Μέγαρο ασυδοσίας στην Ορόκλινη

DE4BFBB9 6D4E 4E74 AA61 FBC4BFA9018C Ορόκλινη, ΣΚΑΝΔΑΛΑ, Τοπική Αυτοδιοίκηση

Με οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα μετά από σχετική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, βρίσκεται σε εξέλιξη ποινική έρευνα σε σχέση με διάφορες οικονομικές, διοικητικές και πολεοδομικές ατασθαλίες που σημειώθηκαν στην κοινότητα Ορόκλινης, κυρίως όσον αφορά την ανέγερση του κτηρίου του Κοινοτικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται ένας πρώην κοινοτάρχης Ορόκλινης, ο κοινοτικός γραμματέας και πέραν των δέκα ατόμων, που διετέλεσαν τα τελευταία χρόνια κοινοτικοί σύμβουλοι. Οι υπό διερεύνηση υποθέσεις αφορούν ποσά εκατομμυρίων ευρώ.

Οι υποθέσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία, αφορούν τις περιόδους 2000-2011 και 2011-2016. Για όλες τις υπό διερεύνηση υποθέσεις διεξήχθη πολύμηνη έρευνα, από την οποία προέκυψαν ποινικά αδικήματα και τα οποία περιληφθήκαν σε 15σέλιδη έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που διαβιβάστηκε στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος και έδωσε οδηγίες για την ποινική δίωξη των εμπλεκομένων. Στην υπό διερεύνηση υπόθεση εμπλεκόμενοι είναι ο πρώην κοινοτάρχης Σπύρος Ελενοδώρου και ο κοινοτικός γραμματέας Αντρέας Θεοδοσίου. Κάποιοι από τους δέκα τουλάχιστον κοινοτικούς συμβούλους που επίσης είναι ύποπτοι διετέλεσαν στη θέση αυτή για μια θητεία ή και δύο.

Το διάταγμα του Γενικού Εισαγγελέα για την ποινική δίωξη των εμπλεκομένων στην υπόθεση στηρίχθηκε στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, στην οποία περιέχονται μεταξύ άλλων και οι ακόλουθες σημαντικές παρατηρήσεις:

* Κατά την ανέγερση του Κοινοτικού Μεγάρου Ορόκλινης, το Κοινοτικό Συμβούλιο έβαλε υποθήκη χαλίτικη γη και εξασφάλισε δάνειο χωρίς την άδεια του κράτους και χωρίς την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία.

* Η κοινότητα Ορόκλινης εδικαιούτο να κτίσει ένα κοινοτικό μέγαρο έως 500 τετραγωνικά μέτρα. Αντί αυτού, κατέθεσε σχέδιο για 1.300 τ.μ. και έλαβε σχετική άδεια. Παρά ταύτα, όμως, τελικά ανεγέρθη κοινοτικό μέγαρο 2.600 τ.μ. με αποτέλεσμα σήμερα για τα επί πλέον αυθαίρετα μέτρα εμβαδού, να μην υπάρχει ούτε άδεια οικοδομής, ούτε και να είναι δυνατόν το κτήριο να αποκτήσει πιστοποιητικό τελικής εγκρίσεως. Επιπλέον, ενώ το αρχικό κόστος του κτηρίου είχε υπολογισθεί στα €2,3 εκατομμύρια, τελικά η δαπάνη εκτοξεύθηκε στα τέσσερα και πλέον εκατομμύρια. Η δαπάνη δεν ήταν διαθέσιμη από το Κοινοτικό Συμβούλιο και εξασφαλίστηκε από δανεισμό μέσω διαφόρων τραπεζών, με ψηλά επιτόκια.

* Στη συνολική δαπάνη του κτηρίου του Κοινοτικού Συμβουλίου, οι €200.000 προήλθαν από κρατική χορηγία, ώστε να δημιουργηθεί αίθουσα βιβλιοθήκης. Το κομμάτι του κτηρίου αυτό κτίστηκε μεν, αλλά παραμένει ώς σήμερα ημιτελές.

Καρέκλες για… την αποθήκη

Στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σημειώνεται ότι για το κοινοτικό ανάκτορο Ορόκλινης αγοράστηκαν έπιπλα πολύ περισσότερα από τις ανάγκες του δεκαμελούς προσωπικού και της αίθουσας συνεδριάσεων των αιρετών μελών του Συμβουλίου. Δηλαδή, 120 καρέκλες γραφείου, εκ των οποίων πολύ μεγάλος αριθμός βρίσκεται αναξιοποίητος σε αποθήκη. Επίσης, στο πλαίσιο της ανέγερσης του κτηρίου κατασκευάστηκαν 18 αποχωρητήρια. Κάποια παραμένουν κλειστά ώτε να μην φθείρονται άσκοπα.

Πηγή: Φιλελεύθερος