Μετά τους βανδαλισμούς, ο λόγος στην Πολιτεία

Το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται ήδη σε επαφή με την Αστυνομία για την προστασία των σχολείων

sxoleio αίσθημα ανασφάλειας, Αστυνομία, βανδαλισμοί, ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΣ, Σχολεία

Τα όσα έχουν δει τις τελευταίες μέρες το φως της δημοσιότητας, από την τοποθέτηση βόμβας σε δημοτικό σχολείο στο Ζακάκι, τον εμπρησμό τάξης στη Δευτερά αλλά και τις καταγγελίες ξυλοδαρμού διευθυντή σε δημοτικό σχολείο, καταδεικνύουν την ανάγκη λήψης μέτρων.

Ήδη το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε επαφή με την αστυνομία και γενικότερα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς όπως λένε ανώτατες εκπαιδευτικές πηγές θα πρέπει να σταλεί το μήνυμα πως τα σχολεία δεν είναι «μπάτε σκύλοι αλέστε».αίσθημα ανασφάλειας, Αστυνομία, βανδαλισμοί, ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΣ, Σχολεία

Το μεσημέρι της Πέμπτης στον «Alpha Κύπρου» και την Κάτια Σάββα, ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος και πλέον Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, Παύλος Μυλωνάς έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε περιστατικό ξυλοδαρμού διευθυντή δημοτικού σχολείου, ο οποίος μάλιστα τελώντας υπό το καθεστώς φόβου δεν προέβη σε καταγγελία στην αστυνομία καταδεικνύοντας τις διαστάσεις του προβλήματος.

Η Πολιτεία αρχικά μέσω ανακοινώσεων των κομμάτων (ΔΗ.ΣΥ, ΔΗ.ΚΟ, ΑΚΕΛ, Κίνημα Οικολόγων) καταδίκασε απερίφραστα τις επιθέσεις ενώ την ίδια ώρα ανακοίνωση σε έντονο ύφος εξέδωσε και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού τονίζοντας πως «η παιδεία δεν μπορεί να τυγχάνει εκφοβισμού από πρακτικές κοινωνικής παθολογίας ούτε και μπορεί να επιτρέψουμε να υφίστανται οι διευθύνσεις των σχολείων και οι εκπαιδευτικοί επιθέσεις από τον οποιονδήποτε». Καταληκτικά, ο Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε μέσω της γραπτής ανακοίνωσης πως το Υπουργείο θα σταθεί δίπλα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς ενώ θα επιδιώξει τη συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και την Αστυνομία.

αίσθημα ανασφάλειας, Αστυνομία, βανδαλισμοί, ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΣ, Σχολεία

Το κυριότερο κομμάτι του προβλήματος όμως -πέραν φυσικά των επιθέσεων αυτών καθ’αυτών- εντοπίζεται στο γεγονός πως έχει πλέον εκλείψει το αίσθημα ασφάλειας τόσο για τις σχολικές μονάδες, όσο και μεταξύ των εκπαιδευτικών. Μιλώντας στην «Κ» ο ΓΓ της ΠΟΕΔ, Χάρης Χαραλάμπους ανέφερε πως το πλέον στενάχωρο είναι η επικράτηση της ανασφάλειας και του φόβου. Δεχόμαστε επιθέσεις και πυρά ενώ απλά καλούμαστε να εφαρμόσουμε τα πρωτόκολλα και τις αποφάσεις πρόσθεσε, τονίζοντας πως «κάποιοι θέλουν να κλείσουν τα σχολεία».

Εν συνεχεία ο κύριος Χαραλάμπους δήλωσε πως έχει ήδη διεξαχθεί συνεδρία με θέμα την επόμενη μέρα και η ΠΟΕΔ βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους οργανωμένους γονείς. Μάλιστα υπήρξε συνάντηση και με την επιδημιολόγο Ζωή-Δωροθέα Πανά με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων, βοηθώντας στο επικοινωνιακό κομμάτι ν’αντιληφθούν όλοι οι γονείς πως ναι μεν η μάσκα και τα τεστ θεωρούνται αναγκαίο κακό σε αυτό το στάδιο, όμως η προσέγγιση των εκπαιδευτικών θα είναι απολύτως ανθρώπινη κάνοντας λόγο για νέες διευκρινίσεις και πιθανές χαλαρώσεις/εξαιρέσεις. Μας ενημέρωσε για μία σειρά από διαμαρτυρίες αλλά και δράσεις που σκοπό θα έχουν να εμφυσήσουν στους μαθητές το πώς διεξάγεται εποικοδομητικά ο διάλογος.

Σε ότι αφορά την ασφάλεια εκπαιδευτικών και σχολείων, ο ΓΓ της ΠΟΕΔ δήλωσε στην «Κ» πως έχει ήδη ζητηθεί συνάντηση τόσο με την Υπουργό Δικαιοσύνης, Στέφη Δράκου όσο και με αντιπροσωπεία της Αστυνομίας. «Θα πρέπει η Πολιτεία και το κράτος να ανταποκριθούν άμεσα και να μας προστατεύσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο για φρούρηση, αστυνόμευση των σχολικών μονάδων και περιπολίες τόσο κατά τις διδακτικές ώρες όσο και τις ώρες που το σχολείο είναι άδειο.

kathimerini.com.cy