Μήνυμα προς αρνητές: 33 νεκροί από κορωνοϊό, 18 νεκροί από γρίπη πρόπερυσι

Νικολόπουλος: «Ο κορωνοϊός δεν είναι γρίπη. Έχει πολλαπλάσια θνητότητα. Από γρίπη οι θάνατοι παγκόσμια ανέρχονται σε 650.000 τον χρόνο και από κορωνοϊό 1,2 εκατομμύρια παρά τα μέτρα. Μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από τη γρίπη»

viber image 2020 11 06 19 10 05 Coronavirus, αρνητές, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Η επιστημονική Ομάδα του Υπουργείου Υγείας, στη σημερινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε έκανε μια εκτενή παρουσίαση της πορείας της Πανδημίας στην Κύπρο, όπου δημοσιογράφοι που παρευρέθηκαν είχαν την δυνατότητα να κάνουν ερωτήσεις που υποβάλονται στη δημόσια σφαίρα.

Μια εκ των ερωτήσεων ήταν η εξής:

Σας προκαλεί ανησυχία ο αριθμός των ατόμων που θεωρεί ότι ο ιός δεν υπάρχει και πιθανόν να αρνηθεί να εμβολιαστεί όταν αναπτυχθεί ένα εμβόλιο;

Οι απαντήσεις των μελών της επιστημονικής ομάδας:

Δρ.Κωστρίκης:

«Ο καθένας μπορεί να σκεφτεί διάφορους τρόπους για να εξηγήσει αυτό το φαινόμενο. Χρειάζεται νομίζω περισσότερη εκπαίδευση των πολιτών πώς να διαχειρίζεται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διότι σε πολλές φάσεις της ζωής μας μπορεί να καταλήξουν και πολύ επικίνδυνα. Όταν θα έχουμε εμβόλια το ποσοστό των πολιτών της Κύπρου που θα πρέπει να εμβολιαστεί είναι μεγάλο, περίπου 60% και νομίζω δεν θα υπάρχει πρόβλημα»

Δρ.Πανά:

«Τα δεδομένα υπάρχουν, αλλά έχουμε να διαχειριστούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση και αυτό ευνοεί την παραπληροφόρηση και τις αντιδράσεις. Όμως από την άλλη προσπαθήσαμε και πραγματικά θέλουμε να σας δείξουμε έμπρακτα γιατί πηγαίνουμε σταδιακά, γιατί χρειαζόμαστε μια συνεχόμενη αξιολόγηση έτσι ώστε να πορευθούμε βήμα-βήμα. Το οριζόντιο lockdown είναι η τελευταία λύση. θεωρούμε ότι έχουμε ακόμα χρόνο. Εάν ξέραμε ότι σε δύο τρεις μήνες θα τελειώναμε ίσως να λαμβάναμε διαφορετικές αποφάσεις. Αυτό όμως δεν έχει τέλος σε δύο τρεις μήνες προς το παρόν».

Δρ.Νικολόπουλος
«Ο νέος κορωνοϊός δεν είναι γρίπη και σε αυτό συμφωνούν οι περισσότεροι επιστήμονες και τα στοιχεία. Έχει πολλαπλάσια θνητότητα από τη γρίπη. Η γρίπη έχει θνητότητα στο 0,1%, στον κορωνοϊό είναι στο 3% είναι στο 4%. Είναι δημοσιευμένα σε επίσημα κορυφαία περιοδικά και υπολογίζεται στο 1,3% όχι στο 0,1% που είναι η γρίπη. Το δεύτερο, ακόμα κι αν κάποιος δεν πιστεύει αυτά που λέμε, μπορεί να δεί τους θανάτους παγκοσμίως. Από γρίπη είναι 650,000 τον χρόνο, έχουμε φθάσει στο 1,2 εκ. θανάτους από τον κορωνοϊό και έχουμε κλείσει τον κόσμο μέσα. Στην Κύπρο, το μέγιστο είναι 18 θάνατοι πρόπερσι και έχουμε ξεπεράσει τους 30 και ακόμα προχωράμε. Ποτέ στην ανθρωπότητα δεν επιχειρήθηκε κάτι τέτοιο, ο μόνος τρόπος που λειτούργησε είναι μέσω του εμβολιασμού. Είναι πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού οι ευπαθείς, πως θα πρωτεύσεις τον 40χρονο καρδιοπαθή ή καρκινοπαθή;».

Δρ. Τσιούτης 

«Είναι ένας ιός που μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από τον ιό της γρίπης, διαδράμει μακρά πορεία και όποιος αναπτύξει συμπτώματα η διάρκεια της νόσου του μπορεί να πάρει και εβδομάδες και ένα 20% άτομα έχουν μακράς διάρκειας συμπτώματα, δεν είναι απαραίτητα μεταδοτικά άτομα αλλά έχουν συμπτώματα για μήνες. Τώρα είναι η στιγμή να αντιμετωπίσουμε αυτή την κόπωση, ακούμε συνέχεια μέτρα και ο κόσμος έχει κουραστεί»