Νότια Αφρική: Έκρηξη κρουσμάτων της Όμικρον, αλλά όχι σοβαρές περιπτώσεις

Oι νοσηλείες και οι θάνατοι παραμένουν πολύ λιγότεροι από αυτούς στα προηγούμενα κύματα της επιδημίας

268763574 4399287110194044 1404577815918193445 n ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ, ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΟΜΙΚΡΟΝ

Το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του νέου κορωνοϊού έχει προκαλέσει έκρηξη κρουσμάτων στη Νότια Αφρική, αλλά προς το παρόν οι νοσηλείες και οι θάνατοι παραμένουν πολύ λιγότεροι από αυτούς στα προηγούμενα κύματα της επιδημίας, δήλωσαν σήμερα υγειονομικοί αξιωματούχοι.

Την Τετάρτη, η Νότια Αφρική κατέγραψε τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων που έχει δει ποτέ η χώρα στη διάρκεια της πανδημίας, λόγω της εξαιρετικά γρήγορης εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον, δήλωσε η Μισέλ Γκρουμ, του Εθνικού Ινστιτούτου Μεταδιδόμενων Νόσων (NICD).

“Οι νοσηλείες δεν αυξάνονται με τόσο θεαματικό ρυθμό”, πρόσθεσε η Γκρουμ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. “Αρχίζουμε να βλέπουμε κάποιες αυξήσεις, αλλά σχετικά μικρές αυξήσεις στους θανάτους”, υπογράμμισε.

Η Ουασίλα Τζάσατ, επίσης του NICD, δήλωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζονται οξυγόνο είναι “χαμηλότερος από αυτόν που ήταν σε οποιοδήποτε από τα προηγούμενα κύματα” της πανδημίας.

“Οι ασθενείς δείχνουν όντως να παραμένουν για λιγότερο χρόνο” στο οξυγόνο, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Τζο Φαάλα, τα στοιχεία αυτά δεν δείχνουν ότι η Όμικρον είναι λιγότερο λοιμογόνος, αλλά μάλλον ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 επιτρέπουν να προληφθούν οι σοβαρές νοσήσεις.

“Αυτό οφείλεται μάλλον σε μια σημαντική εμβολιαστική κάλυψη”, κυρίως μεταξύ των ηλικιωμένων, υπογράμμισε.

Περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19, αλλά αυτός ο αριθμός ανέρχεται στο 66% όσον αφορά τους ανθρώπους που είναι άνω των 60 ετών.

Οι ηλικιωμένοι είναι πιο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο να εκδηλώσουν σοβαρά συμπτώματα της νόσου που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Το στέλεχος Όμικρον, το οποίο παρουσιάζει πολλές μεταλλάξεις, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική και την Μποτσουάνα τον Νοέμβριο, προκαλώντας παγκοσμίως πανικό, και δείχνει πιο μεταδοτικό από τα άλλα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορωνοϊού.

Με περισσότερα από τρία εκατομμύρια κρούσματα, η Νότια Αφρική είναι μακράν η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία του νέου κορωνοϊού στην αφρικανική ήπειρο.