «οι καταναλωτές δυο χρόνια δεν αντέδρασαν όπως έπρεπε να αντιδράσουν. Θα το συνηθίσουν και με κάποιον τρόπο, ένας αριθμός καταναλωτών δε θα πάρουν ποτέ τα χρήματά τους. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό θα γίνει» τόνισε ο κ. Δρουσιώτης.
Μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπή ο κ. Δρουσιώτης, αναφέρθηκε σε παράπονα και καταγγελίες που υπάρχουν αναφορικά με τα ταξιδιωτικά εισιτήρια και διευκρίνισε ότι «αυτά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες και αφορούν αφενός τα οργανωμένα ταξίδια και αφετέρου, τα αεροπορικά εισιτήρια. Για κάθε μία από αυτές τις δύο κατηγορίες υπάρχουν διαφορετικές ενέργειες και ρυθμίσεις στις οποίες μπορεί να προβεί ο καταναλωτής».
Ο κ. Δρουσιώτης υπογράμμισε «βασικά πράγματα που καλό είναι να γνωρίζουν οι καταναλωτές» για τα αεροπορικά εισιτήρια, λέγοντας ότι «η επιστροφή των χρημάτων για ακυρωθείσες πτήσεις είναι δικαίωμα των καταναλωτών το οποίο κατοχυρώνεται από ευρωπαϊκό κανονισμό και από κατευθυντήριες γραμμές που εξέδωσε η Ε.Ε.». Ωστόσο λόγω της ιδιάζουσας κατάστασης και της κρίσης όπως σημείωσε ο κ. Δρουσιώτης, η ΕΕ καλούσε τους καταναλωτές να κάνουν αποδεκτό και το «voucher» (πιστωτική σημείωση) που έδιναν οι αεροπορικές εταιρίες, χωρίς ωστόσο να χάνουν το δικαίωμα (επιλογή) να πάρουν πίσω τα χρήματα από την αγορά του εισιτηρίου.
Αν και κάποιες εταιρίες επέστρεφαν αρχικά τα χρήματα στους πελάτες τους, στη συνέχεια ακολούθησαν την τακτική άλλων εταιριών που δεν το έκαναν με αποτέλεσμα να δίνουν όλες οι εταιρίες αντί επιστροφή χρημάτων, voucher.
Κάποιες εταιρίες ανακοίνωσαν ότι ο ταξιδιώτης αν αποδεχτεί το voucher, ακολούθως στον επαναπρογραμματισμό των πτήσεων αν ακυρωθεί εκ νέου η πτήση, δεν θα γίνεται επιστροφή χρημάτων.
Άλλο σοβαρό ζήτημα που προέκυψε, αφορά εταιρίες που αποχώρησαν από την Κύπρο εν τέλει, αλλά έχουν δώσει voucher σε αρκετούς πελάτες τους όσο πετούσαν από Κύπρο. Αποτέλεσμα αυτού είναι να υπάρχει σοβαρότατο ενδεχόμενο να μην ανανεωθούν οι πιστωτικές σημειώσει (voucher) και να «μένουν ξεκρέμαστοι οι καταναλωτές». Συγκεκριμένη αναφορά έκανε ο κ. Δρουσιώτης για την Blue air, λέγοντας ότι «έχουμε απαντήσεις που δόθηκαν σε παραπονούμενους όπου λίγο – πολύ τους λένε πως ενώ ‘’η εταιρία έχει υπόψιν ότι πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα στους πελάτες της, οι οικονομικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν και όταν το επιτρέψουν θα μελετηθεί’’. Κάποιοι σίγουρα θα χάσουν τα χρήματά τους από τις αεροπορικές» σημείωσε.
«Οι κύπριοι καταναλωτές που έχουν Voucher τα οποία έχουν λήξει τον Μάρτιο του 2021 είναι τελείως ξεκρέμαστοι», είπε ο κ. Δρουσιώτης, υπενθυμίζοντας τον Κανονισμό 261 που προνοεί ότι η επιστροφή χρημάτων πρέπει να γίνεται εντός 7 ημερών από την ακύρωσή τους αν η εταιρία είναι Ευρωπαϊκή ή αν πετά από Ευρωπαϊκά αεροδρόμια
Πολλοί νομίζουν ότι τα αεροπορικά εισιτήρια είναι εγγυημένα από το κράτος αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει σημείωσε ο κ. Δρουσιώτης.
Αναφορικά με τα οργανωμένα ταξίδια, το κράτος «έδωσε εγγυήσεις και είπε ότι όσοι καταναλωτές δεχτούν voucher και δεν το χρησιμοποιήσουν μέχρι το τέλους του χρόνου, θα τους επιστρέψει τα χρήματα σε περίπτωση που η εταιρία δεν το κάνει» υπογράμμισε ο κ. Δρουσιώτης. Ωστόσο στους 10 μήνες που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή το θέμα των εν λόγω εγγυήσεων (που φτάνει τα 86,6 εκατομμύρια ευρώ για των τουρισμό) το Υπ. Οικονομικών δεν προχώρησε στην έκδοση διατάγματος για αποδέσμευση του κονδυλίου αυτού με αποτέλεσμα να μην προχωρά η όλη διαδικασία, σημείωσε ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Καταναλωτών κ. Δρουσιώτης.
Πηγή: Economy Today – Toυ Χρίστου Πέτρου