Μία στις δύο προκρατήσεις Ρώσων πάει Τουρκία

1 66 1068x723

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το τουριστικό προϊόν της Κύπρου αναφέρεται στην ετήσια έκθεσή του ο ΠΑΣΥΞΕ. Μία τέτοια πρόκληση αποτελούν οι αρνητικές επιπτώσεις της απόφασης της Βρετανίας για έξοδο από την ΕΕ και της συνακόλουθης εξασθένισης της ισοτιμίας της στερλίνας έναντι του ευρώ.

Επίσης, ο ΠΑΣΥΞΕ τονίζει ότι οι κύριες ανταγωνιστικές μας αγορές, η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Τυνησία, παρουσιάζουν από πέρσι δυναμική ανάκαμψη, η οποία προδιαγράφεται να είναι ακόμα πιο έντονη με τις ψηλότερες προκρατήσεις που έγιναν προς αυτούς τους προορισμούς για την επικείμενη καλοκαιρινή περίοδο.

Και τούτο, όπως αναφέρεται, επειδή προσφέρουν πολύ χαμηλές και ανταγωνιστικές τιμές, καθώς επίσης και ενισχυμένες επιδοτήσεις στους διοργανωτές ταξιδίων και στις αεροπορικές εταιρείες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Έντονος προβληματισμός για τη μείωση στις αφίξεις τουριστών

Όπως σχολιάζει ο ΠΑΣΥΞΕ, ιδιαίτερα δυναμική ανάκαμψη παρουσιάζει η Τουρκία, η οποία το 2018 αναμένει να ξεπεράσει το φράγμα των 40 εκατ. αφίξεων, αφού επωφελείται και από τη σημαντική υποτίμηση του νομίσματός της.

Τονίζει ότι με την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας και τη δυναμική ανάκαμψή της από το 2017, φέτος μια στις δύο προκρατήσεις Ρώσων τουριστών για το επερχόμενο καλοκαίρι επιλέγουν την Τουρκία.

«Υπάρχει μια συγκρατημένη εκτίμηση για φέτος ότι είτε ο αριθμός των Ρώσων τουριστών θα κυμανθεί στα ίδια περσινά επίπεδα, είτε θα καταγράψει μικρή μόνο μείωση και τούτο παρά το σημαντικό υστέρημα που παρουσιάζουν οι μέχρι στιγμής προκρατήσεις», τονίζει ο ΠΑΣΥΞΕ.

Ταυτόχρονα, όμως, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να προβληματίσει ότι η Κύπρος είχε μικρότερη αύξηση στα έσοδα της τάξης του 12% σε σύγκριση με την αύξηση του 15% στις αφίξεις του 2017.

«Αυτό καταδεικνύει ότι ακόμα δεν έχουμε αποκτήσει την ανταγωνιστικότητα που χρειάζεται το προϊόν μας. Χαμηλώνουμε ή/και συγκρατούμε τις τιμές για να βοηθήσουμε, αλλά ταυτόχρονα αυτό αποβαίνει σε βάρος της επικερδότητας», σημειώνει.

Επισημαίνεται τέλος ότι στην Έκθεση του για το 2017, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum) κατέταξε την Κύπρο στην 52η θέση (μεταξύ 136 χωρών) στο Δείκτη Ταξιδιωτικής και Τουριστικής Ανταγωνιστικότητας.

Η κατάταξη γίνεται στη βάση αξιολόγησης του τουριστικού προϊόντος με βάση 14 πυλώνες και 90 συνολικά επιμέρους δείκτες, εκ των οποίων σημειώνεται ότι η Κύπρος βρίσκεται στην 30η θέση σε σχέση με το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων και τα τέλη των αεροδρομίων, στη 84η θέση σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα των ξενοδοχειακών τιμών της και στην 111η θέση σε σχέση με τη γενική ταξιδιωτική και τουριστική ανταγωνιστηκότητα των τιμών της.

Πηγή: Philenews