Μυρίζει κουκούλωμα η υπόθεση του συνταγματάρχη με την κοκαΐνη

«Ποιοι ήταν οι λόγοι που επέβαλαν την αναστολή ποινικής δίωξης του συγκεκριμένου αξιωματικού;»

cache 1920x1080 Analog medium 291347 84813 1112018 ΚΟΚΑΙΝΗ, Συνταγματάρχης

Ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας, Ανδρέας Λουκά, δεν ήταν σε θέση χθες να ενημερώσει τους βουλευτές της Επιτροπής Ελέγχου για τους λόγους που αναστάλθηκε η ποινική δίωξη ανώτερου αξιωματικού της ΕΦ, ο οποίος συνελήφθη να έχει στην κατοχή του μικρή ποσότητα κοκαΐνης και περισσότερα από 50 φιαλίδια αναβολικών ουσιών. Αντί ποινικής δίωξης, ο εν λόγω αξιωματικός παραιτήθηκε με τις ευλογίες της Νομικής Υπηρεσίας, διασφαλίζοντας έτσι όλα τα συνταξιοδοτικά του δικαιώματα.

Έφυγε κύριος από την πύλη με τον βαθμό του συνταγματάρχη, καθώς του απονεμήθηκε και τιμητικός βαθμός για την προσφορά του στο στράτευμα! Όπως αποκαλύφθηκε χθες ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, την αναστολή ποινικής δίωξης του εν λόγω αξιωματικού διαπραγματεύτηκε με τους δικηγόρους του πρώτα ο τέως γενικός εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, και στη συνέχεια, ο βοηθός γενικός εισαγγελέας, Σάββας Αγγελίδης, ο οποίος, όπως αναφέρει το περιβάλλον του, υλοποίησε την απόφαση που έλαβε ο κ. Κληρίδης.

Καμία δικαιολογία…

Η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, κ. Ρίτα Σούπερμαν, που αφυπηρέτησε από το Αστυνομικό Σώμα ως ανώτερη αξιωματικός, διερωτήθηκε εύλογα χθες στην Επιτροπή Ελέγχου ποιοι ήταν οι λόγοι που επέβαλαν την αναστολή ποινικής δίωξης του συγκεκριμένου αξιωματικού, ο οποίος, να σημειωθεί παραδέχθηκε σε κατάθεσή του στην Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών ότι η μικρή ποσότητα κοκαΐνης που εντοπίστηκε στην οικία του είναι για δική του χρήση, όπως και τα αναβολικά. Ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας, Ανδρέας Λουκά, παρέπεμψε την κ. Σούπερμαν στη Νομική Υπηρεσία. «Ούτε εμείς γνωρίζουμε ως Υπουργείο Άμυνας γιατί έκλεισε η υπόθεση. Θα πρέπει να ρωτήσετε τη Νομική Υπηρεσία», απάντησε ο κ. Λουκά. Στη δική της παρέμβαση η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ κ. Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι η ΥΚΑΝ διαφώνησε με την αναστολή ποινικής δίωξης του εν λόγω αξιωματικού. «Αμέσως μετά τη σύλληψη και παραδοχή του ότι είναι χρήστης ναρκωτικών θα έπρεπε να παυθεί από την ΕΦ και παράλληλα να διωχθεί ποινικά για κατοχή αναβολικών ουσιών και ναρκωτικών», δήλωσε η κ. Χαραλαμπίδου, καταγγέλλοντας τη Νομική Υπηρεσία ότι ανέστειλε την ποινική δίωξη του εν λόγω αξιωματικού για να μην απωλέσει τα συνταξιοδοτικά του ωφελήματα. «Φανταστείτε τι έκανε με τους φαντάρους όταν είχε στην κατοχή του κοκαΐνη», σχολίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας. «Θα ήταν ευχής έργο η παύση του να γινόταν την ίδια ημέρα που συνελήφθη και να συνέχιζε η ποινική δίωξή του», σχολίασε ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας.

Η σύλληψη και ο Κ. Κληρίδης

Ο εν λόγω αξιωματικός, ηλικίας σήμερα 50 χρονών, από τη Λευκωσία, έφερε τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη όταν συνελήφθη από την ΥΚΑΝ στις 7/8/2018 να έχει στην οικία του 51 φιαλίδια και δύο δισκία που περιείχαν αναβολικές ουσίες, καθώς και κοκαίνη βάρους 1,3 γραμμαρίων. Αμέσως μετά τη σύλληψή του, υπέβαλε παραίτηση από την ΕΦ η οποία δεν έγινε αποδεκτή από τον τέως υπουργό Άμυνας κ. Σάββα Αγγελίδη, καθώς εκκρεμούσε η ποινική διερεύνηση του θέματος και τον έθεσε σε διαθεσιμότητα. Όπως καταγράφεται στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, στις 14/7/2020, ο βοηθός γενικός εισαγγελέας. κ. Σάββας Αγγελίδης, ο οποίος όταν επισυνέβηκαν τα πιο πάνω γεγονότα ήταν Υπουργός Άμυνας, ανέστειλε την ποινική δίωξη του εν λόγω αξιωματικού έπειτα από σχετικό αίτημα που υπέβαλαν οι δικηγόροι του αξιωματικού, βάσει του οποίου σε περίπτωση αναστολής της ποινικής του δίωξης ο κατηγορούμενος θα παραιτείτο οικειοθελώς από τις τάξεις της ΕΦ. Ακολούθως, το Υπουργικό Συμβούλιο στη βάση των πιο πάνω εξελίξεων αποφάσισε την έγκριση του αιτήματος παραίτησης του υπό αναφορά αξιωματικού από την ΕΦ. Στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας δεν αναφέρεται πουθενά η εμπλοκή του τέως γενικού εισαγγελέα κ. Κώστα Κληρίδη στην υπόθεση, παρά μόνο ο Σάββας Αγγελίδης. Ωστόσο, στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου ο γενικός ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αναφέρθηκε και στην εμπλοκή του κ. Κληρίδη, ο οποίος φέρεται να ήρθε προφορικά σε συμφωνία με τους δικηγόρους του εν λόγω αξιωματικού και την υλοποίησε ο Σάββας Αγγελίδης.

Προήχθη με αρνητική αξιολόγηση

Μερικούς μήνες πριν συλληφθεί ο εν λόγω αξιωματικός προήχθη από το Ανώτερο Συμβούλιο Κρίσεων παρά τη αρνητική αξιολόγησή του. Συγκεκριμένα, στην έκθεση αξιολόγησης από τον άμεσα προϊστάμενό του, την οποία προσυπόγραψε και ο τότε αρχηγός του ΓΕΕΦ ως Α’ Γνωματεύων, αναγράφονται, μεταξύ άλλων, αρνητικών σχολίων τα εξής: «Πρόκειται για αξιωματικό που ενεργεί μόνο με βάση τα προσωπικά του συμφέροντα και φιλοδοξίες, επιδεικνύοντας μεγάλη αλαζονεία και απειθαρχία για τις διαταγές που αφορούν την υπηρεσία του προς την ΕΦ, και ο οποίος αρνήθηκε να αναλάβει καθήκοντα διοικητού μονάδας λαμβάνοντας συνεχείς αναρρωτικές άδειες μόλις ενημερώθηκε για την τοποθέτησή του ως διοικητής». Όπως διαπιστώθηκε, η δυσμενής αξιολόγηση δεν λήφθηκε υπόψη με το επιχείρημα ότι αποχώρησε ο αρχηγός της ΕΦ και ο διαδεχθείς αρχηγός, λόγω κενού στη νομοθεσία, δεν ήταν δύνατο να εξετάσει την προσφυγή του εν λόγω αξιωματικού που στρεφόταν κατά της αρνητικής αξιολόγησής του. Έτσι, η αρνητική αξιολόγησή του παραμερίστηκε και δεν λήφθηκε υπόψη στην κρίση του για προαγωγή.

Και τιμητικό βαθμό

Μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των δικηγόρων του αξιωματικού και της Νομικής Υπηρεσίας για αναστολή της ποινικής του δίωξης, παραιτήθηκε οικειοθελώς από την ΕΦ και έλαβε, μάλιστα, τιμητικό βαθμό. Δηλαδή, αποστρατεύτηκε στον βαθμό του συνταγματάρχη. Απαντώντας στις επικρίσεις των βουλευτών ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας εξήγησε ότι το Υπουργείο Άμυνας δεν είχε άλλη επιλογή, καθώς με βάση την κείμενη νομοθεσία η απονομή τιμητικού βαθμού σε αξιωματικό του οποίου το αίτημα παραίτησης εγκρίνεται με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου είναι υποχρεωτική. Στην προκειμένη περίπτωση, δεδομένης της εξασφάλισης της ανωτέρω έγκρισης του Υπουργικού Συμβουλίου, η απονομή τιμητικού βαθμού στον συγκεκριμένο αξιωματικό ήταν αναπόφευκτη.

Ο «αιώνιος» φοιτητής και οι πλάτες

Ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας, Ανδρέας Λουκά, ρωτήθηκε από βουλευτές της Επιτροπής Ελέγχου και για την πρωτοφανή υπόθεση κρατικής εύνοιας σε Κύπριο φοιτητή στο ιατρικό τμήμα της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων, ο οποίος αποφοίτησε το 2014 αντί το 2009, μετά από διαδοχικές παρατάσεις που λάμβανε. Σύμφωνα με τον κ. Λουκά, από τη διοικητική εξέταση των υπηρεσιακών φακέλων διαπιστώθηκε πως τις παρατάσεις στον εν λόγω φοιτητή παραχώρησαν οι υπουργοί Άμυνας μεταξύ των ετών 2009 και 2014. Δέον να σημειωθεί ότι κατά την υπό αναφορά περίοδο υπουργοί Άμυνας διετέλεσαν οι Κώστας Παπακώστας, Δημήτρης Ηλιάδης, Φώτης Φωτίου, Τάσος Μητσόπουλος, Σωκράτης Χάσικος και Χριστόφορος Φωκαΐδης. Σήμερα, ο συγκεκριμένος φοιτητής είναι στρατιωτικός γιατρός, με την κ. Χαραλαμπίδου να ζητά έλεγχο της επαγγελματικής του επάρκειας. Ο κ. Λουκά ανέφερε στους βουλευτές ότι το Υπουργείο συμφωνεί με την εισήγηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και βεβαιώνει πως κατά τον υπολογισμό των συντάξιμων ετών υπηρεσίας του δεν θα λογιστούν τα πρόσθετα έτη φοίτησής του στη σχολή, καθότι, όπως εξήγησε, η μη αποφοίτησή του στον προβλεπόμενο χρόνο δεν οφειλόταν σε ιατρικούς λόγους.

Στη Λακατάμια το νέο Υπουργείο

Όπως αποκάλυψε χθες στη Βουλή ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας, δρομολογούνται οι διαδικασίες για την ανέγερση κτηρίων που θα στεγάζουν το Υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΦ, σε κρατική γη στην περιοχή Λακατάμιας όπου παλαιότερα ήταν η βάση των πτητικών μέσων της ΕΦ. Σήμερα, το Υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΦ στεγάζονται σε ενοικιαζόμενο κτήριο στον Στρόβολο, με το ενοίκιο να ανέρχεται στις €800.000 ετησίως.

politis.com.cy