Νέο «ξεκλείδωμα» από σήμερα – Αναλυτικά τι αλλάζει στην Κύπρο

©Famagusta.News

Σε νέα φάση ξεκλειδώματος πέρασε από τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης 21/5 η Κύπρος. 

Μετά από σχεδόν δύο μήνες περιοριστικών μέτρων οι Κάτοικοι της χώρας γυρίζουν σελίδα μπαίνοντας  στην β΄φάσης ξεκλειδώματος με τους πολίτες να επιστρέφουν δειλά δειλά στην καθημερινότητα.

Δείτε αναλυτικά τι αλλάζει από σήμερα στην Κύπρο και τι τις επόμενες μέρες:

1. Ανοίγουν δημοτικά και γυμνάσια από 21/05/2020

2. Παραμένουν κλειστά η 1η και 2α Λυκείου και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί.

Από 21/05/2020:

  • Πλήρης κατάργηση SMS και της απαγόρευσης κυκλοφορίας μεταξύ 10μμ – 6 π.μ.
  • Επιτρέπονται συναθροίσεις σε οικίες μέχρι 10 άτομα.
  • Ελεύθερη διακίνηση σε πάρκα (εξαιρουμένων των παιδότοπων), πλατείες, μαρίνες κτλ., νοουμένου ότι οι συναθροιζόμενοι δεν θα υπερβαίνουν τους 10 ανά ομάδα.
  • Επαναλειτουργία κομμωτηρίων, κουρείων, κέντρων αισθητικής – μασάζ, δερματοστιξίας.
  • Επαναλειτουργία υπηρεσιών εστίασης σε εξωτερικούς χώρους. Επιτρέπονται  οι συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους εστίασης, Διευκρινίζεται ότι ανοικτός χώρος θεωρείται και ο χώρος όπου επιτρέπεται το κάπνισμα με βάση τον Περί Ελέγχου του Καπνίσματος Νόμου. Τα άτομα δεν θα υπερβαίνουν τα 10 ανά ομάδα.
  • Άνοιγμα παραλιών, περιλαμβανομένων οργανωμένων παραλιών, με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που θα εκδοθούν από το Υπουργείο Υγείας.
  • Επαναλειτουργία πρακτορείων στοιχημάτων, με βάση τα συγκεκριμένα πρωτόκολλα που θα εκδώσει το Υπουργείο Υγείας.

Από 1η Ιουνίου 2020:

  • Επαναλειτουργία βιβλιοθηκών, μουσείων, αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων,  λιμανιών (με εξαίρεση την αποβίβαση επιβατών από κρουαζιερόπλοια).

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως θα προωθήσει νομοσχέδιο για έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων που θα προνοεί αύξηση των ποινών και του εξώδικου πρόστιμου σε ιδιοκτήτες ή διαχειριστές επιχειρήσεων ή οικονομικών ή άλλων δραστηριοτήτων που θα παραβαίνουν τα διατάγματα και τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας, τα οποία πρόστιμα θα αυξάνονται σε περιπτώσεις επανάληψης της παράβασης.

Πηγή: Offsite