Νεαροί μετέτρεψαν σε κλαμπ το αρμένικο μοναστήρι του Αγίου Μακαρίου στα Κατεχόμενα (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Σε υπαίθριο κλαμπ μετέτρεψαν νεαροί στα κατεχόμενα το ιστορικό αρμένικο μοναστήρι του Αγίου Μακαρίου στον Πενταδάκτυλο.

ImageHandler 6 Κατεχόμενα, Πενταδάκτυλος

Σε υπαίθριο κλαμπ μετέτρεψαν νεαροί στα κατεχόμενα το ιστορικό αρμένικο μοναστήρι του Αγίου Μακαρίου στον Πενταδάκτυλο. Στο μοναστήρι που αποτελεί κτίσμα του 11ου αιώνα και βρίσκεται κτισμένο σε υψόμετρο 520 μέτρων στην περιοχή του δάσους Χαλεύκας, στις 20 Μαρτίου διοργανώθηκε techno party από νεαρούς, η οποία βιντεοσκοπήθηκε και σήμερα ανέβηκε στο youtube.

Tο πάρτι, σύμφωνα με πληροφορίες από τα κατεχόμενα, διοργάνωσε ομάδα προγραμματισμού εκδηλώσεων, που οργανώνει και μεταδίδει ηλεκτρονικές μουσικές εκδηλώσεις σε διάφορους χώρους, συμπεριλαμβανομένων ιστορικών και πολιτιστικών τοποθεσιών.

p4 Κατεχόμενα, Πενταδάκτυλος

Την βέβηλη ενέργεια καταδίκασαν με κοινή δήλωση τους οι θρησκευτικοί ηγέτες της Κύπρου, οι οποίοι σημειώνουν την ανάγκη όπως οι χώροι λατρείας τυγχάνουν σεβασμού και προστασίας από βανδαλισμούς και κακή χρήση.

Το μοναστήρι του Surp Magar, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Κοπτικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Μετά το 1974 έχει αφεθεί στο έλεος του χρόνου και των καιρικών συνθηκών με αποτέλεσμα να χρήζει άμεσης προστασίας, ανακαίνισης και πλήρους αποκατάστασης, αφού βρίσκεται στα πρόθυρα τις κατάρρευσης.

p3 Κατεχόμενα, Πενταδάκτυλος

Μάλιστα μόλις στο πρόσφατο παρελθόν το κατοχικό καθεστώς σχεδίαζε όπως μετατρέψει το μοναστήρι σε ξενοδοχείο.

Στη δήλωση οι θρησκευτικοί ηγέτες κάνουν λόγο για ασέβεια και βεβήλωση τόπων λατρείας και νεκροταφείων στην Κύπρο, ανεξάρτητα από την πρόθεση, τη θρησκεία, το δόγμα και την ονομασία.

p1 Κατεχόμενα, Πενταδάκτυλος

Τονίζουν επίσης το αίτημα τους όπως όλοι αυτοί οι χώροι λατρείας τυγχάνουν σεβασμού και προστασίας από βανδαλισμούς, κακή χρήση και βεβήλωση.

Αναφέρουν πως η έλλειψη σεβασμού δημιουργεί πόνο, καλλιεργεί δυσπιστία και γίνεται εμπόδιο στην ειρηνική συνύπαρξη.

p5 Κατεχόμενα, Πενταδάκτυλος

Πηγή: Ant1.com.cy