Νέα συνάντηση των επιδημιολόγων για τις αγωγές εναντίον τους – Θα δουν και τον Υπουργό

Νέα συνάντηση των επιδημιολόγων για τις αγωγές εναντίον τους – Θα δουν και τον Υπουργό

BFDA35E4 9091 45F3 89A6 BEEEB4F5ED4A επιδημιολόγοι, ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΠτΔ – Σύσκεψη με επιδημιολογική ομάδα για τον κορωνοϊό Προεδρικό Μέγαρο, Λευκωσία, Κύπρος Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προεδρεύει σύσκεψης με την επιδημιολογική συμβουλευτική ομάδα για τον κορωνοϊό. // PoR – Meeting with the epidemiological group on COVID-19 Presidential Palace, Lefkosia, Cyprus The President of the Republic, Mr Nicos Anastasiades, presides over a meeting with the epidemiological advisory group on COVID-19.

Η πρώτη ακρόαση της υπόθεσης εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, του υπουργού υγείας και μελών της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής σχετικά με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του OMEGA, αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη έκτακτη τηλεδιάσκεψη των μελών της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής και συζητούν ξανά το θέμα μεταξύ τους και τον τρόπο που θα χειριστούν τις εναντίον τους αγωγές. Κάποιοι επιμένουν ότι πρέπει το κράτος να τους παραχωρήσει ασυλία, με τις ίδιες πηγές να λένε πως τη Δευτέρα θα έχουν συνάντηση και με τον υπουργό υγείας για το θέμα.

Η ανακοίνωση της νομικής υπηρεσίας ήρθε νωρίς το πρωί αναφέροντας ότι: «Μετά από εισήγηση της νομικής υπηρεσίας οι ενάγοντες αποδέκτηκαν να αποσύρουν την αίτηση για έκδοση προσωρινών απαγορευτικών διαταγμάτων ενατνίον όλων των μελών της συμβουλευτικής επιδημιολογικής επιτροπής, με αποτέλεσμα η αίτηση εναντίον τους να απορριφθεί».

Συνολικά 103 ενάγουν την Κυπριακή Δημοκρατία, τον υπουργό υγείας και τα μέλη της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής για τη νομιμότητα των μέτρων και των διαταγμάτων που τέθηκαν κατά καιρούς σε ισχύ για την διαχείριση της πανδημίας και κυρίως σε ό,τι αφορά το safe pass, την χρήση μάσκας και τα rapid test στα σχολεία.

Η ενάγουσα πλευρά όμως, η οποία επικοινώνησε με το OMEGA ανέφερε πως η συγκεκριμένη αίτηση αφορά μόνο τον υπουργό υγείας και την Κυπριακή Δημοκρατία.

“ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΟΥ “SAFE PASS”

«Για τους σκοπούς της αίτησης για έκδοση διατάγματος, αυτό στρέφεται εναντίον του κράτους και του υπουργού υγείας μόνο καθώς τα διατάγματα εκδίδονται από αυτούς και όχι από τα μέλη της επιστημονικής επικοινωνικής ομάδας», αναφέρει η ενάγουσα πλευρά.

Από την άλλη όμως σε ό,τι αφορά το κυρίως κομμάτι της υπόθεσης, η αγωγή και κατά των μελών της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής παραμένει, με κύκλους από τη νομική υπηρεσία να αναφέρουν πως έγινε εισήγηση στο δικαστήριο να αποσυρθεί και αυτή αλλά οι ενάγοντες ζήτησαν χρόνο να το μελετήσουν, με αποτέλεσμα να ορίζεται νέα ακρόαση την 1η Ιουλίου στις 10:30 το πρωϊ όπου θα γίνουν οι σχετικές αγορεύσεις είτε γραπτώς είτε προφορικώς.