“Μόνο μέσω ποιοτικού τουρισμού μπορούν να αυξηθούν τα οφέλη για το σύνολο της κοινωνίας”

Σχέδιο χωρίς τίτλο 2021 09 24T112412.005

Η Κύπρος πρέπει να τοποθετηθεί στον παγκόσμιο χάρτη ως ένας ποιοτικός προορισμός, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σύγχρονου επισκέπτη και θα αποτελεί προορισμό προτίμησης, αναφέρει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ) Άκης Βαβλίτης, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΤΕΚ, η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού τιμάται κάθε χρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO) με σκοπό να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα για την κοινωνική, πολιτιστική, πολιτική και οικονομική αξία του τουρισμού και τη συμβολή του τομέα στην επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού έχει ως θέμα «Τουριστική Ανάπτυξη χωρίς Αποκλεισμούς» (Tourism for Inclusive Growth)”.

«Μόνο μέσω του ποιοτικού τουρισμού θα επιτευχθεί πραγματικά ο στόχος για ανάπτυξη του τομέα από την οποία θα επωφελείται ολόκληρη η κοινωνία του τόπου», αναφέρει ο κ. Άκης Βαβλίτης.

Σημειώνει ότι ο Σύνδεσμος από την αρχή της πανδημίας βρίσκεται σε εγρήγορση και παρακολουθεί τόσο τις παγκόσμιες εξελίξεις αλλά και τις τοπικές τάσεις της αγοράς. Ο ΣΤΕΚ, αναφέρει ακόμα, από το 1997 έως σήμερα, συμβάλει αδιάλειπτα στις προσπάθειες για διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης και χωρίς αποκλεισμούς τουριστικής στρατηγικής η οποία θα οδηγήσει στην πολυπόθητη στροφή προς τον ποιοτικό τουρισμό.

Ο ΣΤΕΚ αναφέρει επίσης ότι στην Κύπρο, η διαχρονική σημασία του τουρισμού είναι αναντίλεκτη αφού για δεκαετίες αποτελεί την πιο σταθερή πηγή ανάπτυξης της οικονομίας. Προσθέτει ότι μέσω του τουρισμού είναι που η Κύπρος γίνεται γνωστή διεθνώς, οι τοπικές κοινότητες αποκτούν ευρύτερη αναγνώριση και οι τοπικές κοινωνίες εξελίσσονται.

«Με γνώμονα τον χάρτη πορείας για τον βιώσιμο τουρισμό, που στόχο έχει τη μείωση του κλιματικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος του τομέα καθώς και τους στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης που έθεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καλούμαστε ως Κύπρος να χαράξουμε ισόρροπη και μακροχρόνια τουριστική στρατηγική», σημειώνει.

Προσθέτει ότι αυτό σημαίνει προστασία του περιβάλλοντος, κοινωνική ανταποδοτικότητα, ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης, διατήρηση και ανάδειξη του τοπικού πολιτισμού. Η ολιστική βιώσιμη ανάπτυξη θα είναι για την Κύπρο, αναφέρεται, το μεγάλο στοίχημα της επόμενης ημέρας, η νέα μεγάλη πρόκληση, για να ανταποκριθούμε στις νέες ανάγκες.