Μείωση θανατηφόρων τροχαίων το 2023 – Στους 17 οι νεκροί

Σημαντική μείωση έχει σημειωθεί στις θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα

BD7F8F1A 3076 464F AFD1 5ECB1886A3A5

Σημαντική μείωση έχει σημειωθεί στις θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, 16 Αυγούστου, 2023 σε σχέση με την ίδια περίοδο τα προηγούμενα δύο χρόνια, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Ελένη Κωνσταντίνου, λειτουργός του Κλάδου Επικοινωνίας του Αρχηγείου Αστυνομίας.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η κ. Κωνσταντίνου, ανέφερε πως από την 1η Ιανουαρίου του 2021 μέχρι τις 16 Αυγούστου του 2021 Παγκύπρια σημειώθηκαν 22 θανατηφόρες συγκρούσεις με 23 νεκρούς.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2022 μέχρι 16 Αυγούστου, 2022 έγιναν 26 θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις με 28 νεκρούς.

Πρόσθεσε ωστόσο πως φέτος, από την τριετία, ήταν η καλύτερη χρονιά, αφού από την 1η Ιανουαρίου του 2023 μέχρι τις 16 Αυγούστου 2023 σημειώθηκαν 16 θανατηφόρες συγκρούσεις με 17 νεκρούς, δηλαδή είχαμε, όπως είπε, 10 λιγότερους απ’ ότι πέρσι.

Αναφορικά με το ποσοστό της αυξομείωσης του 2022 σε σύγκριση με το 2023 η κ. Κωνσταντίνου ανέφερε πως οι θανατηφόρες τροχαίες συγκρούσεις φέτος είναι μειωμένες κατά ποσοστό 38,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όπως και οι θάνατοι σε θανατηφόρες τροχαίες συγκρούσεις κατά ποσοστό 39,3%  σε σύγκριση με πέρσι.

Σε ερώτηση για το μειωμένο ποσοστό των θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων και που αυτό οφείλεται,  η κ. Κωνσταντίνου ανέφερε πως αυτό οφείλεται «στις εντατικοποιημένες  εκστρατείες που αναλαμβάνει η Αστυνομία, μαζί με άλλους συναρμόδιους φορείς για την ευαισθητοποίηση του κοινού, έτσι ώστε να αντιληφθεί τη σοβαρότητα διάπραξης τροχαίων παραβάσεων, καθώς και για την απόκτηση και εμπέδωση της οδικής συνείδησης».

Πρόσθεσε ότι οι δράσεις της Αστυνομίας για πρόληψη των σοβαρών τροχαίων συγκρούσεων, χωρίζονται στην κατεύθυνση της πρόληψης και επιμόρφωσης όλων των χρηστών του οδικού δικτύου και στην αστυνόμευση και την επιτήρηση της εφαρμογής του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο.

Σύμφωνα με την ίδια, από τις δράσεις αυτές ξεχωρίζουν τα σεμινάρια οδικής ασφάλειας και οι προσπάθειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με τις πρόνοιες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, μέσω διαλέξεων σε εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, εκστρατειών διαφώτισης επαγγελματιών οδηγών, αλλά και αλλοδαπών οδηγών που βρίσκονται στη χώρα μας.

Μεγάλη έμφαση δίνεται επίσης και στον τομέα της αστυνόμευσης, με συνεχείς ελέγχους για τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Η προσπάθεια συνέχισε,  επικεντρώνεται κυρίως στις κυριότερες αιτίες πρόκλησης τροχαίων συγκρούσεων, όπως είναι η απόσπαση της προσοχής του οδηγού (χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση), η υπερβολική ταχύτητα, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης, ή ναρκωτικών ουσιών, και η μη χρήση ζώνης ασφαλείας ή προστατευτικού κράνους.

Επιπρόσθετα, η κ. Κωνσταντίνου ανέφερε πως η Αστυνομία ξεκίνησε μεγάλη εκστρατεία διαφώτισης σε όλες τις επαρχίες, σε οργανωμένα σύνολα, ομάδες πολιτών, κέντρα νεότητας, χώρους όπου μαζεύονται νεαρά κυρίως πρόσωπα, στρατόπεδα, σχολεία, ακόμη και στα Νηπιαγωγεία και άλλους χώρους συγκέντρωσης του κοινού για την απόκτηση και εμπέδωση της οδικής συνείδησης.

Μέλημα των Τμημάτων Τροχαίας αλλά και των Αστυνομικών της Γειτονιάς, είπε, είναι η μετάβαση τους σε σχολικούς χώρους και κέντρα νεότητας, όπου προβαίνουν σε διάφορες διαλέξεις στα παιδιά, στους μαθητές και στους νέους. Επίσης, στα στρατόπεδα γίνεται σχετική ενημέρωση, με πολλές εκστρατείες διαφώτισης, συμπλήρωσε.

Παράλληλα,η κ. Κωνσταντίνου είπε ότι στο πλαίσιο των δράσεων της η Αστυνομία εντοπίζει, μελετά και αστυνομεύει σε συνεχή βάση επικίνδυνα και «μελανά» σημεία του οδικού δικτύου. Ταυτόχρονα, επισήμανε, εκεί και όπου ενδείκνυται, προβαίνει στις απαραίτητες συστάσεις και εισηγήσεις προς τους αρμόδιους φορείς. Αναφερόμενη στην εφαρμογή του συστήματος φωτοεπισήμανσης και την εγκατάσταση καμερώνφωτοεπισήμανσης  στο οδικό δίκτυο η κ. Κωνσταντίνου σημείωσε πως αυτό συνέβαλε τα μέγιστα στη μείωση της διάπραξης τροχαίων παραβάσεων.

Ακόμη, είπε πως μέλη της Αστυνομίας έχουν έντονη δράση στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, καθώς επίσης και στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για ενημέρωση του κοινού όσον αφορά στην οδική ασφάλεια και τη συμμόρφωση των οδηγών και των χρηστών του δρόμου με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Πρόσθεσε ότι δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης της Αστυνομίας για προβολή ενημερωτικού και διαφωτιστικού υλικού με θέμα την πρόληψη των θανατηφόρων και σοβαρών οδικών τροχαίων συγκρούσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ