Ναρκωτικό θα θεωρείται πλέον το αέριο γέλιου

Οι υποθέσεις θα περνούν και από τον έλεγο της ΥΚΑΝ

laughing gas thumb large thumb large Laughing gas, Αέριο Γέλιου, Αστυνομία

Κάτω από τον νόμο των ναρκωτικών έχει περάσει το ζήτημα της κατοχής και προμήθειας του αερίου του γέλιου, το γνωστό laughing gas, το οποίο τυγχάνει ευρείας χρήσης στις παράλιες περιοχές, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο.

Με νόμο που ψήφισε η Βουλή τον περασμένο Μάρτιο, το θέμα της κατοχής αερίου του γέλιου, έχει ενταχθεί στον νόμο περί ναρκωτικών ουσιών, αφού περιέχει ουσίες που εντάσσονται σ’ αυτή την κατηγορία. Τώρα η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ) ετοιμάζει εγκύκλιο στην οποία θα ενημερώνονται οι αστυνομικοί και θα καθορίζεται η υπηρεσία η οποία θα διερευνά τέτοιες υποθέσεις. Μέχρι σήμερα το θέμα της κατοχής και προμήθειας αερίου του γέλιου ήταν υποβαθμισμένο και οι παραβάτες διώκονταν στη βάση του άρθρου 236 του Ποινικού Κώδικα που αφορά αμελείς και απερίσκεπτες πράξεις. Γι’ αυτό και οι υποθέσεις ετύγχαναν διερεύνησης από τους τοπικούς σταθμούς.

Λόγω της υποβάθμισης αυτής, όσοι προσάγονταν στα Δικαστήρια τιμωρούνταν με ποινές προστίμου και μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης και αυτές ήταν μειωμένες. Τώρα οι υποθέσεις εντοπισμού φιαλών αερίου του γέλιου, θα εξετάζονται από τα τοπικά ΤΑΕ και εκεί που κρίνεται ότι προκύπτουν σοβαρά ζητήματα, όπως κατοχή μεγάλης ποσότητας ή παρενεργειών σε πολίτες που χρησιμοποίησαν τέτοιο αέριο, θα παρεμβαίνει και η ΥΚΑΝ. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα εντοπίστηκε στη Λεμεσό μια τεράστια ποσότητα αερίου του γέλιου με την ΥΚΑΝ να προχωρεί στην κατάσχεση 330.000 φιαλιδίων. Το laughing gas χρησιμοποιείται ευρέως στις τουριστικές περιοχές αλλά και ευρύτερα από νέους και επιτήδειοι το πωλούν μέχρι και πέντε ευρώ το μπαλόνι σε νεαρόκοσμο που διασκεδάζει σε νυχτερινά κέντρα. Μάλιστα σε κάποιο διάστημα τέτοιο υλικό πωλείτο έξω από μπιραρίες και κλαμπ, με τους υπευθύνους να χρησιμοποιούν τουρίστες ως κράχτες.

Επίσης πολλοί νεαροί κατέληγαν στις Πρώτες Βοήθειες του Νοσοκομείου από χρήση αερίου του γέλιου, μετά από λιποθυμίες και επεισόδια αδιαθεσίας. Το υλικό που υπάρχει στο αέριο του γέλιου χρησιμοποιείται ευρέως στη ζαχαροπλαστική και εισάγεται νόμιμα, όμως κάποιοι το εκμεταλλεύονται γεμίζοντας με αυτό μπαλόνια τα οποία πωλούν σε θαμώνες νυχτερινών κέντρων που τα εισπνέουν. Σημειώνεται ότι επειδή η ουσία που περιέχεται στο laughing gas πέρασε στον νόμο περί ναρκωτικών ουσιών, αυξάνονται και οι ποινές για όσους κατέχουν ή προμηθεύουν τέτοιο υλικό.

Πηγή: Φιλελεύθερος