ΜΟΕ για τηλεφωνία και ηλεκτρισμό αποφάσισαν ΠτΔ – Ακιντζί

cache 726x510 Crop medium 662269 833839 2622019 1 Κυπριακό, Μουσταφά Ακιντζί, Νίκος Αναστασιάδης, πολιτική

Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για την τηλεφωνία και τον ηλεκτρισμό συμφώνησαν στη σημερινή τους συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εκπροσώπου Τύπου των Ηνωμένων Εθνών, οι δύο ηγέτες είχαν μία εποικοδομητική συνάντηση που διήρκησε πέραν των τριών ωρών. Σε αυτή έγινε ανταλλαγή απόψεων, ενώ παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης παρουσίασε και τις ιδέες του για αποκέντρωση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εκπροσώπου Τύπου των Ηνωμένων Εθνών, οι δύο ηγέτες είχαν μία εποικοδομητική συνάντηση και έγινε ανταλλαγή απόψεων. Παράλληλα, π Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης παρουσίασε και τις ιδέες του για αποκέντρωση.

Πρόεδρος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί αποφάσισαν:

  • να υλοποιήσουν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε σχέση με την κινητή τηλεφωνία. Αυτό αφορά στη λειτουργία μέσω ξεχωριστών συμφωνιών των προμηθευτών και στις δύο περιοχές.
  • διασύνδεση σε ότι αφορά τα ηλεκτρικά δίκτυα. Συγκεκριμένα, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε προσωρινή συμφωνία για την προμήθεια ηλεκτρισμού.
  • θα καθαριστούν εννέα περιοχές όπου υπάρχουν υπόνοιες ότι μπορεί να έχει νάρκες

Από την πλευρά του ο Μουσταφά Ακιντζί, ως κίνηση καλής θέλησης, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, αποφάσισε την επιστροφή πινάκων Ε/κ καλλιτεχνών που παρέμειναν υπό την προστασία της Τ/κ πλευράς από το 1974.

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποφάσισε να παραχωρήσει οπτικοακουστικό υλικό Τ/κ καλλιτεχνών.

Παράλληλα θα δημιουργηθεί τεχνική επιτροπή για θέματα Πολιτισμού.

Εντός της ημέρας αναμένεται να υπάρξει και τοποθέτηση του Προέδρου Αναστασιάδη.

Νωρίτερα, κατά την αναχώρησή του από το Προεδρικό, για τη συνάντηση, ανέφερε πως μεταβαίνει εκεί με αποφασιστικότητα και συγκροτημένες προτάσεις.

Ερωτηθείς με τί προσδοκίες προσέρχεται στη σημερινή συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως μεταβαίνει με αποφασιστικότητα, με συγκροτημένες και συγκεκριμένες προτάσεις. “Δεν θα έλεγα ότι υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες όχι γιατί δεν το επιθυμούμε εμείς. Γιατί ήδη καταγράφονται κάποιες δηλώσεις που υποδηλούν προθέσεις της Τουρκίας όσον αφορά την ημερομηνία έναρξης ενός ουσιαστικού διαλόγου”, ανέφερε.

Ο Πρόεδρος είπε ακόμη πως πέραν τούτου υπάρχουν και πολλά τα οποία επισυμβαίνουν και τα οποία θα πρέπει να εκλείψουν, έτσι ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος, είτε λέγονται προκλήσεις στα Στροβίλια, είτε στη Δένεια, είτε οι παραβιάσεις στην ΑΟΖ.

Όλα τούτα πρέπει να συζητηθούν και χωρίς αμφιβολία υπάρχουν και τα σοβαρά θέματα για τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να γίνει καλή προετοιμασία, για να μην έχουμε ανάλογα αποτελέσματα, όπως τον Ιανουάριο του 2017 στη Γενεύη, είτε αργότερα στο Κραν Μοντανά”.

Ερωτηθείς αν μεταφέρει συγκεκριμένη πρόταση όσον αφορά το θέμα της αποκέντρωσης, ο Πρόεδρος απάντησε “βεβαίως”.

Σε ερώτηση αν αυτή η πρόταση θα υποβληθεί προς συζήτηση, ο Πρόεδρος είπε ότι “δεν είναι ενός ανδρός αρχή, όπου υποβάλλεις και αυτό είναι, χωρίς συζήτηση. Αυτό που επιδιώκω είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες ενός λειτουργικού κράτους και δεν επικεντρώνομαι μόνο στα θέματα που αφορούν τη λειτουργία του κράτους, αλλά και στην ασφάλεια του κράτους. Συνεπώς, είναι όλα συνδεδεμένα”.

Κληθείς να πει κατά πόσο θα επιδιώξει να κρατήσει ανοικτό τον δίαυλο επικοινωνίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι “η δική μας πρόθεση πάντα ήταν, και έχω ευθύς μετά το Κραν Μοντανά πει ότι είμαι έτοιμος, να επανέλθω από εκεί όπου τερματίστηκαν οι συνομιλίες. Συνεπώς, δεν είναι η δική μας πλευρά που ούτε δημοσιογράφους ούτε φωτογράφους ακόμα δεν ήθελε να είναι παρόντες”.

Σήμερα είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και συνάντηση της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Πηγή: Φιλελεύθερος