Δρ.Νικολόπουλος: Οι αριθμοί δείχνουν ότι πιάσαμε κορυφή σ’όλες τις Επαρχίες (ΒΙΝΤΕΟ)

Τι ανέφερε το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και την πορεία των εμβολίων

hqdefault 3 Coronavirus, ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε το Μέλος της Επιδημιολογικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας ο δρ. Γιώργος Νικολόπουλος, ο οποίος μίλησε για την επιδημιολογική εικόνα της χώρα αλλά και για τα θετικά νέα από τις φαρμακευτικές εταιρείες αναφορικά με την πορεία των εμβολίων.

 

Αρχικά ανέφερε ότι βλέπουν τους αριθμούς και διακρίνουν μια σταθερότητα σχετικά με τα εβδομαδιαία κρούσματα και τον αριθμό αναπαραγωγής. «Δείχνουν (σ.σ οι αριθμοί) να έχουμε πιάσει την κορυφή σε όλες τις επαρχίες».

Πρόσθεσε ότι στη Λευκωσία έχουν καταγραφεί κάποια περιστατικά, τονίζοντας ότι η κατάσταση δεν είναι όπως στις άλλες δύο επαρχίες, οι οποίες πηγαίνουν αρκετά καλά.

Συμπλήρωσε ότι η Λευκωσία δεν είναι μεγαλούπολη όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, επισημαίνοντας ότι έγιναν παρεμβάσεις για να μειωθούν τα περιστατικά και να καταστεί η διαδικασία των πολλών τεστ, της ιχνηλάτησης και της απομόνωσης πιο αποδοτική.

Παράλληλα, είπε ότι σημαντικός δείκτης είναι τα νοσοκομεία, οι εντατικές και οι θάνατοι. «Είναι επιβαρυμένο το σύστημα αλλά δείχνει να μην υπάρχει μεγάλος ρυθμός αύξησης όπως καταγράφεται σε άλλες χώρες».

Διευκρίνισε ότι όλοι έχουν προτείνει τα πολλά τεστ. «Οι επιφυλάξεις μας ήταν αν θα είναι εφικτό να ελέγξεις όλο το πληθυσμό σε μικρό χρονικό διάστημα».

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος είναι στη σωστή κατεύθυνση καθώς γίνονται παρεμβάσεις στο γενικό πληθυσμό και στις κλειστές δομές».

Στη συνέχεια  ο δρ. Νικολόπουλος αναφέρθηκε και στα εμβόλια του κορωνοϊού. «Είναι θετικά τα νέα και μένει να δούμε τις δημοσιεύσεις και το κυριότερο τις αιτήσεις που θα κάνουν για χρήση στις ρυθμιστικές αρχές». Συμπλήρωσε ότι είναι διαφανείς διαδικασίες.

Τόνισε ότι η Pfizer ανακοίνωσε υψηλά επίπεδα ασφάλειας του εμβολίου, αλλά και την προστασία από σοβαρή νόσηση κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία για τις ευπαθείς ομάδες. «Η Κύπρος εργάζεται εδώ και καιρό προς αυτή την κατεύθυνση και υπάρχει επιτροπή που ασχολείται με τα εμβόλια».

Εξήγησε ότι ως επιστημονική επιτροπή έχουν συζητήσει για την προτεραιότητα των ομάδων πληθυσμού, ξεκινώντας από το ιατρικό προσωπικό, ευάλωτες ομάδες – ηλικιωμένοι και τέλος στις άλλες ομάδες. «Η αποθήκευση και η διανομή των εμβολίων θα εξαρτηθεί από τα εμβόλια που θα φτάσουν πρώτα στην Κύπρο».

Τέλος επισήμανε ότι καταγράφουν την αποτελεσματικότητα και τις παρενέργειες των εμβολίων. «Η ανθρωπότητα και κυρίως τα δυτικά κράτη ζουν περισσότερο στον 20ο αιώνα λόγω της ύπαρξης των εμβολίων».

Δείτε το βίντεο:  

Πηγή: Sigmalive