Νικολόπουλος: Δύσκολοι οι επόμενοι δύο μήνες – Υψηλό το ποσοστό θετικότητας (BINTEO)

ce41e95915619fced8d80a5113ddd8ff Coronavirus

Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Δρ. Γιώργος Νικολόπουλος, ο οποίος μίλησε για την επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου, αλλά και για τους δύσκολους μήνες που έρχονται.

Αρχικά ανέφερε ότι η κοινωνία πρέπει να προσπαθήσει να βγει από αυτή την κατάσταση. «Η ανθρωπότητα το έχει καταφέρει πολλές φορές με απώλειες και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε με στόχο να προστατέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους».

Πρόσθεσε ότι κανένας δεν θέλει να προτείνει τέτοιου είδους αντικοινωνικά μέτρα και ούτε η πολιτική ηγεσία είναι τόσο αυτοκαταστροφική, ώστε να τα εφαρμόσει χωρίς κανένα λόγο.

Στη συνέχεια μίλησε για την πανδημία του 1918 η οποία οδήγησε στον θάνατο 50 εκατομμύρια άτομα. «Και άλλες πανδημίες γρίπης του 1957 και του1968 είχαν οδηγήσει σε θάνατο πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους». Συμπλήρωσε ότι υπήρξαν και άλλες επιδημίες που στοίχισε τις ζωές ανθρώπων όπως η ανεμοβλογιά, την οποία η ανθρωπότητα εξόντωσε με τα εμβόλια.

Όσον αφορά την επιδημιολογική κατάσταση της Κύπρου, ανέφερε ότι χρειάζεται υπομονή καθώς ακόμη είναι ψηλοί οι αριθμοί. «Η ανάλυση που κάναμε έδειξε σταθεροποίηση σε ψηλούς αριθμούς και αυτό που θέλουμε να δούμε αυτή τη βδομάδα είναι αν θα υπάρξει μια μικρή πορεία προς τα κάτω».

Εξήγησε ότι το ποσοστό θετικότητας κινείται πάνω από τα όρια ασφαλείας, απλά δεν μεταβάλλεται με αυξητικό ρυθμό. «Πολύ δύσκολο τα μηδενικά και διψήφια νούμερα», συμπλήρωσε.

Ο Δρ. Νικολόπουλος μίλησε και για την κατάσταση στα Νοσοκομεία τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής οι αριθμοί είναι διαχειρίσιμοι, συμπληρώνοντας ότι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος θα είναι δύσκολοι μήνες για την πανδημία με εκτιμήσεις για αρκετούς θανάτους. «Προβληματίζουν και γι’ αυτό υπάρχει παράταση μέτρων και σε αναγκάζουν να σκεφτείς τον τρόπο που θα διαχειριστείς την κατάσταση».

Παράλληλα ανέφερε ότι το καθολικό lockdown φάνηκε αποτελεσματικό, αλλά είναι απεχθές κοινωνικά και με δυσβάστακτες οικονομικές επιπτώσεις. «Όταν ζυγίζεις την ανθρώπινη ζωή με αυτές τις παραμέτρους, η πλάστιγγα γέρνει προς την ανθρώπινη ζωή». Διευκρίνισε ότι πάντα θα υπάρχει ως εργαλείο, αλλά προσπαθούν να μην φτάσουν σε αυτό το σημείο.

Τέλος ανέφερε ότι είναι πολύ μεγάλη η χαρά γιατί η ανθρωπότητα μπόρεσε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να φέρει ένα εμβόλιο αποτελεσματικό και ασφαλές.

Δείτε το βίντεο: 

Πηγή: Sigmalive