National Geographic: Οι αρχαίοι θεωρούσαν την Κύπρο «παιδική χαρά» των θεών

Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν ότι η Κύπρος ήταν τόσο όμορφη, ήταν η «παιδική χαρά» των θεών και η γενέτειρα της πιο όμορφης, της Αφροδίτης, της θεάς του έρωτα

161c2c3c711786 23 National Geographic

«Ενώ ο τουρισμός έχει αλλάξει τις παραθαλάσσιες περιοχές του νησιού, το εσωτερικό της Κύπρου υποδηλώνει κάτι άλλο, μια εποχή πριν από τα κρουαζιερόπλοια και τις διακοπές στα θέρετρα. Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν ότι η Κύπρος ήταν τόσο όμορφη, ήταν η «παιδική χαρά» των θεών και η γενέτειρα της πιο όμορφης, της Αφροδίτης, της θεάς του έρωτα. Και ενώ υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα να συναντήσω θεότητες στο ταξίδι μου, επιδιώκω να αναζητήσω τις «αιώνιες» περιοχές του νησιού σε μια διαδρομή μέσα από τα βουνά του Τροόδους και το απέραντο δάσος της Πάφου στα δυτικά της χώρας».

Έτσι ξεκινά το λυρικό οδοιπορικό του Jamie Lafferty στην Κύπρο για λογαριασμό του National Geographic. Το ταξίδι του αρχίζει από το μονοπάτι της Άρτεμις, περνά από τον Αγρό, το Μοναστήρι του Κύκκου και καταλήγει στην παραλία της Λάρας στον Ακάμα.

Δείτε το οδοιπορικό του National Geographic εδώ

Ένα παρόμοιο οδοιπορικό φιλοξενείται στη Huffingtonpost από τον Δημήτρης Μπαλής. Συγκεκριμένα, αναφέρει «αυτή δεν είναι η Κύπρος που φαντάζεσαι. Ακόμα και οι ίδιοι οι Κύπριοι, άρχισαν να τη βλέπουν με άλλη ματιά και να ανακαλύπτουν, κυρίως εξαιτίας των ταξιδιωτικών περιορισμών, μια διαφορετική, εναλλακτική πλευρά του νησιού της Αφροδίτης.

Αυτή η Κύπρος, έχει, βέβαια, το στοιχείο της θάλασσας, όμως δεν χρειάζεται απαραίτητα να το συνδυάσεις με το στοιχείο ήλιος. Άλλωστε, το προϊόν «ήλιος – θάλασσα» είναι τόσο προβεβλημένο και θα παραμείνει το τουριστικό ατού του νησιού της Μεσογείου.

Τα χωριά στην οροσειρά Τρόοδος, όχι μόνο αναβιώνουν και έχουν χιλιάδες μόνιμους κατοίκους, αλλά αρχίζουν να αποτελούν τουριστική ατραξιόν. Τα παλαιά ξενοδοχεία ανακαινίζονται, κατασκευάζονται νέα, ενώ μόδα γίνονται τα αγροτουριστικά καταλύματα, σε παλαιά, μικρά χτίσματα.

Αυτή είναι η Κύπρος που συστήνω, χωρίς να παραγνωρίζω την Αγία Νάπα και τον Πρωταρά, άκρως «βιομηχανικές» τουριστικές περιοχές, μαζί με την Πάφο ή και ακόμα την πρωτεύουσα Λευκωσία, της οποίας το κέντρο –επιτέλους- ύστερα από δέκα χρόνια έργων, η Πλατεία Ελευθερίας, αποδόθηκε στο κοινό και είναι εξαιρετική, ενώ πεζοδρομήθηκε και η Εθνάρχου Μακαρίου.

Σας συστήνω, λοιπόν και σας προτείνω να βρείτε λίγες ημέρες, ώστε να ζήσετε κάτι διαφορετικό κυρίως στην ορεινή αλλά και στην παραθαλάσσια Κύπρο. Και μη μπείτε στον πειρασμό της σύγκρισης με την Ελλάδα, δε χρειάζεται. Να ζήσετε την κάθε περιοχή, γι αυτό που είναι».