Ο οδικός χάρτης των εμβολιασμών στην Κύπρο- Πότε εμβολιάζεται η κάθε ομάδα

viber image 2020 12 27 11 28 46 Eμβολιασμοί

Προχωράει ο σχεδιασμός για τους εμβολιασμούς κατά του SARS-CoV-2 στην Κύπρο. Η «πρεμιέρα» έγινε την Κυριακή (27/12) ενώ μετά τα Θεοφάνεια αναμένεται να αρχίσει ο εμβολιασμός ηλικιωμένων ατόμων άνω το 80 ετών στα κέντρα εμβολιασμών.

Ο οδικός χάρτης

Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη των εμβολιασμών στην Κύπρο, ο πληθυσμός είναι χωρισμένος σε ομάδες.

Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι η πρώτη κατηγορία στην οποία διατίθεται το εμβόλιο είναι οι ένοικοι των οίκων ευγηρίας και των εργαζομένων σε αυτούς και οι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή των νοσοκομείων που έρχονταν σε επαφή με ασθενείς COVID-19, είπε ότι το επόμενο στάδιο είναι οι εμβολιασμοί στα κέντρα εμβολιασμών τον Ιανουάριο, για ηλικιωμένους άνω των 80 ετών.

Αναλυτικά οι ομάδες:

1. Διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας και ιδρυμάτων χρόνιων παθήσεων ενηλίκων, και Επαγγελματίες υγείας:

Εργαζόμενοι στα νοσηλευτήρια με ασθενείς COVID-19, και σε όλες τις ΜΕΘ, ΤΑΕΠ, Τμήματα Ασθενοφόρων (ανεξάρτητα από νοσηλεία COVID).

2. Άτομα > 80 ετών (προτεραιότητα σε ευπαθείς ομάδες).

3. Άτομα > 75 ετών (προτεραιότητα σε ευπαθείς ομάδες).

4. Άτομα >= 16 ετών υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση.

5. Άτομα που εργάζονται σε κέντρα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ακολουθούμενα από υπόλοιπους επαγγελματίες υγείας/προσωπικό, και

Διαμένοντες σε λοιπές κλειστές δομές, όπως φυλακές και κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

6. Ηλικιακά ο υπόλοιπος πληθυσμός.

Υπό τις προϋποθέσεις ολοκλήρωσης των διαδικασιών έγκρισης των αιτήσεων για αδειοδότηση και κυκλοφορία των εμβολίων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και τη διανομή τους στα κράτη μέλη και χωρίς να διαφοροποιηθούν οι ποσότητες που έχουν δεσμευτεί να δοθούν σε κάθε παρτίδα, οι εμβολιασμοί αναμένεται να γίνουν ως ακολούθως:

Κατηγορία πολιτών Σύνολο πολιτών Περίοδος εμβολιασμού
Οίκοι ευγηρίας / Ιδρύματα χρόνιων παθήσεων ενηλίκων 2,294 προσωπικό Ιανουάριος 2021
3,882 διαμένοντες
Επαγγελματίες υγείας (ΜΕΘ, ΤΑΕΠ, Ασθενοφόρα, Θάλαμοι COVID-19) 1,000 Ιανουάριος 2021
Άτομα > 80 ετών 33,530 Ο εμβολιασμός αρχίσει τον Ιανουάριο 2021 και θα ολοκληρωθεί το 1ο τρίμηνο του 2021
Άτομα >75 ετών 27,667 1ο τρίμηνο του 2021
Άτομα >= 16 ετών υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση 1ο και 2ο τρίμηνο του 2021

Ο βασικότερος στόχος, νοουμένου ότι θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, είναι εντός του πρώτου μισού του 2021, να έχει ολοκληρωθεί η εμβολιαστική κάλυψη πέραν του 40% των πολιτών της Κύπρου, στους οποίους εμπίπτουν οι ηλικιωμένοι και τα άτομα που εργάζονται σε κλειστές δομές, καθώς και οι επαγγελματίες υγείας και τα άτομα με υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση. Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί η προφύλαξη των ατόμων αυτών από πιθανή επιμόλυνση από τον ιό, ενώ θα συμβάλει στην αποφόρτηση των νοσοκομείων από νοσηλείες και θανάτους ασθενών COVID-19 και, κατ’ επέκταση, θα προστατεύσει το Σύστημα Υγείας.

Τα επόμενα βήματα

Νέες δόσεις εμβολίων αναμένονται εντός της εβδομάδας στην Κύπρο όπως ανέφερε στις Τομές στα Γεγονότα ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ. Χρίστος Πέτρου.

Η χώρα μας έχει πάρει μια συμβολική παραλαβή με 9.750 δόσεις του εμβολίου, ενώ εντός της βδομάδας θα φτάσουν στην Κύπρο 6.500 – 7000 δόσεις, ανέφερε ο Δρ. Πέτρου.

Συμπλήρωσε ότι στόχος είναι να καλυφθούν οι επαγγελματίες υγείας πρώτης γραμμής, οι οίκοι ευγηρίες και οι κλειστές δομές, ενώ σειρά θα πάρει η ηλικιακή ομάδα άνω των 80 ετών.

Σύμφωνα με τη Συντονίστρια στο Γραφείο του Υπουργού Υγείας, Αναστασία Ανθούση, οι ποσότητες εμβολίων που περιλαμβάνουν οι παραγγελίες συμβολαίων που έκανε το Υπουργείο Υγείας είναι πέραν της ικανοποιητικής κάλυψης όλου του πληθυσμού.

Με βάση το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα παραδόσεων θα έρχονται οι δόσεις εμβολίου σε εβδομαδιαία βάση.

Στο παρόν στάδιο έχουμε μόνο το αδειοδοτημένο εμβόλιο της Pfizer/BioNTech, τον Ιανουάριο αναμένεται η έγκριση του εμβολίου της Moderna στη διάθεση του οποίου συμμετέχει και η Κύπρος.

Το Υπουργείο Υγείας συμμετέχει σε άλλες τέσσερις διαδικασίες εκ των οποίων η μία είναι η AstraZeneca, η άλλη είναι της Janssen Pharmaceutica NV/Johnson & Johnson  και αναμένουμε ένδειξη πότε θα ολοκληρωθεί η αδειοδότηση τους.

Τα ραντεβού

Σύμφωνα με την κ. Ανθούση, οι εμβολιασμοί τα κέντρα εμβολιασμών θα γίνονται μετά από διευθέτηση ραντεβού, η οποία στοχεύει στην ορθή διαχείριση του εμβολίου, δηλαδή ότι μετά την 21η πρώτη ημέρα θα γίνεται η επαναληπτική δόση και για σκοπούς φαρμακοεπαγρύπνησης.

Για την επίτευξη του προαναφερθέντος στόχου της διαχείρισης αναπτύχθηκε λογισμικό με το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, συνέχισε προσθέτοντας ότι η προεργασία για την έναρξη των εμβολιασμών στα κέντρα εμβολιασμών θα χρειαστεί τόσο χρόνο που να προσδιορίζεται μετά τα Φώτα.

Τα βασικά βήματα για τον εμβολιασμό:

Ο εμβολιασμός θα γίνεται στα Κέντρα Εμβολιασμού παγκύπρια από επαγγελματίες υγείας (Επισκέπτες/Επισκέπτριες Υγείας) που έχουν καταρτιστεί επαρκώς για να χορηγούν το εμβόλιο στους πολίτες που το επιθυμούν. Υπάρχει η δυνατότητα να λειτουργούν ταυτόχρονα μέχρι και 100 διαφορετικά συνεργεία.

Ο εμβολιασμός θα γίνεται με ονομαστικό ραντεβού, το οποίο θα μπορεί να προγραμματιστεί από το ίδιο το άτομο ή εκπρόσωπό του μέσω του Λογισμικού Προγράμματος Εμβολιασμού.

Το άτομο θα λαμβάνει γραπτό μήνυμα στο κινητό του με τις λεπτομέρειες για το ραντεβού του, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα για αποστολή υπενθύμισης.

Ο εμβολιασμός θα γίνεται στο Κέντρο Εμβολιασμού που έχει δηλωθεί από τον κάθε πολίτη και θα χορηγείται αποδεικτικό χορήγησης της 1ης δόσης είτε ηλεκτρονικά είτε σε έντυπη μορφή (κάρτα εμβολιασμού).

Ταυτόχρονα με τη χορήγηση της 1ης δόσης, θα διευθετείται ραντεβού για την χορήγηση της 2ης δόσης.

Πηγή: Sigmalive